Reklama

Reklama

Paní Zima

(TV film)
  • Německo Frau Holle (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

O dvou sestrách, službě u Paní Zimy a spravedlivé odměně, která čeká na konci každé pohádky. Byla jednou jedna vdova a ta měla dvě dcery. Nevlastní Marii, pilnou, milou dívku, která musela zastat všechnu práci v domácnosti, a vlastní ošklivou a línou Luisu, kterou neustále rozmazlovala. Marie sedávala často u studny, předla vlnu i své sny o štěstí. Jednoho dne už měla prsty od práce celé krvavé, a když se snažila vřeteno vyprat, vypadlo jí z rukou a spadlo do hluboké studny. Nebohá Marie pro něj musela skočit, ke svému překvapení se však ocitla na krásné louce plné kvítí, v kouzelné zemi, v níž zvířata, květiny, a dokonce i věci mohou mluvit. Vydala se po louce, až došla k peci, odkud na ni volal chleba, aby ho vytáhla dřív, než se spálí. Marie nelenila a chleba vytáhla. Za chvíli na ni volá jabloň, obtížená jablky, aby jí pomohla jablka setřást. I jí Marie pomohla od břemene a nakonec došla k chaloupce Paní Zimy, která ji přijala do služby. Pilně vše v domě zastala a na její přání hlavně početné peřiny pečlivě natřásala, neboť to pak na světě sněžilo. Jak však čas běžel, začalo se jí stýskat po lidech. Paní Zima ji tedy ze služby propustila, a že dobře pracovala, zlatem ji odměnila. V rodné vesnici však jejímu vyprávění nikdo nevěří, kromě závistivé matky a Louisy, které se na její zlaté šaty vynadívat nemohou. Nakonec se Luisa také rozhodne skočit do studny. I ona se ocitne na krásné louce, odmítne však pomoci chlebu i jabloni, a ve službě u Paní Zimy dokonce místo třepání peřin usne. A když se čas její služby nachýlí ke konci, i ona se dočká spravedlivé odměny. (TV Nova)

(více)

Recenze (30)

klerik 

všechny recenze uživatele

Slovenská Perinbaba patrí k najlepším "pohanským" rozprávkam. Tento "originál" patrí síce k tomu lepšiemu zo série Rozprávky bratov Grimmovcov (pomáha hlavne digi vizuál sveta Perinbaby), ale inak je to príliš tuctové a predvídateľné (ťažko to hodnotiť, keďže "Grimmovské zápletky" boli už inde použité lepšie - napr. MRÁZIK). Na Vianoce znesiteľné... Škoda, že tu sneží ani nie desať minút, všetko ostatné sa odohráva v lete... ()

honeysuckle 

všechny recenze uživatele

V zásadě není, co vytknout - zpracování se drží původní předlohy (až na závěrečné polepšení lenivé sestry), obě hlavní představitelky jsou půvabné, paní Zima babičkovsky laskavá a digitální efekty jsou možná trochu legrační, ale neruší. Příjemná podívaná, ale jiné pohádky z této německé řady mám za lepší. ()

Reklama

kocik1 

všechny recenze uživatele

Žily byly dvě sestřičky. Jedna normální a obyčejná a druhá taky normální, protože kdo z nás se kdy nechtěl ráno déle vyspat nebo přehodit povinnosti na druhého sourezence? To snad jen maminka normální není, ale u té se to dá omluvit tím, že jí po smrti otce přeskočilo.:-( No a potom se to stane. Ta hodná skočí do studně a Němci začnou budovat kýčovitou ošklivou a nehezkou pohádkovou říši připomínající příhraniční trpaslíky. K tomu přimíchají ještě pořádnou porci nudy a už je to uděláno, už je to hotovo.... ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Pohádku jsem v několika verzích četla jako dítě a je pěkná. Filmové zpracování je, bohužel, nepovedené. Škoda pěkných kulis, animací a kostýmů, škoda dobrého příběhu - na tak tristní výkony herců, potažmo režiséra, který je vybral a neumí vést. Takové představení dětského ochotnického spolku, kdy se všichni tak nějak potácejí po place, neumějí hýbat, mluvit a postrádají mimiku. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pokud je hodná dcerka tatíkova a líná maminčina, má to jakous takous logiku. Jsou-li sestry plnorodými sourozenci a jednu matka honí jak nadmutou kozu a druhá se fláká, že je za to trapně i sousedovo škrkavkám, o logice se může mluvit jenom v její negaci. Líná Luisa si to umí výborně zařídit, kdo by makal, když kmitá Mařka. Mařenka ovšem i po odměně a mystickém zkrásnění hezká není a ta uniforma skřítka Santa Clause tomu opravdu moc nepomáhá. Luisa je potrestaná, ale už letmý náznak nápravy stačí, aby celoživotní lenost a protivnost na celý svět byly odpuštěny. Co to je? Reklama na odpustky? ()

Galerie (33)

Reklama

Reklama