Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Osobitost filmu hollywoodského veterána Edmunda Gouldinga spočívá v prostředí, do něhož je situován – cirkusu. Protagonistou a strůjcem noirového zla je falešný mentalista, který získaným trikem ovládá vystoupení se čtením myšlenek a postupně si tak buduje renomé. Záhy se stává mistrem ve svém oboru a dostává se mezi společenskou elitu v Chicagu. Briskní manipulátor spřádá intriky a těží ze slepé důvěry bohaté smetánky, kterou svými lžemi ovládá a okrádá. Netradiční aspekt do filmu vnáší také obsazení hollywoodského milovníka Tyrona Powera proti jeho typu do role amorálního podvodníka. Nihilistický tón filmu vychází ze stejnojmenné literární předlohy amerického spisovatele Williama Lindsaye Greshama, jehož dílo se u noirových fanoušků těší velké oblibě. (Noir Film Festival)

(více)

Recenze (23)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Trošku zkrátit by možná neškodilo, ale jinak musím říct, že mě to zasáhlo víc než ostatní noiry, co jsem v poslední době viděl. A vzhledem k tomu, že těm jsem dal čtyři, tak tady dávám neobjektivních pět. Bavila mě dokonale temná atmosféra celého filmu. Především začátek v cirkuse plném ztracených existencí se povedl. Druhá polovina mi nepřišla nijak výrazně slabší nebo pomalejši. Tyrone válí v poloze, ve který jsem ho ještě nikdy neviděl. Skutečně parádní film. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Srovnání obou adaptací Nightmare Alley je fascinující. Zatímco moderní verze se opájí stylem opulentního art deca a je drsná a mystická i pro dnešního diváka, verze ze 40. let je zdánlivě identická, přesto sešněrovaná Haysovým kodexem bez výraznějších stylotvorných prvků. Obávané monstrum nikdy nevidíme, zásadní zvraty se obejdou i bez vražd, vztahy mezi postavami jsou jiné a častěji se podíváme na ono eskamotérské vystoupení. V hlavní roli hvězda společnosti Fox Tyrone Power, který si tu výjimečně zahrál negativní úlohu, jako Zeena již mírně odkvétající bývalá dívka it Joan Blondell, ostatní ensemble jest rutinovaný. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Noir s velmi dobrou kamerou, hereckými výkony, ale slabším příběhem hlavně v koncovce, jenomže to je u noirů častým jevem. Tyrone Power dokázal vtisknout svému manipulativními telepatovi, který se vyšvihl z bahna, bezohlednost a chamtivost. On není vysloveně zlý nebo démonický, jen zoufale touží po uznání a penězích, a proto je pro mě tragičtějším hrdinou, než kdyby ubližoval záměrně nebo bezcitně. Protože on city má a právě to ho nakonec dostane. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Přečetl jsem si tu jeden 2* komentář k tomuto filmu a očekával jsem nezáživné 2 hodiny nepřesvědčivých hereckých výkonů a musím s pocitem úlevy říci, že se tak nestalo. Film utekl jako voda a srdce mi tlouklo ještě nějakou dobu po skončení filmu - a šlo to i bez mrtvol. Ale od začátku - jedná se o film natočený podle stejnojmenné knihy napsané pouhý rok před natočením filmu a o kasovní trhák se tehdy nejednalo, především díky tehdejšímu "nepatřičnému" obsahu - pohanství. Přestože tedy film nebyl ani uveden na svět filmových pláten, Tyrone Power dostal několik dobrých recenzí na svůj výstup a stalo se tak i od dnešních kritiků, když film vyšel v roce 2005 na DVD. Dnes se jedná o filmovou klasiku žánru Noir. Film vypráví o Stanley Carlislovi, který se od poskoka u cirkusu vypracoval až na renomovaného umělce, který umí číst myšlenky a co víc - mluvit s mrtvými. S jídlem však roste chuť a stejně jako raketově vyletěl vzhůru, spadl rychle ještě níž, než původně vůbec byl. Zatímco film končí znovu-shledáním s manželkou Molly, tuším že v románu Williama L. Greshama se Stan jako "geek" uchlastá k smrti a dojde tak naplnění osudu vyvěštěného Madame Zeenou - tedy stejným osudem jako její milovaný Pete. A podobně jako např. ve filmu Brute Force byla poslední slova poselství pro všechny diváky, i zde se dozvíme starou pravdu: "How can a guy get so low?" - "He reached too high.." ()

Visáč 

všechny recenze uživatele

Exkluzívny noir: temný a bezútešný, jak to mám rád. Jedinečný nielen umiestnením deja do sveta cirkusu, ale najmä tým ako nepodlieha žánrovým konvenciám. Toto nie je typický priamočiary noir s tvrďáckym anti-hrdinom v osídlach femme fatale - Nightmare Alley ide podstatne viac sofistikovanou cestou skazy. Pomôžem si citátom z iného filmu: "Něco visí ve vzduchu, ale nemá to tvář. Ale všem zasvěceným je to jasný." It’s all smoke and mirrors. Dokonca aj ten našróbovaný happy-end je diskutabilný a z morálneho hľadiska podvratný. ()

Galerie (43)

Související novinky

Del Torova Ulička přízraků ulovila DiCapria

Del Torova Ulička přízraků ulovila DiCapria

24.04.2019

Oscarový režisér Guillermo del Toro (Tvář vody) zdá se našel svůj příští film. Kromě animovaného Pinocchia pro Netflix a kolaborace s J. J. Abramsem na snímku Zanbato se totiž konečně pustí do svého… (více)

Reklama

Reklama