Reklama

Reklama

Maškary

(koncert)
všechny plakáty
Hudební
Československo, 1991, 46 min

Obsahy(1)

Koncert Karla Kryla v pražské Lucerně, jehož hostem byl také písničkář a komentátor Ivan Hoffman, se konal u příležitosti vydání Krylovy desky Maškary v roce 1991. Kromě titulní písně zazněly z tvůrčí dílny nezdolného rebela také Písničkářský bacil, Ukolébavky, Z ohlasů písní ruských, Karavana mraků, Píseň o žrádle, Babylon a další. (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Dva roky po revoluci Karel Kryl koncertoval v Lucerně. Revoluční nadšení opadlo, takže začátek koncertu je takový vlažnější, než např. Na koncertu pro všechny slušný lidi z roku 1989, kde byl Kryl vidět po dvaceti letech. Asi po třech písničkách se však publikum uvolní, když začne Kryl dělal voloviny a atmosféra je již srovnatelná s jeho nejlepšími roky. Zároveň je však cítit v ovdzuší jeho zklamání nad porevolučním vývojem a zéjména z očekávaného rozpadu Československa (píseň Od Čadce k Dunaju). Kryl sám si na protest zažádal o slovenské občanství. Co je nepopiratelné a je to patrné i z jeho nových (rozuměj porevolučních) textů, že to byl genius slova. Neznám nikoho podobného, kdo by ve dvou verších dokázal tolik tnout do živého, tak popsat nepopsatelné a tak výstižně říci vše, přitom metaforou, kterou každý pochopí. Skutečný genius, jehož je škoda, a který se musí obracet v hrobě, když jeho protiválečné texty przní Landa. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Karel Kryl byl opravdu génius. Jako zpěvák, autor, jako etická autorita. Nepoužívám ten termín jako pomůcku pro bezmyšlenkovité vyjádření superlativu, ale jako vědomé pojmenování faktu, jako prosté konstatování pravdy. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Jdou cvičení sloni/ a cvičení pávi/ Pár cvičených koní/ a cvičené krávy/ Jdou cvičení švábi/ a cvičené žáby/ jdou cvičení mroži/ a za nimi - s noži -/ dál - jdou - cvičení - lidé... Hudba, texty, nezaměnitelný hlas, civilní vystupování. Karel Kryl dostal nejen publikum v Lucerně, ale i diváky u televize, potažmo posluchače v rádiu. PS: Co by asi říkal Kryl na to, že jihlavský komunistický zastupitel Martin Herzán, který vystudoval teologii, vytvořil pamětní medaile písničkáře Karla Kryla...http://zpravy.idnes.cz/jihlavsky-komunista-vydal-pametni-medaile-karla-kryla-p1p-/domaci.asp?c=A090708_150533_media_jw ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Písničky Karla Kryla jsou pro mě něčím skoro z jiného světa. Nechápu, jak mohl někdo v takovém množství a v takové kvalitě napsat tolik pravdivých věcí. Když jsem se díval na záznam tohoto koncertu, běhal mi mráz po zádech. Jestli existuje bůh, tak je v písních Karla Kryla. ()

vok 

všechny recenze uživatele

S Karlem Krylem odešel prorok a zrcadlo svědomí . A to je škoda, protože hrozí, že budem opět rýt držkou v zemi pro jiné modly. ()

SonG 

všechny recenze uživatele

I přesto, že Karel Kryl tentokrát nezpíval svoje největší hity, pořád byl tento koncert výborným zážitkem, a KK potvrzuje, že býval nejváženějším a nejgeniálnějším písničkářem všech dob. ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

" Děkuji ... " Ten pohled Karla Kryla ("co vy chudáci ne-víte") jsem měl na jeho koncertech vždy nejradši. Písničkář Krylových kvalit se bude jen těžko hledat. ()

LexBarker 

všechny recenze uživatele

Na tento koncert jsem se kdysi vypravil místo na noční směnu a pak jsem měl co vysvětlovat šéfům, když mě v televizi poznali ve velkém detailu při písni "Monology" :) Zažil jsem už Karlovy lepší koncerty v komornějším prostředí, lépe reagující publikum, ale i toto vystoupení má co do sebe. Karel krom notoricky známých písní zařadil i novější a aktuálnější a hlavně si nesedl na zadek z nových pánů na hradě a ve vládě a jako vždy pomocí písně uměl zachytit podstatu věci v pár verších. Za mě klobouk dolů před velkým básníkem a rebelem. ()

gizi 

všechny recenze uživatele

A slzička (mi) ukápla. Kryl je jedinečný, geniální. Dokument (záznam) v pravdě ještě ve stylu socialistickém (střih apod.), ale i to je odrazem doby. 80%. ()

Reklama

Reklama