Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americké sugestivní psychologické drama o lásce, alkoholu a zmařeném životě, natočené podle autobiografické předlohy Johna OBriena. Je to hluboký a citlivý příběh osamělého scenáristy Bena, kterého opustila žena a jeho postavení v Hollywoodu je též na vážkách. Ben se snaží zapomenout. Utíká do blyštivého světa Las Vegas a do alkoholu. Atraktivní Sera s ním prožije fantastickou noc a snaží se ho dostat z alkoholické závislosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (571)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Možná právě proto, že v tomhle filmu má Nicolas Cage co hrát, skutečně hraje a to jakoby se on sám rozhodl před kamerou umřít. Jeho Ben není ubohá figurka, která se jen motá a šlape si na jazyk. Nechlastat je tak bolestivé, bod návratu zmizel v nedohlednu a konec se zdá být tak snadný a blízko. A ani Sera - Elisabeth Shue, jakkoli se snaží být pro něj důvodem k životu, na jeho sebedestruktivní jízdě nic nezmění. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Pro Cagea byla role v tomto nenápadném nízkorozpočťáku opravdovým požehnáním. Otevřela mu dveře k význačným režisérům a rolím v nákladných blockbusterech. Cage si Oscara za roli muže, odhodlaného se upít k smrti, zasloužil. Tentokrát ani nevadil jeho omezený herecký rejstřík. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Místy VELMI depresivní film, netradičně zpracovaný s fantastickým výkonem Nicolase Cage - jeho ztvárnění chronického, životem zničeného alkoholika je naprosto věrohodné, až to místy vypadá, že to ani nehraje. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl čím, smeknu. Cage jsem nepovažoval za moc charakterního herce, ale tenhle film mě vyvedl z omylu. Ani Elizabeth Shue se za svůj výkon nemusí stydět... ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Absolutní spojení chlastu a sexu, tělo na tělo. Deprese a bezvýchodnost doslova sálá z každého okénka filmového materiálu, a to i v místech, která na první pohled vypadají humorně, třeba když Nick Cage veze v samoobsluze vozík plný lahví... A Elizabeth Shue taky nebyla špatná. PROČ JSEM OPILEC? JSI SI OPRAVDU JISTÁ, ŽE TO CHCEŠ VĚDĚT? ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Po skončení filmu jsem zavřel oči a znovu jsem si v hlavě promítal, ten příběh, ty nádherná slova, který dokázala říkat Sera Benovi a Ben Seře, jejich gesta, jejich vzájemný pohledy, zněla mě v uších ta užasná hudba, která začala hrát na miliskundu přesně v ten moment, kdy měla a najednou jsem na tváři ucítil slzy, stékající z mých zavřených očí. Hrozně bych si přál vidět tenhle film v kině, ale ne moderním multikině, ale ve starým biografu s rozvrzanými dřevěnými sedačkami. Kde by bylo slyšet vrčení promítačky, která by pomalu posouvala filmový kotouč s tímhle klenotem ke svému konci. Seděl bych úplně sám uprostřed sálu v jedné ruce láhev whisky a v druhé cigáro, ze kterýho by se dým ztrácel ve světle obrázků cestujících z promítačky na plátno. Seděl bych tam bez hnutí a tiše si prožíval svůj soukromý očistec duše. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Dosud nepřekonaná nejlepší role Nicolase Cage. Jeho pojetí muže, jenž se rozhodl upít k smrti, je skutečně velmi, velmi věrohodné, ba dokonce může svádět k domněnce, že to Cage vlastně nehraje, ale prožívá. To ale není jediný výrazný aspekt, dokazující kvalitu tohoto filmu. Výrazný je také scénář, jenž má dobře zpracovanou psychologii postav. Svou roli bohužel nezvládla na 100 % Elizabeth Shue, která mi chvílemi připadala nějak odtažitá, nezaujatá. To je ale jen malá piha na celkovém dojmu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Už jsem ve své domovině potkal hodně alkoholiků, ale žádnej nebyl jako Nicolas Cage. To dokazuje, že co alkoholik, to tisíc chutí a tisíc pohledů na jasně danou věc. Tím ale nechci Nicolasův výkon nijak znevažovat, jen mám pocit, že porovnání množství vypitého alkoholu a počet minut ve filmu převyšovalo jakoukoliv statistiku přežití po požití chlastu. Nicolas totiž chlastá...a když nechlastá, tak se rozklepe jak osika. A pak chlastá. Já mu to samozřejmě neberu a Elisabeth Shue její zamilování do takové postavy už vůbec ne. Rozhodně to byla hodně působivá romance, od které už předem víte, jak dopadne. Na druhou stranu klobouk dolů, že někdo něco takového natočil za honorář v podobě levné moldavské vodky. Výkony sice hezké, ale já z toho cítil hroznou umělost. