Reklama

Reklama

Poslední neděle

  • Německo Ein russischer Sommer (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film, který vznikl podle stejnojmenné knižní předlohy Jaye Pariniho, zachycuje konec života Lva Nikolajeviče Tolstého (Christopher Plummer). Známý spisovatel se snaží vyrovnat se svým údělem bohatého a významného umělce, odporujícím jeho postoji života v chudobě, stejně tak jako se svými manželskými problémy. (j.o.j.o.)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

Almásy 

všechny recenze uživatele

skombinovať takých hercov s témou tak silnou a mocnou, to NEMOZE dopadnut zle a ani to nedopadlo. Helen Mirren v ulohe Grofky Tolstej vyraza dych, dokonca by som tvrdil ze este viac ako v Kralovnej. Plummerov Tolstoj je presne taky, ako si predstavujeme velkeho autora. Giamatti bol spravne slizky, vsetcia tu vytvaraju dokonaly herecky koncert. A prave vdaka tomuto silnemu hereckemu ansamblu filmu odpustite niekedy tazkosti so scenarom (Mirrenova svoje sceny zachranuje kde sa da, ale niekedy prvoplanove repliky neprekryje ani najlepsia herecka), ale kazdopadne pokial si ficite tak ako ja na silnych hereckych vykonoch, tak toto je to prave orechove. (a 5 hviezdiciek hlavne za scenu na mole, tak ma nesundali ani Madisonske mosty) ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Angličtina tomuto filmu vůbec nepomáhá, spíše naopak .. potom je ale zřejmé, že to nezachrání ani přítomní skvělý herci ... nedýchne na nás prostě ´svéráz ruské národní povahy´ tím nám autoři ani nepředloží věrohodnou ´záhadnou ruskou duši´ .. a to je dost podstatné mínus - jenže na druhou stranu, tohle není ruský film, takže ..... jen malé historické P.S.: když Lev Nikolajevič v Astapovu umíral, nebyl tam tak chudý kompars okolo, jak je nám ukázáno zde .. nádraží a celé rozsáhlé okolí bylo úplně obsypáno obrovským množstvím lidí - prostých i těch majetnějších .. většina z nich se vroucně modlila za svého velikána ... na jeho poslední cestě ho vyprovázeli tisíce a tisíce truchlících (i podél celé železniční trati) ... ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Asi najlepšie prirovnanie je príjemný. Takéto životopisné filmy mám rád. Nevydierajú, sú zasadené do pekného prostredia a postavy na plátne ožívajú a mi máme možnosť si ich zamilovať. Samozrejme k dokonalosti to má ďaleko. Film, je takmer bez dramatických situácií. Životné múdrosti predávané z hrdinu na hrdinu tu tiež budeme ťažko hľadať. Ale Mirren a McAvoy sú herecký bezchybný. A kvôli nim dvom som si ten film chcel vlastne pozrieť. Hoffmanov problém je snaha o priame zobrazenie, bez nápaditosti. A to je problém filmu. Herci sú dominantný, vizuálnosť diela upadá. Ale stále je to nadpriemerné dielko. Síce na jedno použitie, ale minimálne navnadí siahnuť po Tolstojovom diele. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Odkaz Tolstého je tak ohromný a závažný (mj. zcela zásadně ovlivnil Gándího a skrz něj M.L. Kinga), že není divu, že ho úplně nepochopili ani jeho nejbližší. Alespoň podle tohoto dojemného a podle všeho historicky nadstandardně věrného snímku. Ten není ani tak o Tolstém samotném, ale pozoruje spíš způsob, jakým byly myšlenky tohoto mudrce vnímány jeho romantickou, paranoidní manželkou Sophií; jeho nejbližším politickým druhem, Chertkovem a mezi těmito dvěmi znesvářenými mlýnskými kameny zmítaným asistentem, Valentinem Bulgakovem, který vychází z příběhu jako ten, který odkaz ruského klasika pochopil nejpřesněji. Kromě lahůdkových výkonů čtyř hlavních představitelů (Plummer, Mirren, McAvoy, Giamatti) je pro mě největším kladem filmu Hoffmanův autorský (režie a scénář) přístup k tématu, kdy se snaží dívat se na spor o Tolstého odkaz objektivně a obě strany (tj. šlechtickou rodinu v čele s manželkou a Tolstoyisty v čele s Chertkovem) představuje v odstínech šedi. Neomylným (téměř) zde zůstává pouze umírající a životem vyčerpaný Tolstoy, který se z tohoto světa probudil tím, že poznal pravdu skrze lásku. 80% ()

Benedygtus 

všechny recenze uživatele

Naprosto bezchybny film, ktery me velice zaujmul, jak tematem, tak pojetim a herci/hereckymi vykony. Libi se mi jak, pohled "sekty" na sebe samu je hrdy a prejici, nasledne prechazi do oci nekoho jineho, a ten to vidi jako absolutni blbost a silenstvi. Sam "zakladatel" s tim ma pramalo spolecneho a tudiz to je vlastne jedna velka utopie, a prestoze to vsichni vi, tvari se, jak to je vse dulezite a ono taky je, jde prece o majetek... ()

Galerie (64)

Zajímavosti (5)

  • Christopher Plummer si většinu děje a dialogů ve scéně v ložnici vymyslel sám. (Hal_Moore)
  • Herečky Helen Mirren a Anne-Marrie Duff, které ve filmu hrály matku s dcerou, ztvárnily roly královny Alžběty. Helen Mirren v Královně Alžbětě a Anne-Marrie Duff v seriálu Alžběta I. (HappyTez)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Zlodějina podle Coenů a oscarového Firtha

Zlodějina podle Coenů a oscarového Firtha

28.03.2011

A je tady další sázka na jistotu. Oscarová sestava v remaku klasiky ze 60. let, to nemůže selhat. Pokud jste viděli krimikomedii Gambit z roku 1966, tak víte, že byla o britském zloději (Michael… (více)

Reklama

Reklama