Reklama

Reklama

Už od té doby, kdy byl Mike Wazowski jenom malé monstrum, snil o tom, že se stane úspěšnou příšerkou. A všichni přeci vědí, že ty nejlepší příšerky pocházejí z Univerzity pro příšerky. Ale hned během prvního semestru na univerzitě se začnou Mikeovy plány hroutit, když mu cestu zkříží příšerkovské eso James P. Sullivan, řečený Sulley, který je na strašení přirozený talent. Této dvojici se život na univerzitě i na koleji malinko vymkne kontrole a jejich soutěživost je dovede až k vyhazovu z elitního univerzitního strašícího programu. A aby to bylo ještě horší, Mike i Sulley si uvědomí, že budou muset spolupracovat, pokud budou chtít své průšvihy napravit. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (606)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Asi se shodneme, že největším překvapením na Univerzitě Pro Příšerky jsou myšlenkové pochody tvůrců, kteří nějak dospěli k závěru, že pro dějově zcela generický animák o "cestě outsidera na výsluní", o "nečekaném" přátelství a o "strastech a radostech univerzitního života" bude nejlépe po rovném tuctu let vzkřísit duo Wazowski-Sullivan. Mám sice všechny důvody pro to, abych mohl tvrdit, že MU jsou ty nejlepší iniciály pro univerzitu, ale nic to nemění na tom, že tahle konkrétní Univerzita reálně nemá co nabídnout. Tedy pokud vás neuspokojí pár slušných vtípků, jako třeba že pro příšerky představuje relaxační hudbu death metal. Pokud tomu tak je, tak good for you, velmi pravděpodobně vám pak nebude vadit ani to, že rozhodující dějový zvrat se děje přesně proti pravidlům dobrého fikčního světa, tj. vymyslelo se zcela haluzové "pravidlo", aby se něco mohlo nějak stát. Jediné, k čemu mi to bylo dobré, byla touha podívat se znovu na původní Monsters Inc. A abych jen nehaněl - teorie strašení byla víc než jen dobrá. Jo a dvanáct let technologického pokroku se tu projevuje mj. tak, že se mezi postavami hrdinů objevila druhá chlupatá příšerka, navíc s fascinující anatomií a nápaditým pohybem. Je to celé ale maximálně na 70% za solidní, ale poněkud bezkrevné řemeslo. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Spousty vizuálně skvělých nápadů, ale pokud jde o děj tak originalita jde docela dolu a humoru si myslím, že mohlo být taky více, ale uznávám, že se mnou to mají animáče těžký. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ak existuje niečo ako "priemerná pixarovka", toto je ono. Vlastne to zachraňuje iba výborné finále s hromadou super odkazov na hororové klasiky. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $200miliónovTržby USA $268,492,764Tržby Celosvetovo $743,559,607Tržby za predaj Blu-ray v USA $66,228,597Tržby za predaj DVD v USA $66,394,581║ Pixar si mierne napráva povesť za posledné roky, keď ich projekty(Autá 2, Neskrotná) neboli zrovna tými bravúrnými prácami na aké sme boli zvyklí, bola to skôr taká stagnácia na mieste bez posunu vpred ale Príšerky sa vracajú vo veľkom štýle, kde je príbeh premyslený do detailu, netlačí zbytočne moc na humornú notu a popritom dokáže aj príjemne zabávať a hlavné je že dej ani na chvíľu nestratí pevnú pôdu pod nohami a graficky ide o ich klasický prvotriedny štandard. veľká spokojnosť, aj keď tento počin poteší skôr dospelejšie publikum než drobcov /videl v kine: 95%/ __moja recenzia ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

