Reklama

Reklama

Vyprávěj

(seriál)
  • angličtina Wonderful Times (festivalový název)
Trailer 2
Rodinný / Komedie / Drama
Česko, (2009–2013), 99 h 32 min (Minutáž: 51–53 min)

Hrají:

Svatopluk Skopal, Veronika Freimanová, Andrea Růžičková, Roman Vojtek, Nina Divíšková, Marián Mikš, Betka Stanková, Jaromír Nosek, Ondřej Veselý (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(115)

Obsahy(1)

Co se vám vybaví, když se řekne „šedesátá léta“? Sověti úspěšně vysílají člověka do vesmíru, na Západě probíhá Beatlemanie, přichází srpen 68, v Československu ve volbách vyhrávají komunisté na 98,4% Jak jste tuto dobu prožívali vy? Připadá vám to jako dávná minulost, nebo máte najednou docela živé vzpomínky?  Druhá polovina 20. století v rodině Dvořákových. Retro seriál Vyprávěj je pohled do naší nedávné historie prostřednictvím osudů rodiny Dvořákových. Díky vzpomínkám vypravěče Honzy se před diváky odvíjí sága rodiny v průběhu roků, rozplétá se poutavá mozaika lidských osudů a vztahů tří generací. Právě od roku 1964 se začíná rozvíjet děj retro seriálu Vyprávěj. Student Karel Dvořák (Roman Vojtek) chce postoupit do druhého ročníku na pražské technice. Chybí mu poslední zkouška u mladého asistenta France. Eva Martináková (Andrea Kerestešová) ze Slovenska nastupuje do prváku na stejné škole. Vše je pro ni nové...

Hlavní akcent ve vyprávění je kladen na příběh rodiny, na všední problémy jednotlivých členů, ne na politiku či „velkou“ historii. Jako když listujete rodinným fotoalbem. Není záměrem analyzovat nebo nějak hodnotit historické události, jde spíše o to, jak zachytit co nejvěrněji dobu a pocity účastníků v konkrétních situacích. Honzovo vzpomínání rámcuje jednotlivé díly a doplňuje či glosuje jednotlivé příběhy. Výjimečnost retro seriálu Vyprávěj spočívá v kombinaci dvou velkých „taháků“ – napínavé vztahové linky hlavních hrdinů kombinované s dobovými událostmi, situacemi, prostředími. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

PŘIDAT PŘÍSPĚVEK
Los.Fafejtos

Los.Fafejtos (hodnocení, recenze)

Tu dobu před rokem 89 si pamatuju, tedy samozřejmě i po roce 90, a dost věcí bylo jinak, než se nám tu teď snaží vyobrazit.... Bohužel ten kdo to nepamatuje, tomu může začít věřit...      

pjotri

pjotri (hodnocení, recenze)

Muze mi, prosim, nekdo vysvetlit nasledujici kravinu (nelogicnost, hranicici s idiocii)? Pokud si spravne pamatuju, zije deda s babickou Janou v Pardubicich. Naproti tomu zije Karel s rodinou v Praglu - delal prece v Metrostavu. Tak mi vysvetlete, JAK muze ted jeho manzelka delat ucetni SPOLECNE s babickou Janou v (pardubicke)cestovce (Iveta taky prece zije v Pardubicich a vsechny zensky, pracujici v cestovce, pracovaly pred tim spolecne pod vedenim Radka taky v Pardubicich). Mam tomu rozumet tak, ze Kerestesova se synkem dojizdeji denne do pardubicke cestovky? Pekna ko.otina..

na příspěvěk reagoval Scooby..

Ivoman

Ivoman (hodnocení, recenze)

Největší tragédie seriálu bylo pokračování po roce 1989. Propaganda ožralce, vlastizrádce a udavače byla hrozně trapná a doufám, že na objednávku. Doufám, že takové myšlení nemají scénáristé a režisér. Asi každá země má prokletí svého JFK.

Pierre

Pierre (hodnocení, recenze)

majkl44

Jmenoval se Štěpán a Eva ho přece často vozila. Ale je pravda, že ty další byli trošku zmatenější, ale stále zábavné. Nejlepší série je rozhodně ta první, šedesátá léta jsem sice nezažil, ale nějak takhle si je představuju.

