Reklama

Reklama

Mikuláš, Vendelín, Celestýn, Kryšpín, Albín, Viktorín a další hrdinové senzačních příběhů dětských knížek o Mikulášovi se v hrané verzi konečně dostávají na filmová plátna. Za 50 let od vydání první knihy si Mikuláše a jeho zběsilé spolužáky oblíbily generace dětí po celém světě i u nás. (oficiální text distributora)

Videa (5)

Trailer 4

Recenze (501)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Jmenovaná kniha byla v dětství jednou z nejmilovanějších. Četl jsem ji mockrát, naposledy ale tak před 15 lety. Pamatoval jsem si pár postav, a také fakt, že jsem se knize krásně dětsky smál na plné kolo. A na plné kolo jsem se smál i dnes u filmu. A to už je známka kvality :-) Opravdu jsem se dobře bavil. S filmovým zpracováním další knihy, kterou jsem hltal - Mládí v hajzlu - se to vůbec nedá srovnat. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

FFF .. Scénář: Laurent Tirard, Grégoire Vigneron .. Slavná a osobitá předloha .. a nyní navíc vynikající filmová zábava. V hrané filmové řeči funkční, s dobře vykreslenými charaktery pestrých postav a s dynamicky stavěným dějem. Patálii řeší Mikuláš vskutku ošemetnou aneb barvitě zkreslující dětský pohled na věc v kontrastu s dospěláckou realitou. Herecké obsazení je znamenité, dětští herci jsou typově rozmanití a rodiče příjemně komediální. Přesně ten typ rodinné komedie, kterou oceňuji a slabost pro francouzskou kinematografii už v tom tak zásadní roli nehraje. Těším se na knihy, Jiří. ()

Reklama

ainny 

všechny recenze uživatele

Nahrání Mikuláše jsem brala jako velký risk a zapnutí přehrávače jako věc životu přímo nebezpečnou! Mikuláše miluju od puberty, kdy jsem k němu poprvé přičichla (vůně nových knížek patří k těm nejúžasnějším) a filmové verze jsem se hodně, hodně bála. A ejhle já při sledování opravdu málem umřela - smíchy. Je vidět, že zfilmování nevzali za své Amíci, ale kluk jeden ušatá zůstal pěkně doma. Pokud máte k tzv. rodinným filmům takovou nechuť jako já, tak ji překonejte páč výjimky potvrzují pravidlo. Filmový Mikuláš knížkám nedělá ostudu, je stejně vtipný a koukatelný. Role kluků i dospělých byly obsazeny opravdu výborně, i když se pochopitelně od těch knižních liší. Ono takové týpky jako v knížce aby jeden pohledal. :^))) ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Co já se s tím budu patlat. Měsíc přemýšlím, zda si Mikulášovy patálie zaslouží plnou palbu. Nějak mi to bylo proti srsti. Nebyl jsem z nápadu natočit mé oblíbené příběhy vůbec nadšen. Jenže pak jsem začínal cítit úspěch. A proč ne, akceptoval jsem, že by to nakonec mohlo být fajn. Francouzi se toho chopí s láskou. Jenže už při nádherné titulkové sekvenci jsem pochopil, že tohle se povedlo extrémně. Ano, dejme tomu, že bych pár výhrad měl. Mikulášův proslov o sestřičce by lépe fungoval nevyřčený a Polívka vůbec nebyl Polívka. Jenže všichni ostatní herci byli tak perfektní. U kluků jen absolutoria. Kryšpín suveréně nejlepší. Tedy Kryšpín a paní učitelka. Jo, tu bych rozhodně opomenout neměl. Takže... nedosahuje kvalit knížek, ale stejně sebere plný počet hvězd, jelikož předloha je na 10. Tudíž se podepisuji pod názor, že čtenáři zklamání nebudou, ač jsem právě takový výsledek čekal. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jako běžný dětský film to obstojí v pohodě, ale jako zpracování nekonečně poetického a laskavého světa dvojice Goscinny-Sempé jen sotva. Škoda, že tvůrci se zasekli v půli mezi stylizací a civilností. Takhle přetrvává dojem, že by Mikuláš mnohem lépe fungoval jako postava animáku... Francouzům se zkrátka nepodařilo s dětským příběhovým pásmem to, co tvůrcům českého seriálu Bylo nás pět – najít rovnováhu mezi infantilitou a filmovým jazykem. Každopádně Mikulášovy patálie neurazí, dokonce ani člověka, který na nich vyrůstal a stále patří mezi jejich nekritické fandy. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (8)

  • Mikulášova (Maxime Godart) matka (Valérie Lemercier) u závěrečných zkoušek autoškoly při rozjezdu nepoužije spojku, ale pouze plyn, a během parkování pouze zatočí volantem, přesto vůz zaparkuje a stojí. (Kuny27)
  • Posledné slovo pri schvaľovaní scenára mala Anne Goscinny, dcéra autora knižnej predlohy Reného Goscinnyho (1926 - 1977) a dedička jeho autorských práv. (Very_kuul)
  • Ve filmu je scéna, která přímo odkazuje na další dílo Reného Goscinny a to Asterixe a Obelixe. Jedná se o scénu, kde si chlapci chtějí vydělat peníze prodejem elixíru síly. Ve filmu se také objevuje Goscinnyho komiks "Asterix a Obelix". V knize původně nikde nebyl, a proto lze snadno usoudit, že se jedná o poctu a odkaz na samotného autora Malého Mikuláše, neboť k uctění autorovi památky Hergé prohlásil: "Tintin se sklání před Asterixem." (MatyasF)

Reklama

Reklama