UNIVERZITA PRO PŘÍŠERKY je sice nejslabší pixarovkou, ale stále jde o nadprůměrný počin, který je dostatečně ozvláštňující svým podvracením vypravěčských a žánrových schémat. Očekavatelné by bylo, kdyby prequel k PŘÍŠERKÁM S.R.O. byl parťáckým filmem ("buddy movie"), ve kterém bychom sledovali dvě ústřední postavy, Mika a Jamese, jak se zprvu nemůžou vystát, aby se později stali nejlepšími kamarády tím, že jeden převezme část vlastností toho druhého. Zasazení dění do univerzitního prostředí a do období her by zase nasvědčovalo tomu, že snímek bude strukturován dle jednotlivých "kol" a hrdinové nakonec dosáhnou svého (znovupřijetí na školu) vítězstvím v nich. První překvapení spočívá v tom, že vyprávění nepřebírá po celou dobu koncept parťácké podívané, ale několikrát změní počet protagonistů (od jednoho přes týmovku až k dvěma), přičemž sjednocujícím prvkem je vždy Mike. Druhý odklon od předvídatelnosti spočívá v závěrečném aktu, který začíná tam, kde jiné žánrovky ze školního prostředí končí. Zároveň nejvíc cílí na dospělé diváky, protože porušení očekávaného vyústění školního syžetu vede k sebeuvědomělé a velmi zábavné hře s hororovými klišé. Ovšem i přes zmíněné klady dokládající, že jde stále o pixarovku odlišnou od většiny nejenom animované produkce, je zde jeden zápor: minimální ozvláštnění na rovině fikčního světa. Na rozdíl od předchozích třinácti celovečerních filmů od Pixaru tento nevytváří svébytný svět s vlastními pravidly ani nestaví na pnutí mezi dvěma různými (hraček, lidí; příšerek, lidí), ale výrazně čerpá z lidského světa a do něj zasazuje příšerky. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Buena Vista // Počet premietajúcich kín v USA: 4,004 // Otvárací Víkend v USA: $82,429,469 // ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Trochu zbytecny pokracovani. Ale je to furt Pixar, takze i tak tu mame relativne kvalitni animak. Pribeh je hodne predvidatelnej a jednoduchej, ale popravde receno, ani jsem nic jinyho necekal. Priserek tu je naprosto maximalni mnozstvi, coz je nekdy az na skodu, protoze takle zadna moc nevynikne a nektery urcite potencial meli. Animace je suprova, jak se ostatne dalo cekat a dej docela svizne odsejpa. Proc teda jen 3*? Ono to skoro vubec neni vtipny - zabavny ano, ale foru tu je minimum, clovek se sice parkrat pousmeje, ale to je tak vsechno. Ne ze by jsem se nudil, to rozhodne ne, ale cekal jsem proste lepsi komedii. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// But I want to be a scarer!/ Film o tom, že i když něco hrozně moc chcete, nikde není psáno, že se vám to splní. Jak ale my dobře víme, jsou i jiné cestičky, jiné možnosti, jak být nakonci šťastní a Andrew Stanton to ve finále vyřešil moc hezky. Není to nikterak super vyjímečný film, který by redefinoval žánr, ale v rámci animovaných filmů pro celou rodinu to rozhodně stojí hrdě nad průměrem a díky jedničce bylo dopředu jasné, že Příšerky mají skvělý potenciál pro spoustu dalších příběhů, který se zde náležitě využívá. Za mě spokojenost - 4*. Noo a máme tedy originál, máme prequel, chceme sequel! ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Rutinně zvládnutý kampusový film, kde jediným ozvláštněním je CGI animace. Příšerky s.r.o. jsou možná moje nejoblíbenější pixarovka - tenhle sequel vezoucí se na jejich úspěchu mi rozhodně nestačí. Vlastně, i když ten film rozhodně není špatný, jsem celou dobu především přemýšlel o tom, jak strašné plýtvání prostředky je zaměstnat tolik schopných animátorů něčím tak standardním a nezajímavým. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Jako samostatný film je pokračování Příšerek docela zdařilé, to co jej táhne k průměru, jsou právě ta místa, která lpí na návaznosti k původnímu snímku. A je to škoda. Několika momentům se dá sice vytknout přílišná doslovnost, infantilnost či zbytečné vysvětlování, ale to se dá u snímků zaměřenému i na dětské publikum docela dobře pochopit. