Reklama

Reklama

Příběhy slavných

(seriál)
  • Česko Předčasná úmrtí (více)
všechny plakáty
TV spot
Česko, (2000–2013), 170 h 29 min (Minutáž: 45–60 min)

Režie:

Petr Lokaj, Zdeněk Gawlik, Pavel Křemen, Petr Kotek, Marek Dušák, Václav Kučera (více)

Hrají:

Josef Kemr, Helena Růžičková, Miloslav Šimek, Július Satinský, Zdeněk Štěpánek, Karel Zich, Jiří Kodet, Stella Zázvorková, Vladimír Dvořák, Eva Jakoubková, Libuše Geprtová, Nataša Gollová (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(196)

Příbuzní, historikové, známí a kamarádi vzpomínají na slavné postavy českého, převážně uměleckého prostředí a snaží se je objektivně přiblížit ostatním. (MJMilan)

Videa (7)

TV spot

Recenze (45)

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevýjimečný cyklus současné tvorby ČT tvoří epizody s takovými názvy jako Pepíček, Samotářka Míla, Jsem vaše Ljuba, Cesta do hlubin Lálovy duše, Naška, slečna z dobré rodiny, Věčný Kristián Oldřich Nový, Dobře naladěná kytara, Umanutec, Ilínek, Nespoutaný živel a další. Nikoli nadarmo takové familiérní názvy v divákovy vyvolávají představu bulvárních článků Pestrého světa, Blesku, Story a jiných stejně hodnotných magazínů a deníků. Také tam se často dozvíme, že "Stáří jsem si oblíbila", Jiří H. byl "Svůdník, který létal", "Pravdivý příběh" Slávky B., čteme o tom, že František P. byl "Nesmrtelný Trautenberk", "Kus pořádného chlapa", "Krakonoš z posilovny", "Český Schwarzenegger", také, že "Krakonoš ve výslužbě vzpomíná" a "S Janžurkou si moc nepokecal". Jiří A. byl samozřejmě "Nepřehlédnutelný", Valentina T. se svěřila "Moje kariéra je náhoda!" a co znamenalo, "Když stačilo říct Valentina". Rozdíl tedy prakticky nulový, jen s tím detailem, že takové články napáchají mnohem méně škod, protože nemají takový dosah jako tentýž materiál přetavený do formy televizní zábavy. Kvalita komentářů pánů typu Taussiga nebo Jirase je všeobecně známá, v posledních letech velice často perlí zejména v bonusech na DVD se staršími filmy. Takže se dozvíme i to, že nedochované filmy jsou hrozné, ačkoli sami aktéři projevují jen o pár záběrů před nebo po takovém výroku touhu je znovu spatřit, neb si své vlastní práce na nich považují. Setkáme se se vzájemným popřením faktů ze strany divadelních a filmových historiků, neřkuli pamětníků nebo příbuzných. Málo známé fotografie známých lidí jsou vydávány za někoho jiného... Základní informace jsou vysvětlovány nikoli v kontextu dané osobnosti, ale často v měřítku obecném, což často mystifikuje pointu. Dalším nešvarem je seřezávání původních filmových a televizních materiálů na současný oblíbený širokoúhlý formát, takže k divákovi se dostane sotva polovina původního obrazu. Ve srovnání se staršími Úsměvy nebo Abecedou humoru zjistíme, že tehdy ty ukázky byly celkově technicky kvalitnější. Navíc chybí veškeré datace a konkretizace ukázek, akceptovat se dá pouze převaha televizních prací nad filmovými, přeci jenom jde také o reklamu ČT sama na sebe. Neexistuje ovšem žádná systematická koncepce v utřídění kapitol ze života soukromého a veřejného, není bez výjimky, aby se vzpomínalo na určité události, které jsou ilustrovány fotografiemi s plus mínus dvacetiletým rozdílem... Navrhuji tedy zásadní změnu dramaturgie, aby nám zbylo aspoň něco z těch autentických výpovědí rodinných příslušníků. Na závěr už jen citaci z dílu Saša: "Václave, tohleto je šatna, ve který náš dědeček nikdy neseděl. Ale sedím tady já.“ ()

jolly.rose 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na rozdíl od Adiny Mandlové, která ve své Knize byla velmi upřimná mně Lída Baarová přijde velmi pokrytecká. Za každou cenu chce být za hezkou a hlavně slušnou. Nikdy nic neřekla, nebo nedala najevo naplno. V tomto případě děkuji tvůrcům, že ji ukázali trochu v jiném světle (viz vzpomínky p. Högra a její červené víno atd...) ()

Reklama

Holly_Molly 

všechny recenze uživatele

Celkem příjemnej ale kvalitou hodně nekonzistentní dokumentární cyklus, kde bohužel díly co jsou o hovně svym počtem přebíjí ty opravdu zajímavý a kde se navíc dost často stává, že někdo o někom vypráví a divák netuší kdo to je, protože se u mluvící hlavy neukáže jméno...Díly co jsou fajn, jsou ale opravdu FAJN a stojí za to :-) ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Česká televize v roce 2000 rozjela cyklus s mysteriosním názvem Nevyjasněná úmrtí. Později jej mění na věcnější Předčasná úmrtí.Po letech přidává další Název a to Příběhy slavných. Tato série je však už věnována žijícím umělcům.Nakonec se rozhodla všech 196 natočených dílů Zastřešit společným  názvem Příběhy slavných. Poslední díl byl natočen v roce 2013, dá se tedy čekat že je cyklus definitivně uzavřen. ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Civilní styl dokumentu mě vůbec nevadil, potěšila mě spousta zajímavých faktů, např. okolnosti smrti a méně známé osobní tragedie. Výborný díl o Daně Medřické, kde mi až slza ukápla a také o Adině Mandlové. Tento cyklus je asi to jediné, co se z tvorby studia Ostrava dá sledovat. (A kromě verbala asi to jediné, co vůbec kdy v souvislosti s Ostravou stojí za zmínku) ()

Galerie (299)

Zajímavosti (10)

  • Syn básníka se jmenuje Jan Miškovský, narodil se v roce 1963 jako Jan Hrabě, ale po rozvodu dostal jméno nového manžela své matky a dlouho nevěděl, že je syn básníka, protože jeho matka vzpomínky a artefakty na Václava Hraběte ze svého života totálně vymazala. (sator)
  • „Andante“ znamená v hudebním názvosloví „volně“. (sator)

Reklama

Reklama