Maškary (koncert)

Hudební

Československo, 1991, 46 min

Eduard Sedlář

Dva roky po revoluci Karel Kryl koncertoval v Lucerně. Revoluční nadšení opadlo, takže začátek koncertu je takový vlažnější, než např. Na koncertu pro všechny slušný lidi z roku 1989, kde byl Kryl vidět po dvaceti letech. Asi po třech písničkách se však publikum uvolní, když začne Kryl dělal voloviny a atmosféra je již srovnatelná s jeho nejlepšími roky. Zároveň je však cítit v ovdzuší jeho zklamání nad porevolučním vývojem a zéjména z očekávaného rozpadu Československa (píseň Od Čadce k Dunaju). Kryl sám si na protest zažádal o slovenské občanství. Co je nepopiratelné a je to patrné i z jeho nových (rozuměj porevolučních) textů, že to byl genius slova. Neznám nikoho podobného, kdo by ve dvou verších dokázal tolik tnout do živého, tak popsat nepopsatelné a tak výstižně říci vše, přitom metaforou, kterou každý pochopí. Skutečný genius, jehož je škoda, a který se musí obracet v hrobě, když jeho protiválečné texty przní Landa.(22.8.2009)

V roce 1992 již Karel Kryl nemusel svou provokativní ironii maskovat za romantickou linku kytary, ale přesto to dělal, protože tak ho mělo publikum rádo. Občas slzu v oku vystřídal údernou odrhovačkou doprovázenou "krylovským" ksichtěním a ještě se lidem vysmál za to, že se na kravinu vždycky chytnou. Tento koncert postavil zejména na písních z alb Maškary a Karavana mraků, přizval si i zahloubaného slovenského kolegu provokatéra Ivana Hoffmana, trochu si zabásnil a bylo vidět, že i po třech letech volného pohybu po domovině ho koncertování v po střechu našlapaných sálech stále bavilo.(21.8.2009)

Karel Kryl byl opravdu génius. Jako zpěvák, autor, jako etická autorita. Nepoužívám ten termín jako pomůcku pro bezmyšlenkovité vyjádření superlativu, ale jako vědomé pojmenování faktu, jako prosté konstatování pravdy.(21.8.2009)

Jdou cvičení sloni/ a cvičení pávi/ Pár cvičených koní/ a cvičené krávy/ Jdou cvičení švábi/ a cvičené žáby/ jdou cvičení mroži/ a za nimi - s noži -/ dál - jdou - cvičení - lidé... Hudba, texty, nezaměnitelný hlas, civilní vystupování. Karel Kryl dostal nejen publikum v Lucerně, ale i diváky u televize, potažmo posluchače v rádiu. PS: Co by asi říkal Kryl na to, že jihlavský komunistický zastupitel Martin Herzán, který vystudoval teologii, vytvořil pamětní medaile písničkáře Karla Kryla...http://zpravy.idnes.cz/jihlavsky-komunista-vydal-pametni-medaile-karla-kryla-p1p-/domaci.asp?c=A090708_150533_media_jw(21.8.2009)

Písničky Karla Kryla jsou pro mě něčím skoro z jiného světa. Nechápu, jak mohl někdo v takovém množství a v takové kvalitě napsat tolik pravdivých věcí. Když jsem se díval na záznam tohoto koncertu, běhal mi mráz po zádech. Jestli existuje bůh, tak je v písních Karla Kryla.(22.8.2009)

S Karlem Krylem odešel prorok a zrcadlo svědomí . A to je škoda, protože hrozí, že budem opět rýt držkou v zemi pro jiné modly.(21.8.2009)

I přesto, že Karel Kryl tentokrát nezpíval svoje největší hity, pořád byl tento koncert výborným zážitkem, a KK potvrzuje, že býval nejváženějším a nejgeniálnějším písničkářem všech dob.(21.8.2009)

" Děkuji ... " Ten pohled Karla Kryla ("co vy chudáci ne-víte") jsem měl na jeho koncertech vždy nejradši. Písničkář Krylových kvalit se bude jen těžko hledat.(21.8.2009)

Karel Kryl je podle mě Bůh. Tedy byl....(22.8.2009)