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Spíš, než strašidla a bubáci, mě děsí zdejší kladné hodnocení. Film líčí osudy dávno zapomenutých hrdinů, takže se opírá o něco, co už sotva obyčejný divák pamatuje, a více méně prezentuje jen zažité klišé striktně amerického univerzitního života. Jen si utrhuje ze zvyků a zažitých stereotypů tohoto životního období, které je nám, současným i bývalým studentům, relativně cizí. Tomu se přece nedá smát?! Od A do Z jsme to už viděli v tolika filmech, kde byl vylíčen nástup na univerzitu. Grafika dnes taky už ničím neohromí, takže konečný verdikt je, že tenhle prequel je buď zbytečný nebo přišel pozdě. Jako samostatný film funguje málo. Chudáci děti, na ty asi Pixarovští mysleli až v poslední řadě. Na druhou stranu je fakt, že ukázali dětem, že škola není jediná cesta, že se dá vypracovat od píky, z nuly na hvězdu. Zvláštní, ano, v tom je tento film velmi zvláštní. I to se asi může ve skutečném životě stát. I o tom může být moderní pohádka. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nebýt nadužívání slova „hustý“, byl bych v mezích Pixaru spokojen. Děti sice narážky na univerzitní zvyklosti (rituály, bratrstva) moc nepoberou, ale mravní ponaučení o nečestnosti podvádění a důvody k nepotlačování vlastní individuality snad ano a možná i tu marnou naději, že když zůstanete bez titulu, přes kantýnu a uklízení to půjde taky. Zdá se mi, že spolu s prvním dílem našly Příšerky tu správnou rovnováhu dětinskosti a úlitby dospělým pro rodinný film. Kudlanka děkanka fakt hustá.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Ruku na srdce, nebýt Příšerky od Pixaru, sklízely by výrazně lepší hodnocení, protože mají sevřený a fungující příběh s dostatečnou porcí humoru a tradičně skvostnou animací. Že je to celé velké klišé a jede se až na finále podle mustru? Fuck it, to platí kromě LEGA skoro pro všechno. Příšerky jsou zábavné a o nic jiného nakonec nejde. Kromě tuny nového merchandisingu v Disney Storu. 7/10 ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Při mém současném kritickém pohledu na Pixar je Univerzita pro příšerky do jisté míry příjemným překvapením. Zamrzí, že některé zlomové situace jsou až nepochopitelně triviální (monstra zděšeni tím, že je na konci semestru čeká zkouška, jejíž nesplnění znamená ukončení studia?). Jisté postavy by nemusely být tak černobíle záporné a ty z původního snímku by tu snad ani raději neměly být (viz původ Randallovy nenávisti). Zápletka ani její směřování sice ničím nepřekvapí, zároveň je však film svižný, hlavní hrdinové sympaťáci a mají min. dva emocionální momenty, kterými Univerzita pro příšerky vystupuje z role pouhého produktu. Poslední třetina snímku přináší nejen nápaditý dějový i žánrový zlom, ale je i radostnou a zároveň velmi skličující připomínkou někdejšího velikášství studia s neposednou lampičkou. 7/10 ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Prci, prci, příšerky. Dětská verze, samozřejmě. Vůbec nechápu, proč točit animák z vysoký školy, když děti asi vůbec nebudou chápat, co znamenaj ty spolky, koleje, kampusy a jiný reálie. Těch pár dětí na novinářský projekci se teda zrovna neřehtalo. Jinak klasický nezajímavý pixarovský volnoběh posledních let. Časy Nema, Aut a Úžasňáků jsou prostě fuč. 60% ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Daniel Gerson, Robert L. Baird, Dan Scanlon | Hudba: Randy Newman | Produkcia: Kori Rae | Distribúcia: Walt Disney | Štúdio: Walt Disney, Pixar | Rozpočet: 200 miliónov $ | Tržby: 724,389,136 $ || Veľmi príjemný prequel k 12 rokov starému, stále vďačnému materiálu. Nové postavy super, hlavne neskutočne odporná ďekanka. Scenár pútavý až do poslednej chvíľe. Chýba tomu len to výnimočné korenie, ktoré od Pixaru pre mňa obsahuje len Ratatouille a Toy Story 3. Ako bonus ale potešil malý krátkometrák o dvoch dáždnikoch pred hlavným filmom :-) 84% | Videno v Ster Century Cinemas, Košice, 7.2013 | ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Když si to tak shrneme, tak každý musel jednou nějak začít a nejdříve chodit do školy, aby se něčemu naučil že... V tomto případě se jeden musí hooodně snažit, aby dosáhl vytouženého snu, a to dostat se na