Reklama

Reklama

Pohřben zaživa

  • Česko Pohřbený (festivalový název) (více)
Trailer 2

170 000 čtverečních mil pouště, 90 minut kyslíku. Není cesty ven. Tvůj osud není nikdy zpečetěn… Paul Conroy je civilním pracovníkem v Iráku, kde je unesen a pohřben zaživa - tak by se dal ve stručnosti shrnout strhující thriller z dílny španělského režiséra Rodriga Cortése. Příběh muže uvězněného pod zemí, kde má k dispozici pouze mobilní telefon a pár dalších věcí, je natočen velmi sugestivním a napínavým způsobem s místy až dokumentární přesností. Zdá se, že jeho osudem je být pohřben zaživa, ale s tím se nehodlá smířit a je rozhodnut bojovat do poslední chvíle… Logika děje je zde vztažena právě k žánru thrilleru a nikoliv k tomu, zda by k takové situaci mohlo v Iráku dojít. Vynikající představitel ústřední role, Ryan Reynolds, svým výkonem dokáže hodinu a půl udržet tempo i pozornost diváka. Ve filmu se objevují i zajímavé společensko-politické otázky vybízející k reflexi ozbrojeného konfliktu nejen v této arabské zemi. Již při svém uvedení na festivalu v Sundance se filmu dostalo nadšeného přijetí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (999)

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Pýtam sa - keď tu u nás na Slovensku je vraj množstvo schopných tvorcov, ale nemajú dosť financií na natočenie poriadneho výpravného filmu, prečo už niekto nenatočil niečo takéto? Chce to len nápad a toto vážne nemôže stáť veľa. Mám však pocit, že tu žiadny taký tvorca nie je. Točia sa tu len dramatické filmy ,,zo života,, v ktorých hrajú stále tí istí herci a ktoré nikoho nezaujímajú. Vrátim sa opať k filmu. Musím pochváliť naozaj dobrý nápad. Zaujalo to. Prečo však dávam len 3*? Lebo ma to nedokázalo strhnúť a strácalo to tempo. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Poměrně odhodlaným chlapíkem musí španělský tvůrce Rodrigo Cortés být. Nacpat celý příběh do rakve je docela odvaha. Ocenit lze především to, že tvůrcům málokdy dojdou nápady, i když je škoda, že se tolik báli natočit třeba jen osmdesátiminutovou, a o to víc údernou jednohubku. Naštěstí ale divákům dopřávají, aby si mohli dokreslovat, co se nad zasypaným a pouze ležícím tělem hrdiny děje, jednoduše se mohou zorientovat, kdo nešťastníkovi volá a s jakým záměrem, i když nevidíme jejich tváře, protože kamera nevyleze z rakve. Nabízí nespočet všemožných úhlů, všemožných zoufalých grimas hlavního hrdiny (Ryan Reynolds roste, ale pár krůčků mu ještě pořád schází), několik hodně slušných momentů (předem čitelný a jasný, ale stále velmi dobrý závěr, rozhovor se zaměstnavatelem firmy, pro kterou hrdina filmu pracuje), ale vrchol alespoň pro mě nepřišel. Bohužel.. Pár kompromisů divák prostě udělat musí a přistoupit tak na režisérovu místy nelogickou hru (už jen ta zásoba vzduchu překračující zdravý rozum) je přímo povinností.. ale příjemnou!! 3 a ½.. ()

Reklama

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Proč si člověk svítí zapalovačem před displejem mobilu, aby viděl, co zadává, nebo když hledá signál? V Íráku asi nemají mobily made in China :o) Evidentně logika v tomhle filmu nehraje hlavní roli, což mě osobně nevadí, když mi ukážete, jak se dává výpověď v Americe! Řadí se mezi ty nejhnusnější scény, které jsem viděla! Jinak co říct, strach z malého prostoru nemám, ale odedneška mi v něm už nebude tak přjemně. Ryan odvádí dobrou práci, slušná atmosféra a má představivost souhlasí s tím zbytkem, co se odehávalo na druhým konci aparátu! Z toho všeho mi je ouzko! Jdu volat příteli. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Představa, že se objevím zakopanej pár metrů v hloubce v rakvi, je opravdu na hovno. O to víc mě zaujalo, že právě tenhle film to řeší a i když se jinde neodehrává, dokáže těch 90 minut neskutečně napnout. Ještě aby ne, když podstata filmu je bezmocně zakopanej herec v rakvi. Nicméně to všechno by se neobešlo bez perfektního příběhu, který filmu přivodil notně hutnou atmosféru. Nejvíce mě ale potěšil samotný herec: Ryan Reynolds, kterého jsem do té doby bral jako velmi dobrého herce...a teď je to u mě jeden z nejlepších herců v Americe vůbec. Jeho výkon v tomhle filmu je obrovskej....asi takovej, jako když herce zakopete v poušti pár metrů do země a chcete s ním natočit film. Buried je prostě zjev, kterej jsem vidět chtěl od chvíle, co jsem se o něm dozvěděl. Když už jsem na něj koukal, jsem následně nedokázal vystát pocit, že si se mnou film hraje a já vlastně nevím, jak dopadne. A to je na takovýchto filmech nejlepší. Nejjednodušší, ale do konce s napětím, že mi po prdeli stejkala kapka za kapkou. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Když se zatloukalo víko rakve, někdo tam kromě napětí, úzkosti, paniky, originality a Reynoldse zapomněl šoupnout ještě fištrón. Zajímalo by mě třeba to, proč si Paul jako Američan sice nastaví telefon do angličtiny, ale stejně jako pohunek z chicagské FBI mluví španělsky? To jako výraz díků, že USA film koprodukovala? V tom případě mohla být rakev vyvedená ve francouzské trikolóře. No ale jinak to ovšem byla podívaná neuvěřitelná! Už aspoň trochu vím, jaké to jednou bude pod drnem a jestli se do povinné výbavy přidá ještě kávovar nebo rotoped, snad se tam budu i těšit. Byl bych docela rád, kdyby se filmový Paul Conroy skamarádil se skutečným Aronem Ralstonem (127 hodin), protože jejich společný čundr, to by teprve byla prča. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Samantha Mathis, která namluvila ženu Paula Conroye (R. Reynolds), hrála dříve ve filmu 83 Hours 'Til Dawn (1990), kde byla taktéž pohřbena za živa. (CliffLee)
  • Panický strach z pohřbení zaživa se odborně nazývá tafefobie. (jenik71)
  • Zavoláte-li na telefonní číslo chicagské pobočky FBI, které ve filmu zazní, skutečně se dovoláte do jedné z kanceláří FBI. (PauloZ)

Související novinky

Nadpřirození De Niro a Weaverová

Nadpřirození De Niro a Weaverová

06.11.2010

Španěl Rodrigo Cortés si thrillerem Buried, ve kterém si Ryan Reynolds 90 minut poleží v rakvi šest stop pod zemí, udělal dobré jméno. A na dobré jméno se lepí opravdové hvězdy. V jeho mysteriózním… (více)

Reklama

Reklama