Reklama

Reklama

Vyprávěj

(seriál)
  • angličtina Wonderful Times (festivalový název)
Trailer 1
Rodinný / Komedie / Drama
Česko, (2009–2013), 99 h 32 min (Minutáž: 51–53 min)

Hrají:

Svatopluk Skopal, Veronika Freimanová, Andrea Růžičková, Roman Vojtek, Nina Divíšková, Marián Mikš, Betka Stanková, Jaromír Nosek, Ondřej Veselý (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(115)

Obsahy(1)

Co se vám vybaví, když se řekne „šedesátá léta“? Sověti úspěšně vysílají člověka do vesmíru, na Západě probíhá Beatlemanie, přichází srpen 68, v Československu ve volbách vyhrávají komunisté na 98,4% Jak jste tuto dobu prožívali vy? Připadá vám to jako dávná minulost, nebo máte najednou docela živé vzpomínky?  Druhá polovina 20. století v rodině Dvořákových. Retro seriál Vyprávěj je pohled do naší nedávné historie prostřednictvím osudů rodiny Dvořákových. Díky vzpomínkám vypravěče Honzy se před diváky odvíjí sága rodiny v průběhu roků, rozplétá se poutavá mozaika lidských osudů a vztahů tří generací. Právě od roku 1964 se začíná rozvíjet děj retro seriálu Vyprávěj. Student Karel Dvořák (Roman Vojtek) chce postoupit do druhého ročníku na pražské technice. Chybí mu poslední zkouška u mladého asistenta France. Eva Martináková (Andrea Kerestešová) ze Slovenska nastupuje do prváku na stejné škole. Vše je pro ni nové...

Hlavní akcent ve vyprávění je kladen na příběh rodiny, na všední problémy jednotlivých členů, ne na politiku či „velkou“ historii. Jako když listujete rodinným fotoalbem. Není záměrem analyzovat nebo nějak hodnotit historické události, jde spíše o to, jak zachytit co nejvěrněji dobu a pocity účastníků v konkrétních situacích. Honzovo vzpomínání rámcuje jednotlivé díly a doplňuje či glosuje jednotlivé příběhy. Výjimečnost retro seriálu Vyprávěj spočívá v kombinaci dvou velkých „taháků“ – napínavé vztahové linky hlavních hrdinů kombinované s dobovými událostmi, situacemi, prostředími. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (41)

Trailer 1

Recenze (640)

Kimon 

všechny recenze uživatele

Nejsem přítel seriálů, tento mě výjimečně a trvale připoutal v pátek k TV. Tu dobu jsem také prožíval a jsem toho názoru, že seriál zobrazuje vcelku věrně problémy a radosti obyčejných lidí v době šedé totalitní moci, hektické době revoluční i hurá porevoluční. Vytvořeno s citem a bez dnes tolik oblíbené nadsázky pošpiňující jednu či druhou stranu. Prostě tak, jak jsem to cítil i já. Díky ČT1, díly si stále udržují objektivní pohled na tu kterou dobu s nadhledem. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Pokaždé, když začne seriálu docházet dech, tak se dokáže opět nadechnout, ať už tragickou událostí nebo naopak něčím radostnějším. Díky tomu se seriál nikdy na delší dobu nemotá v kruhu vyprávění je plynulé. Těšily mě i vztahy mezi jednotlivými postavami, které se vyvíjely a nepřipadaly mi přitažené za vlasy. Osudy byly zajímavým a vítaným zpestřením. Ale hlavně seriál obsahu hlášku, za kterou by se nemusel stydět žádný sitcomový a ,,geekovský" seriál:,, A babi, nepřipomíná Vám Františka?" ()

Reklama

triatlet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Koukatelný oddechový seriál s kvalitním scénářem. Žádné neočekávané zvraty, ale pochopitelná menší dramata pramenící z každodenních příhod jedné obyčejné federální rodiny. Oceňuji hlavně um maskérů, protože Roman Vojtek stárnul opravdu přirozeně. Chvíli mi trvalo, než jsem si zvykl na ostaršení Zuzky, kdy Andreau Novákovou vystřídala Hana Vagnerová. ------------------------------------ Porevoluční díly devalvují hodnocení. Scénář asi píše několik expertů, kteří nejsou schopni si zjistit základní faktografické informace a vzájemně se domluvit. Porevoluční díly jsou lehce zaměnitelné s Ordinacemi a spol. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

VYDRŽEL JSEM 20 minut - TOTÁLNÍ SRAČKA !!!!!!.... tohle byl komentář z roku 2009. Je rok 2018 a já koukám na seriál znovu, a docela se na to dalo koukat, ale nyní jsem totálně vytočený.Koukám a nějaká kráva s děckem žehlí prádlo.... prý je to Lucka.... říkám si, co to tam dal za novou postavu. Pak ale ukážou dalšího herce v hospodě, prý stále myslí na Lucku.... Prý Honzík. Tak do prdele, pokud chtěli ukázat, že uplynulo pár let, to nemohou zapojit maskéry, aby jim přidali vrásky a obarvili vlasy? To bylo nutné vyměnit herce? Vždyť se z klidné Lucie stala hyperaktivní kráva.... To si nemohli vzít příklad z Cirkusu Humberto, kdy 17 letého Vaška hrál 40 letý Hanzlík? Chtěl jsem dát více, ale za to 10%! ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Z prvního dílu jsem viděla posledních pět minut. Od druhého už jsem vydržela sedět před obrazovkou celou dobu. Je to skrz na skrz průměrný seriál, když vám nějaké díly utečou, o nic vyjímečného nepříjdete. Ty tři hvězdičky nejsou ani kvůli příběhu, ale kvůli dobovým vsuvkám, hlasu Vojty Kotka jako vyprávěče a hereckému obsazení. Nina Divíšková je skvělá babička a Veronika Freimanová jako maminka také není vůbec špatná. Postava Mahuleny Bočanové byla na profackování, ta ale na štěstí i s manželem a synáčkem prchla za hranice, i když se to neobešlo bez komplikací. Bohužel se ze zahraničí vrátila a opět perlila. Písničky na konci jednotlivých dílů jsou dobré, pokaždé zaznívá jiná. Dostala mě Janis Joplin a její geniální Move Over. Po tomhle dílu jsem musela oprášit její bestofku a okamžitě si ji pustit. ()

Galerie (887)

Zajímavosti (344)

  • Krásnou Lúčku u Žiliny, ze které pochází Eva (Andrea Kerestešová), na mapě nenajdeme. ale existuje obec s podobným názvem – Krásna Lúka. Krásnou Lúčku v seriálu představovala obec Rataje nad Sázavou. (Teimei)
  • Dětskou roli Honzy Dvořáka hrálo 11 chlapců, Lucku Francovou pak ztvárnilo 8 dívek. (M.B)
  • Andrea Kerestešová hraje v seriálu matku Braňovi Holičkovi. Ve skutečnosti je Braňo pouze o rok mladší. (acruj)

Související novinky

Zemřela herečka Nina Divíšková

Zemřela herečka Nina Divíšková

21.06.2021

Ve věku 84 let dnes odešla česká filmová, televizní a divadelní herečka Nina Divíšková, již si velké množství diváků vybaví například jako babičku Bětu z populárního rodinného seriálu České televize… (více)

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

09.12.2019

Že je Praha lákadlem pro filmové štáby, již dlouho není tajemstvím. Nehledě na krásu města, jsou to ale také šikovné týmy, na které se přijíždějící producenti mohou spolehnout. Díky českému… (více)

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Reklama

Reklama