školu strašení, na jedinou nejlepší, která kdy existovala, na Univerzitu pro příšerky!! :-) Mike ale rozhodně nepůsobí dojmem, že by někoho vyděsil tak, aby to bylo na pohár soutěže o největšího strašáka, proto dře a učí se. Seznámení se Sullivenem mu změní život od toho horšího začátku k tomu krásnějšímu konci - stanou se z nich (jak všichni víme) nejlepší přátelé. Ve filmu je vidět hodně akce, plno vtipných okamžiků ... namátkou úžasně odstrašující (Vendy promine) byla místní knihovnice, před kterou je opravdu nanejvýš důležité se hlasitě neprojevovat jinak proletíte střešním oknem a dopadnete do řeky dřív než řeknete "Klub ošklivých káčátek" ;-) Takže závěrem můžu tuto Pixarovku s klidem doporučit, film je zábavný a hlavně vhodný pro dětského diváka a že tam těch smějících se dětí bylo :-) ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Univerzita pro příšerky není špatný film - režie, animace i jednotlivé gagy jsou stále na vysoké úrovni. Ale příběh je neuvěřitelně banální, což v kontextu dalších pixarovek dost překvapí a zamrzí. Kdyby mi někdo před pár lety řekl, že Pixar vytvoří film, kde nejde o nic jiného, než jak se z dvou postav stanou kámoši, tak bych se mu asi vysmál. Ale přesně to se stalo, přesně o to jde v Univerzitě pro příšerky, a o nic víc. Kam se vytratila kdysi tak charakteristická pixarovská originalita příběhů a fikčních světů? Vždyť tohle je jen jednoduchá kopie Pomsty šprtů, v níž místo lidí vystupují příšerky. A k tomu ani neexistuje žádný pořádný důvod (že tady vystupují příšerky), protože návaznost mezi prvním a druhým dílem není vůbec ničím podmíněná, naopak působí naprosto arbitrárně a svévolně. Film nevyužívá nic z fantastického vesmíru vytvořeného pro první díl. Dveře do lidského světa tu sice nadále existují, ale když nehrají ve filmu roli (na rozdíl od jedničky, kde na nich celý příběh stál), tak proč tady vůbec jsou? Celá lidská dimenze je tak moc zatlačena do pozadí, že by zde ani nemusela být. Zkrátka není důvod, proč je tenhle příběh zasazený do světa příšerek, když by se stejně dobře mohl odehrávat i v lidském světě nebo kdekoliv jinde s jakýmikoliv jinými postavami, a na jeho poselství by se nic nezměnilo. Vlastně ano, jeden důvod, proč dále rozvíjet relativně uzavřený příběh z prvního filmu, existuje: Prachy. Příšerky jsou dobře zavedená značka a z merchandisingu bude slušnej vejvar, zatímco kdyby v Pixaru měli vymyslet zbrusu nový film s úplně novými postavami (jak to u nich bylo dříve obvyklé), tak by měl takový film horší startovní pozici v kinech, než když se může pyšnit Příšerkami v názvu. Není to tak do očí bijící, jako v případě Aut 2, ale i Univerzita pro příšerky je v jádru jen dojná kráva. Byť se na ni relativně dobře kouká. Jo, a co měl sakra znamenat ten uspěchaný konec? Je to utěšení, jakože i když se člověk fakt snaží, tak mu jeho snaha občas k ničemu není? Nebo je to naopak povzbuzení (falešná naděje), že když člověk dře, tak se může prodřít až na vrchol? ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Klasický PIXAR s ponaučením, že prakticky kdokoliv může překročit svůj vlastní stín a pílí dosáhnout vysněného cíle. Otřepané téma ve staro-novém kabátu, které místy vyloudí úsměv na tváři, ale kouzlo prvních Příšerek je nenávratně pryč. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Rád jsem se do toho světa vrátil. Dětské verze Mikea a Sullyho jsou pořád zábavné a zápletka týkající se studijí není špatná. Trefování se do nerdů, spolků a tak už tu sice bylo tolikrát, že se to ani nedá spočítat, ale tvůrci tím rozhodně nic nekazí. Konec, který se nese ve stylu "univerzita je vlastně k ničemu" je docela zábavný a předkládá dětem celkem neotřelé poselství o tom, že není nad to začít od kybíku. ()

Související novinky

Poklekněte před studiem Disney!

Poklekněte před studiem Disney!

17.11.2013

Protože letos překoná rekord v celkových ročních kinotržbách. Dosavadní nejvyšší tržby (3,791 miliardy dolarů) dosáhlo studio v roce 2010 zejména díky miliardovým hitům Toy Story 3 a Alenka v říši… (více)

Reklama

Reklama