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jak sebezničující Ben potkal prostitutku Seru aneb depresivně syrové lovestory, ke které se těžko hledá přirovnání. Dvě existence v městě nekonečných večírků, pití a hazardu. Láska v nejsurovější formě, jakou si lze představit. Zbývající čas utíká a všechny snahy změnit druhého odchází a samotná podstata lásky, být s někým, zůstává. Na první pohled jsem nechápal, v čem je všechno to kouzlo (a chvílemi ze začátku byl i film silně nepřístupný a těžkopádný), ale po zamyšlení na konci filmu jsem pochopil, že Mike Figgis přesně do detailu věděl, co a jak chce ukázat. Přes všechnu tu hudbu v pozadí, která mi až trochu neseděla (bylo jí příliš a jednotvárné), až po smutně skutečného alkoholika Bena a nádhernou Seru. Tohle je příběh Pretty Woman v Las Vegas, který není pro ženy očekávající happyend ani zamilované pohledy a vtípky. Jde o příběh muže, který se zamiluje do prostitutky. Ta jeho city nejen opětuje, ale také je schopna svého milovaného následovat do syrového závěru, který byl nevyhnutelný stejně jako jejich vztah. Neobyčejné kouzlo filmu také dodává scénář, který se v podstatě s divákem vůbec nemazlí a všechnu milost a otázky "proč" nechává nezodpovězené a pouze naznačené. Není jednoduché pustit si styl filmu k tělu, ale pokud mu to dovolíte, vrátí vám destruktivní lásku bez řečí a pozlátek. Kdyby mi někdo řekl, že tohle je po tajnu natočená realita, vůbec bych se nedivil a jen se (opět) smutně zachvěl... Ta pátá hvězdička je za výsledný pocit z filmu, který předčí jeho samotné sledování a skoro i herecké výkony obou hlavních postav.... ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Snad jediny film ve kterem byl Nicholas Cage schopen neco zahrat a hned je z toho Oscar - ale musim uznat, ze naprosto zaslouzeny. Jeho studie alkoholika je bravurni. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Mike Figgis .. Depkoidní, romanticky nasládlé drama dvou zoufalců a životních ztroskotanců. Nicolas Cage i málo známá (ovšem moc krásná) Elisabeth Shue předvádí excelentní herecké výkony, ale v celku není moc co obdivovat. Snad jen exnutí půllitrovky tvrdého alkoholu by bylo obdivuhodné, kdyby to nebylo ve filmu.. In vino veritas. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Tento film mozem pozerat dookola a vzdy sa po nom citim rozbita na marne kusky, nie som schopna popadnut aspon hodinu dych a musim sa asi tri dni non stop dozadovat akychkolvek foriem lasky od svojich blizkych :D Inak by som sa od zufalstva asi zblaznila. Neuveritelne existencialny film, ktory aj ked nepijete, aj ked nemate chut spachat samovrazdu, tak budete mat po jeho vzhliadnuti pocit, ako by ste boli alkoholik a mali samovrazedne sklony. Tak neuveritelne silny snimok to je. A ja mu tlieskam, tak ako tlieskam Elisabeth a Nicolasovi. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Opravdu zajímavý film už jen tím tématem. Nicolas Cage tu podává brilantní výkon a je tak hyperzkrachovalej, že už to víc asi nejde. Chlastá celý film, chlastá ve sprše, ale chlastá třeba i když se potápí v bazénu. Skvělé je že tento film nestojí jen na výborném Cageovi, ale i Elizabeth Shue podává přesný výkon a režisér to jen podtrhuje. Opravdu vynikající dost nevšední film. ()

Související novinky

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

28.06.2023

Britský herec Julian Sands byl od 13. ledna tohoto roku veden jako nezvěstný poté, co se vypravil na turistickou trasu zasněženými horami v oblasti Baldy Bowl přibližně 45 mil na východ od města Los… (více)

Will Smith: Smrt na dosah?

Will Smith: Smrt na dosah?

13.09.2007

Nelekejte se, nejúspěšnější černošský herec současnosti si nevzal příklad z Owena Wilsona a nepokusil se o sebevraždu. Ačkoli jeho nový projekt má s touhle nedávnou náplní bulvárního zpravodajství… (více)

Reklama

Reklama