Reklama

Reklama

Už od té doby, kdy byl Mike Wazowski jenom malé monstrum, snil o tom, že se stane úspěšnou příšerkou. A všichni přeci vědí, že ty nejlepší příšerky pocházejí z Univerzity pro příšerky. Ale hned během prvního semestru na univerzitě se začnou Mikeovy plány hroutit, když mu cestu zkříží příšerkovské eso James P. Sullivan, řečený Sulley, který je na strašení přirozený talent. Této dvojici se život na univerzitě i na koleji malinko vymkne kontrole a jejich soutěživost je dovede až k vyhazovu z elitního univerzitního strašícího programu. A aby to bylo ještě horší, Mike i Sulley si uvědomí, že budou muset spolupracovat, pokud budou chtít své průšvihy napravit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (48)

Trailer 3

Recenze (607)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Univerzita pro příšerky není špatný film - režie, animace i jednotlivé gagy jsou stále na vysoké úrovni. Ale příběh je neuvěřitelně banální, což v kontextu dalších pixarovek dost překvapí a zamrzí. Kdyby mi někdo před pár lety řekl, že Pixar vytvoří film, kde nejde o nic jiného, než jak se z dvou postav stanou kámoši, tak bych se mu asi vysmál. Ale přesně to se stalo, přesně o to jde v Univerzitě pro příšerky, a o nic víc. Kam se vytratila kdysi tak charakteristická pixarovská originalita příběhů a fikčních světů? Vždyť tohle je jen jednoduchá kopie Pomsty šprtů, v níž místo lidí vystupují příšerky. A k tomu ani neexistuje žádný pořádný důvod (že tady vystupují příšerky), protože návaznost mezi prvním a druhým dílem není vůbec ničím podmíněná, naopak působí naprosto arbitrárně a svévolně. Film nevyužívá nic z fantastického vesmíru vytvořeného pro první díl. Dveře do lidského světa tu sice nadále existují, ale když nehrají ve filmu roli (na rozdíl od jedničky, kde na nich celý příběh stál), tak proč tady vůbec jsou? Celá lidská dimenze je tak moc zatlačena do pozadí, že by zde ani nemusela být. Zkrátka není důvod, proč je tenhle příběh zasazený do světa příšerek, když by se stejně dobře mohl odehrávat i v lidském světě nebo kdekoliv jinde s jakýmikoliv jinými postavami, a na jeho poselství by se nic nezměnilo. Vlastně ano, jeden důvod, proč dále rozvíjet relativně uzavřený příběh z prvního filmu, existuje: Prachy. Příšerky jsou dobře zavedená značka a z merchandisingu bude slušnej vejvar, zatímco kdyby v Pixaru měli vymyslet zbrusu nový film s úplně novými postavami (jak to u nich bylo dříve obvyklé), tak by měl takový film horší startovní pozici v kinech, než když se může pyšnit Příšerkami v názvu. Není to tak do očí bijící, jako v případě Aut 2, ale i Univerzita pro příšerky je v jádru jen dojná kráva. Byť se na ni relativně dobře kouká. Jo, a co měl sakra znamenat ten uspěchaný konec? Je to utěšení, jakože i když se člověk fakt snaží, tak mu jeho snaha občas k ničemu není? Nebo je to naopak povzbuzení (falešná naděje), že když člověk dře, tak se může prodřít až na vrchol? ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejslabších pixarovek, stále však stojící nad většinou animované konkurence. Až na to, že Univerzita pro příšerky nepřináší nic originálního či překvapivého, což by se dalo říct téměř o každém z filmů studia s lampičkou, jako vyprávění o počátcích přátelství Jakea a Sullyho funguje výborně, jelikož opět chytře využívá žánrových klišé, tentokrát subžánru univerzitních komedií (například Pomsta šprtů nebo Animal House). Fikční svět příšerek už ale není tak propracovaný jako minule, jelikož v něm není nastavena konfrontace s tím lidským, který je bezvýznamně odsunut na vedlejší kolej. Už jen díky tomu ztrácí Univerzita na působivosti, byť přináší funkčně odvyprávěný buddy movie, navíc se zcela atypickým dvojitým koncem. ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Jak jen to říct. Kdyby se jednalo o samostatný animák, který by ještě ke všemu nebyl od Pixaru, šlo by se s hodnocením nahoru. Bohužel v reálu působí Univerzita pro příšerky tak nějak bez větších nápadů, jakoby se Pixar nakláněl více k dětem a přestal tahat do dětského světa dospělé. Zábava na večer je to bezesporu dobrá, bohužel jsem ale čekal víc. 6/10 ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Prci, prci, příšerky. Dětská verze, samozřejmě. Vůbec nechápu, proč točit animák z vysoký školy, když děti asi vůbec nebudou chápat, co znamenaj ty spolky, koleje, kampusy a jiný reálie. Těch pár dětí na novinářský projekci se teda zrovna neřehtalo. Jinak klasický nezajímavý pixarovský volnoběh posledních let. Časy Nema, Aut a Úžasňáků jsou prostě fuč. 60% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Po Toy Story 3 konečně první Pixar, ke kterému nemám jedinou výhradu. Hlavně tedy nesouhlasím s názory, že filmu škodí, že je to "obyčejný buddy movie" a že dopředu víme, že se Mike a Sully dají dohromady. No samozřejmě, že to víme, ale co je zajímavější, a to mnohem, je dozvědět se, proč Mike Wazowski neskončil jako strašidlo! Vždyť nám ho Univerzita pro příšerky přece od začátku ukazuje jako jednoho z nejnadějnějších studentů, který chce strašit a děsit, připravuje se a téměř všechno nahrává tomu, že se jeho sen vyplní i navzdory všem a všemu nespravedlivému, co je proti němu. Tak co se tedy stane? Proč bude nakonec strašit jen Sully a ne on? Právě to mě tak moc zajímalo - vás ne? Na univerzitě opravdu nevidím sebemenší kaz. Od animace, která v řadě záběrů vypadá nesmírně realisticky (univerzitní areál, autobus... vše jako opravdové), přes spoustu gagů, nová strašidla (sebedestruktivní Art je můj favorit), hon na děsoprase nebo závěrečnou hororovou lahůdku pro všechny fandy žánru, po Newmanovu skvěle šlapající hudbu a díkybohu velmi dobrý český dabing.__P.S. Scéna s disco koulí z traileru ve filmu není.__P.P.S. Hanba všem, kteří odešli před koncem titulků. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (33)

  • Při závěrečné zkoušce si v jednom z pokojů můžeme na zemi všimnout hračky v podobě zeleného dinosaura Arla z tehdy připravovaného filmu od Pixaru Hodný dinosaurus (2015). (SONY_)
  • Film je datově tak obsáhlý, že by jej jediný počítač zpracovával 10 000 let. (jenik71)
  • V úvodnej scéne, keď príšerky idú na výlet do továrne, učiteľka napočíta 19 príšeriek a zistí, že Mike (Billy Crystal) chýba. To dáva dokopy príšeriek 20, no keď sa majú dať do dvojíc, Mikeovi neostane nikto. (redwik)

Související novinky

Poklekněte před studiem Disney!

Poklekněte před studiem Disney!

17.11.2013

Protože letos překoná rekord v celkových ročních kinotržbách. Dosavadní nejvyšší tržby (3,791 miliardy dolarů) dosáhlo studio v roce 2010 zejména díky miliardovým hitům Toy Story 3 a Alenka v říši… (více)

Reklama

Reklama