Reklama

Reklama

Dr. Martin Harris s manželkou Liz přijíždí do Berlína na vědeckou konferenci. Po příjezdu do hotelu Martin zjistí, že jeho kufřík zůstal na letišti. Vezme si taxík, ale cestou na letiště mají nehodu, auto skončí v řece. Martin je v bezvědomí, řidička Gina ho vytáhne na břeh, pak ale musí zmizet, protože je v zemi ilegálně. Z kómatu se probudí až za čtyři dny. Hned se vrátí do hotelu, zjišťuje, že ho manželka nezná a je doprovázena neznámým mužem, který se za něj vydává. Martin si není jistý, jestli se po nehodě zbláznil, nebo jestli je obětí nějakého obrovského spiknutí. Úřady, které mu nevěří, ho naprosto ignorují. Pronásledují ho tajemní nájemní vrazi a on je sám, unavený a na útěku. S pomocí nečekaného spojence, řidičky Giny, která ho zachránila, se po hlavě vrhá do řešení záhady. Začíná pochybovat nejen o své příčetnosti a identitě, ale i o tom, jak daleko je schopný zajít, aby odkryl pravdu. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 081)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $30miliónovTržby USA $63,686,397Tržby Celosvetovo $136,123,083Tržby za predaj Blu-ray v USA $4,698,916Tržby za predaj DVD v USA $11,926,580║ __No tak režisér Jaume Coller-Serra je iný majsterko! Bravúrne ovláda napätie, všelijaké dejové klučky, k tomu dobre sedí akcia, strih a kamera. Pre mňa thriller bez najmenšieho zaváhania, bez slabšej chvíľky, žánrová delikatesa, kde je prim fungujúce obsadenie, ktoré úžasne ťahá na čele výborný Liam Neeson. Milé prekvapenie roka 2011. /100%/ ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Dlouho mě film velmi bavil. Přesněji, zhruba hodinu šlo o velmi zajímavý thriller s tou správnou mysteriózní atmosférou. Ale pak přišla automobilová honička, film chytil akčnější nádech a můj dobrý pocit ze snímku začal pomalu ustupovat. Jistě, potom šlo o ještě docela slušný akčňák, kterému nechybělo napětí, ale ten na sebe postupně začal přibalovat jedno klišé za druhým a čím dál tím méně uvěřitelné scény, navíc s logickými chybami a vše bylo korunováno pohádkovým (rozuměj nereálným) koncem. Co se týče herců, když pominu pochybnou motivaci taxikářky (násilně vnuknutou faktem, že je do toho vtažená taky a nemůže zpět), neměl jsem s postavou Diany Krueger větší problém (i když ten přízvuk...fakt byl nutný?) a měla moje sympatie. Jenže když zapřemýšlím nad rolí Liama Neesona, neubráním se srovnání s žánrově blízkým filmem 96 hodin. Nevím sice, co všechno za herce odvedl dublér-kaskadér, ale smekám před panem Neesonem klobouk za to co předvádí, na to kolik mu je fakt palec nahoru. Jenže zatímco v 96 hodinách byla jeho postava svými schopnostmi ozbrojená hned od začátku (bývalému agentovi člověk spíš věří všechny ty přežité bitky než nějakému doktorovi, který si na "nic" nevzpomíná, že?), v Neznámém se divák musí sám sebe ptát, co všechno se dá ještě hlavnímu hrdinovi věřit, na co si "vzpomněl" a co je jen slabé místo scénáře, což filmu dost škodí (tohle bylo třeba u agenta Bournea vymyšlené daleko lépe; a nezmiňuju ho náhodou, kdo tuhle trilogii viděl, nebo třeba jen první díl, je mu hned jasné, kde se tvůrci Neznámého inspirovali a z toho jim vyplyne, že nápad není zrovna moc původní). Sečteno a podtrženo, pouze průměr (a to byl potenciál o dost větší, škoda). ()

