Reklama

Reklama

Indiana Jones a nástroj osudu

  • USA Indiana Jones and the Dial of Destiny (více)
Trailer 3

Na Oscara nominovaný Harrison Ford se ve snímku Indiana Jones a nástroj osudu naposledy vrací ve své ikonické roli pohotového a rafinovaného archeologa, aby prožil své poslední napínavé dobrodružství, které ho jako tradičně zavede do nejrůznějších koutů světa. (Falcon)

Zajímavosti (47)

  • Scénou, kde je Indiana Jones (Harrison Ford) probuzen skladbou „Magical Mystery Tour“ od skupiny The Beatles, chtěli tvůrci upozornit na děj filmu, na magickou mysteriózní cestu, o níž se v písni zpívá. (jajo161)
  • Dr. Voller (Mads Mikkelsen) říká, že se vrátí v čase na adresu Prinzregentenplatz 16. Jednalo se o mnichovský byt Adolfa Hitlera. V roce 1929 se Hitler přestěhoval do luxusního osmipokojového bytu na této adrese. (sator)
  • Jeskyně Dial of Destiny sloužila jako zásobárna vody pro starověké Řeky a Římany, je historickým místem v archeologickém parku Neapolis v Syrakusách. (sator)
  • Nacista Dr. Voller (Mads Mikkelsen) je ve filmu mužem, o kterém říkají, že dostal Američany na měsíc. V roce 1945 vláda schválila přesídlení Wernhera von Brauna a jeho týmu nacistických raketových vědců do Spojených států. To byl začátek amerického vesmírného programu. (sator)
  • Tříkolová vozítka jsou Tuk-tuk. Jedná se o motorizovanou tříkolku, obvykle používanou jako taxi. Její přední část tvoří motocykl s jedním kolem a místem pro řidiče, za ní se pak nachází zastřešený vozík na dvou kolech, obvykle pro 2–4 cestující. Tento typ moto-taxi je populární zejména v zemích jižní a jihovýchodní Asie. (sator)
  • Ke konci traileru je možné vidět scénu, ve které se Indiana Jones (Harrison Ford) a Helena (Phoebe Waller-Bridge) nacházejí v jeskyni a za pomocí tyče nechávají spadnout balvan, který drží. Tato scéna se však ve filmu nenachází. (Vos)
  • Oficiální český název filmu se před uvedením snímku do kin několikrát změnil. První verze byla „Indiana Jones a volání osudu“, druhá verze „Indiana Jones a disk osudu“ a finální verze Indiana Jones a nástroj osudu. (Scanerior)
  • S délkou 142 minut se jedná o dosud nejdelší film cele série. (Joskarakoska)
  • Film má za sebou několik změn dat premiéry. Společnost Disney 15. března 2016 oznámila, že film bude mít premiéru 19. července 2019. Dne 25. dubna 2017 však film Lví král (2019) společnosti Disney vzal za své původní datum a film byl o rok odložen na 20. července 2020. Druhá změna premiéry proběhla 10. července 2018 a film byl posunut o další rok na 9. července 2021 kvůli práci Stevena Spielberga na filmu West Side Story (2021). Další změna data premiéry proběhla 3. dubna 2020, jen o několik týdnů později, než bylo původně plánováno zahájení produkce, kvůli pandemii covid-19 byl film odložen na 29. července 2022. Dne 18. října 2021, čtyři měsíce po začátku natáčení, společnost Disney opět oznámila, že film bude odložen o 11 měsíců, a to na 30. června 2023. (KGBelik)
  • První film Indiana Jones, který byl natočen digitálně místo na 35mm film. (KGBelik)
  • První film Indiana Jonese, který nezačíná logem Paramountu. (KGBelik)
  • Existovaly zvěsti, že by hlavní roli mohl hrát Bradley Cooper. Ty byly velmi rychle pohřbeny poté, co Harrison Ford potvrdil svou účast. (ČSFD)
  • Aby se Harrison Ford dostal do nejlepší formy pro svou roli, absolvoval projížďky na kole dlouhé 40 mil a každodenní procházky. (ČSFD)
  • Mads Mikkelsen vyjádřil před začátkem natáčení spokojenost se scénářem: „Ano, je přesně takový, v jaký jsem doufal. Jsem z toho velice, velice nadšený. Nedávno jsem se znovu podíval na Dobyvatele ztracené archy (1981) a je to tak skvěle natočené, okouzlující, úžasně odvyprávěné. Je pro mě velkou ctí stát se součástí této série, se kterou jsem vyrůstal. (Geralt z Rivie)
  • Původně měl film režírovat Steven Spielberg, ten ovšem v únoru 2020 odstoupil z důvodu, že série potřebuje pohled nové generace. Byl nahrazen Jamesem Mangoldem, Spielberg ovšem zůstal jako jeden z producentů snímku. (jasongun)
  • Harrison Ford se před natáčením vyjádřil, že nebude ve filmu hrát s Chrisem Prattem. Konkrétně odpověděl: „Buď on nebo já“. Chris Pratt byl totiž kandidátem na roli Indiana Jonese a uvažovalo se o tom, že by se o roli dělili nebo ji Ford v nějaké části filmu symbolicky předal svému nástupci. (Geralt z Rivie)

Související novinky

Guillermo Del Toro málem natočil Star Wars

Guillermo Del Toro málem natočil Star Wars

23.09.2023

Scenárista David S. Goyer (Muž z oceli, Terminátor: Temný osud) čerstvě dělal rozhovor v podcastu Happy Sad Confused a kromě jiného taky potvrdil jednu dlouholetou Star Wars spekulaci. Totiž že v… (více)

Další Star Wars seriál má obří cenovku

Další Star Wars seriál má obří cenovku

26.07.2023

Podle nové zprávy serveru Forbes společnost Disney zase utrácela ve velkém. Jenom pro kontext, zde je několik posledních velkých útrat studia. Tajná invaze – nový seriál ze světa MCU, údajně vyšel na… (více)

Nové Mission: Impossible začalo jako Indiana Jones

Nové Mission: Impossible začalo jako Indiana Jones

16.07.2023

Po mizerných příjmech Flashe, Mezi živly a pátého Indiana Jonese se očekávalo, že na záchranu, podobně jako loni s Top Gunem, přispěchá Tom Cruise s Mission: Impossible Odplatou - První částí. Teď má… (více)

Reklama

Reklama