Machine

Machine (hodnocení, recenze)

Je zvláštní že tvůrci vytáhli na komouše kdejakou šmíru ale porevoluční dobu nějak odflákli, myslím tím např. pravidelné rvačky anarchistů a skinů, vždyť média v té době nic jiného neprobírala-byl to doslova fenomén devadesátých let (stačí se mrknout na dokument 161>88 který tuhle dobu zachytil)  jenom diletanti z ČT tohle zazdili-nejspíš by to poškodilo Vaškovu reputaci kdo by se taky chtěl chlubit tím že tu byl bordel, že zde hrálo na stovku nacistických kapel a že tady bylo bůhví kolik tisíců militantních extrémistů.

semper

semper (hodnocení, recenze)

Ampi

No zdá sa mi že to nie je ani jedna z nich, tá ktorú myslím  má fotku v galérii k seriálu ale bez mena,  je na 8. strane 5 fotka od vrchu, je na nej s Braňom Holičkom. 

na příspěvěk reagoval Ampi

semper

semper (hodnocení, recenze)

Neviete niekto ako sa volá herečka , ktorá hrá Lucii Francovou v  tretej sérii v epizódach 21.-26. dík

na příspěvěk reagoval Ampi

Benedygtus

Benedygtus (hodnocení, recenze)

Nevite nahodou kde bych nasel seznam skladeb co byly v serialu pouzity? soundtrack nebo alespon jmena pisni, ktere zneli se zaverecnymi titulky?

Scooby..

Scooby.. (hodnocení, recenze)

Díl co běžel včera "Něco končí, jiné začíná" byl posledni? Myslím jako Úplně. Tak teď nás čeká První repudlika. Už se moc těším.

majkl44

majkl44 (hodnocení, recenze)

Taky vám přijde, že se to scénáristé snažili v této sérii nějak moc urychlit? Vždyť ani nevíme, co se Lucii a Honzovi narodilo za dítě (můžeme si jen domýšlet, že to je kluk podle deky, v které byl zabalený). Nikdo neřekl ani jak se jmenuje a jejich rodiny, jako by o tom ani nevěděly. Léta, kdy byl Honza malý kluk, jako by si pamatoval lépe, než věci z dospělosti.

na příspěvěk reagoval Pierre

hojchna

hojchna (hodnocení, recenze)

Nemůžu si pomoct, ale ten malej Honzík (cca 10let) mi strašně vzhledově připomíná Karpíška..

Ampi

Ampi (hodnocení, recenze)

Když se v seriálu bliží ty svobodné volby. Zajímavé je, že všichni volí OF, jen postava představovaná Tomášem Töpferem lidovce.  Přitom OF při volbách do ČNR dostalo 49, 50% a lidovci - KDU 8,42%. A přitom  KSČS 13,24%. Asi je budou volit pouze zaporné postavy, což by mne v rámci korektnosti seriálu trochu mrzelo.

na příspěvěk reagoval thecentre

P_Soar

P_Soar (hodnocení, recenze)

Plytkost tohoto "díla" hraničí přímo s falsifikací historie. Zajímavé, že podle seriálu tu byli všichni buď diverzanti poslouchající Svobodnou Evropu a snažící se rozvrátit systém zevnitř, anebo zapálení komunisti. Ve skutečnosti se 99% lidí prostě přizpůsobilo a nebyli ani jedni, ani druzí. Vůbec je zajímavé, že když tu bylo tolik odbojářů, že část StB musela k pádu režimu přispět fámou o mrtvém studentovi, aby letargické a normalizované obyvatelstvo vyprovokovala k masivnímu odporu.

svorad

svorad (hodnocení, recenze)

Hm, to je hezký takhle exekutivně všechny osdoudit. Ať žije Hannah Montana!