Reklama

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Po přečtení obsahu jsem se sama se sebou vsázela, jestli dám 4 nebo 5*. Bohužel jsem dvakrát prohrála a ještě k tomu jsem docela zklamaná. Celý film se vyvíjí tak nějak bez překvapení se spoustou zbytečných honiček v autě. Nadprůměrný je pak už jen povedený konec. Jinak nic nového pod sluncem. Trochu lepší 3*. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Neznámý nepřináší žádnou převratnou novinku, tím rozuzlením hádanky okolo identit(y) hlavní postavy navíc vrací do hry jednu nedávnou módní vlnu, ALE… Jaume Collet-Serra po brilantním Orphan znovu dokazuje, že jeho prvotina svého času byla nutným zlem pro vstup do Hollywoodu, přičemž až teď může ukázat, co vše v něm dříme. Nebudu lamentovat nad dějem, který zase frčí podle x-krát obkreslené šablony. Serra to umí s herci naprosto dokonale a jeho dítko funguje hlavně tehdy, když se brnká na struny paranoie. Závěr však nabízí to, co mě v poslední době nevyvádí z údivu. A tím je současná herecká poloha Liama Neesona, který na prahu šedesátky přesedlal na role nekompromisních akčních hrdinů, kteří se schovávají pod rouškou civilní obyčejnosti, aby pak ve správné chvíli přesně stříleli a zasazovali tvrdé direkty. Jeho nemilosrdné charisma prostupuje celým filmem a dává zapomenout i na to, že to sem tam nesedí v logice. PS: Überhodný arabský šejk a bývalý člen Stasti jako kladné postavy? :) ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Unknown je sice jeden z těch obyčejných thrillerů, které si za pár měsíců nikdo nepamatuje, avšak jako jednorázový zážitek tenhle akční epos v podání čím dál více oblíbenějšího Liama Neesona působí tento film celkem na pohodu. Je to poměrně solidně natočené, akční a hodně to připomíná Uprchlíka, toť vše...70% ()

Galerie (64)

Zajímavosti (20)

  • Východ nemocnice je totožný s budovou, v ktorej sa natáčal nemecký seriál Stephanie (od r. 1995). (DEGESH)
  • Zdravotná sestra v nemocnici sa volá „Gretchen“ (Eva Löbau). Zatiaľ čo toto meno je v USA pomerne bežné a pochádza z nemeckého mena „Margarete“, v Nemecku je to veľmi zriedkavé meno, ktoré sa dievčatám dáva len málokedy. Je pravdepodobné, že scenáristi si vybrali toto meno, pretože si mysleli, že znie nemecky – nevediac, že ​​to v skutočnosti bežne užívané nemecké meno vôbec nie je. (Arsenal83)

Související novinky

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

31.12.2011

Další filmový rok je za námi, a tak vám přinášíme přehled nejlepších filmů roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Jako vítězný snímek z tohoto… (více)

„Neznámí“ tvůrci směřují do první ligy

„Neznámí“ tvůrci směřují do první ligy

16.07.2011

Přestože se thriller Neznámý dočkal spíše vlažných recenzí, při 30-milionovém rozpočtu vydělal sympatických 130 milionů a jeho tvůrci mají o hollywoodskou budoucnost postaráno. Nepřekvapí to hlavně u… (více)

Dracula zase trochu jinak

Dracula zase trochu jinak

10.02.2011

Nejslavnější příběhy mají tu smůlu (nebo štěstí?), že se tvůrci pořád snaží o jejich nová, originální zpracování. Někdy to vyjde, někdy vznikají bizarní projekty. Stokerův Dracula není výjimkou – z… (více)

V obležení krásných mladých blondýnek

V obležení krásných mladých blondýnek

27.10.2009

...se ocitne hyperaktivní Liam Neeson v thrilleru produkční společnosti Dark Castle a studia Warner Bros. Unknown White Male. Pro producenta Joela Silvera film natočí Jaume Collet-Serra, který po… (více)

Reklama

Reklama