Nightmare Alley

Drama / Film-Noir

USA, 1947, 110 min

Edmund Goulding

• Rob Roy

110minutová stopáž ve 40. letech je výjimečná a vysoce nadstandardní, ne každý film to utáhne. Nightmare Alley nemělo nc, čím by mě dokázalo pevně držet mojí pozornost - průměrní herci, nezajímavé postavy, roztahanou zápletku, která na téměř dvouhodinový film obsahuje málo dramatických okamžiků, nevýrazná režie bez jediného pamětihodného momentu/scény.A posledních 5 minut je již jen scenáristická zvůle. 50%.(1.3.2007)

První půlka odehrávající se v cirkusovém prostředí plném více či méně bizarních atrakcí (v čele s "geekem") mě bavila hodně, ta druhá je opravdu slabší a natáhlá stopáž jde hodně cítit. Přesto bych tak přísný nebyl. Vizuálně dobře natočený film (noirová estetika se k cirkusovému prostředí skvěle hodí) a pro Tyrona Powera možná nejlepší role kariéry. 3 1/2(21.7.2009)

Trošku zkrátit by možná neškodilo, ale jinak musím říct, že mě to zasáhlo víc než ostatní noiry, co jsem v poslední době viděl. A vzhledem k tomu, že těm jsem dal čtyři, tak tady dávám neobjektivních pět. Bavila mě dokonale temná atmosféra celého filmu. Především začátek v cirkuse plném ztracených existencí se povedl. Druhá polovina mi nepřišla nijak výrazně slabší nebo pomalejši. Tyrone válí v poloze, ve který jsem ho ještě nikdy neviděl. Skutečně parádní film.(20.6.2011)

Film, který dal Powerovi konečně dostatek prostoru a příležitosti si opravdu zahrát - od obyčejného poskoka u cirkusu, přes charizmatického mentalistu s uhrančivým pohledem až po alkoholem zničenou trosku - a pořádně si užít toho, k čemu si jinak musel odbíhat k divadlu. Podle mě jeden z jeho herecky nejlepších filmů, který má atmosféru od začátku až do konce. Na rozdíl od většiny přítomných jsem ale nebyla nadšena ani tak tou první cirkusovou částí, jako druhou polovinou kde Stan dělá mága čtoucího myšlenky a mluvícího se záhrobím a vůbec pak celý překvapivý konec, i když musím uznat, že chvilkama to opravdu krapet roztahané bylo. Pro mě 4,5* (váhám s 5*, takže na to v nejbližší době asi kouknu ještě jednou).(23.6.2011)

Nightmare Alley zo začiatku pekne odsýpa, kým sledujeme vzostup jarmočného podvodníka od kočovného života ku klamaniu ľudí zo spoločenskej smotánky, pričom ho ťaží pocit viny z náhodného zabitia kolegu. Neskôr je dej už trochu rozťahaný, ale vynahradila mi to postava pragmatickej psychologičky a nahliadnutie do jej praxe (osobne je to pre mňa z profesionálneho hľadiska v podstate fascinujúca záležitosť). Až na ten koniec vcelku solídny noir a zároveň môj prvý film s Tyronom Powerom.(2.9.2009)