Frency

Frency (hodnocení, recenze)

Nádherný seriál, umí vzít za srdce, pohladit i vyvolat ouzkost.  do o něm tvrdí, že je odpad, nemá absolutně žádný vkus a postrádá umělecké cítění...Co víc ještě dodat? Už jen gratulaci k TýTý a přání, ať je těch cen více. A gratulace k TýTý patří i paní Freimanové :o)

jirun

jirun (hodnocení, recenze)

Vzhledem k tomu, že jsem krom dnešního posledního (speciálního) dílu neviděl žádný předchozí, netroufnu si hodnotit..

 

.. jen mě napadla poznámka, když srovnám "tehdejší" a dnešní zloděje. Ty první (pana účetního aj.) jsme mohli vidět v pořadu FKÚ radí, pátrá. No a ty dnešní jsou často k vidění v přenosech z dolní komory :((

 (hodnocení, recenze)

Billie777: vzhledem k tomu že to je asi jediný koukatelný seriál v ČR jsem to čekal :) ale taky gratuluju

BeeEsh

BeeEsh (hodnocení, recenze)

artcha: Biser Arichtev je Čech, avšak jeho rodiče jsou oba Bulhaři, takže se dá o jeho národnosti polemizovat.. To jméno je jinak bulharské a v překladu znamená perla :))

artcha

artcha (hodnocení, recenze)

Neví někdo jaké nárosnosti je režisér? Biser Arichtev nezní moc česky... a jestli nebude chyba právě to, že o české minulosti (i když nedávné) netočí český režisér...

svorad

svorad (hodnocení, recenze)

Ale tady se zapomíná na úplný základ, proč tomu někdo (já) dává třeba dvě hvězdy. Je to takové hezké české, starší si zavzpomínají, z obrazovky nám řeknou, že to byla zlá doba, ale že i v ní se dalo žít (neříkám, že to není pravda. ale mě to třeba vůbec nezajímá). Daleko víc by mě bavila nějaká kontroverze. Anabáze nějakého čistě proti režimu založeného člověka nebo naopak zarytého straníka. Od února 48 až po teď. To by mělo alespoň smysl. Dobové reálie by se ukázaly tak jako tak a zbylo by místo i na postavy, kterými se Vyprávěj jen hemží ("normálni člověk"). Ale je pravdou, že když jsem teď po dlouhé době viděl jeden z dílů, musím říct, že alespoň z hlediska dialogů se Vyprávěj zlepšilo.

 (hodnocení, recenze)

_DAVE_: počkej!!!! ty fakt srovnáváš české "Vyprávěj" s Transformers a Nezvratným osudem???? Tak to respekt teda! A ani nějak nevíc cos chtěl komentářem říct... celkové hodnocení je si myslím skvělé a to že se najde nějaký idiot, který už z principu dá odpad, protože to je české... na to můžu říct jedno :o)) já tomu dal 3* páááč mě donutila matka abych ji to stáhl a... no viděl jsem pár dílů a bylo to koukaltelné= nic extra, ale šlo to!

_DAVE_

_DAVE_ (hodnocení, recenze)

Na hodnocení některých Českých filmů zde jsem občas kroutil hlavou, ale házet tomuhle jednu hvězdu nebo "odpad" - a navíc jsou to lidi kteří mohou psát i komenty (takže to nebudou nějaké paka ze čtvrtébéé) tak to je opravdu síla.. Nic hurá na Nezvratný osud 2 a Transformers 3 - obě tyhle "díla" mají na CSFD víc procent než Vyprávěj. 

MicelusTy

MicelusTy (hodnocení, recenze)

Martyy: Ďakujem - nebol som si istý kvôli tomu, že v jeho biu sa píśe o zložení a otextovaní, no o spievaní ani zmienka :)

Související novinky

Zemřela herečka Nina Divíšková

Zemřela herečka Nina Divíšková

21.06.2021

Ve věku 84 let dnes odešla česká filmová, televizní a divadelní herečka Nina Divíšková, již si velké množství diváků vybaví například jako babičku Bětu z populárního rodinného seriálu České televize… (více)

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

09.12.2019

Že je Praha lákadlem pro filmové štáby, již dlouho není tajemstvím. Nehledě na krásu města, jsou to ale také šikovné týmy, na které se přijíždějící producenti mohou spolehnout. Díky českému… (více)

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Reklama

Reklama