Reklama

Reklama

Pan Bobr

  • USA The Beaver (více)
Trailer

Waltera Blacka (Mel Gibson) už dlouho trápí hluboké deprese. Vyzkoušel mnoho způsobů, jak úzkostné stavy překonat, nic však nezabírá. Jeho žena Meredith (Jodie Foster) si nezvládá se situací poradit a nakonec Waltera vyhodí z domu. Walter se toulá městem a - posílen alkoholem - se neúspěšně pokusí o sebevraždu. Během noční alkoholové procházky najde kdesi v popelnici maňáska s bobří hlavou. Bobr začne k Walterovi mluvit a stane se jeho prostředkem pro komunikaci s lidmi kolem sebe. Vše se začíná obracet k lepšímu avšak jen do chvíle, kdy bobr Waltrovo vědomí naprosto pohltí… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (308)

verbal 

všechny recenze uživatele

Znám kupodivu spoustu chlapů, co se schovávají za bobra, a to jim ještě ani neruplo v bedně, jako tuhle Melovi! Je li totiž bobr dostatečně akční a dobře cvičený, je schopen zastat většinu těch otravných maličkostí, které realita vyžaduje a jeden se tak může naplno věnovat svým sladovým koníčkům, aniž by musel opustit gauč s ovladačem. Takže pokud bobr nosí domů dost peněz, plní na požádání své bobří povinnosti, v bytě není bordel, lednice nezeje, malí bobři jsou čistí, upravení a dobře se učí, je takové soužití s bobrem opravdu příjemné. Jeden se ani nemusí namáhat přemýšlet a pokud potřebuje znát vlastní názor, stačí se zeptat bobra a dokonce! si můžete kdykoli zapíchat, i když se vám nechce. Jediný problém s bobry však je, že jim takováto idylka většinou věčně nevydrží. Je to především nepovolených stykem s jinými, méně cvičenými bobry, kteří jsou schopni hustit do vašeho bobra své zvrácené -nismy a -cipace, až z toho ten váš, do té doby ideální bobr, začne být hašteřivý, panovačný a uječený. Tehdy nastává ta pravá chvíle uříznout si tu pevnou, vodící ruku a vybalit svůj charm v celé délce na jiného, nejlépe mladšího bobra a začít znovu.... Jinak mohou hrozit deprese! Život je holt boj o létající pečené holuby. *** Čekal jsem, že se unudím xmrti. Je to však neotřelé, svěží a zábavné, Mel je herec par excellence a až na ten nechutný heavyend mě to veskrze uspokojilo. A teď mě omluvte, musím s bobrem na cvičák. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Film je pěkně natočený, má spoustu silných a emotivních míst, výborného Mela Gibsona, ale příběh na celovečerák prostě nevystačí. 70% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Když už vážně nevíte, co si počít, raději hned po dobrém následujte za bobrem… Necháváme za sebe promlouvat někoho/něco jiného (třeba facebookovou zeď, jejíž „reálná“ kolegyně hraje v Bobrovi významnou roli), kontakt se z procesu komunikace vytrácí. Je to tak snazší, žít uzavřeni ve svých mikrosvětech, přesvědčuje se o vlastní nezranitelnosti o tom, že „vše bude v pořádku“. Nebude. A bobr nám nepomůže. I za postavy promlouvá vypravěč, upozorňující na nepůvodnost viděného, stejně jako (SPOILER) Norah v závěru upozorní na nepůvodnost čteného (KONEC SPOILERU). Bobr je film upřímný, až to bolí, zároveň jde sám proti sobě, když téma deprese zlehčuje scénami tak absurdními, že se nelze nesmát, jak moc je Walter, s koupelnovou tyčí na krku a plyšákem na ruce, v háji (a jak moc byl toho času možná v háji i Gibson, čím film nabývá dalšího rozměru). Nevyrovnanost formy ale vyrovnává vyspělostí obsahu. 75% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Takové malé společenské vztahové drama, ozvláštněné zvířátkem, kterého má svět tak rád. Americké nezávislé léto v zimě. Festivalový film, na který už jsem dlouho čekal, jelikož času je pomálu a dobrých filmů, nebo těch, které se vám trvale vryjí do paměti, ještě míň. Miluju Jodie Foster stárnoucí, točící. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Za scénu, kdy se šílený Gibson pere s maňáskem Bobra na vlastní ruce ve stylu Ashe z Evil Dead, říkám opatrné ano. Nicméně nebýt poměrně vtipného názvu a námětu (který nakonec moc vtipný není, spíš naopak), tak nemá Jodiina novinka šanci příliš zaujmout. Po všech stránkách je The Beaver profesionálně zvládnuté dílo, ale emoce se jaksi nedostavily. Je to takové suché ... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Myšlenka velmi originální, ale pajdalo to na způsobu vyprávění až příliš se tlačilo na pilu a kdyby se nehal příběh plynout volněji vyzníval by silněji. Spojení Mela a Jodie na mě opět zafungovalo parádně. Oba považuju za špičkové, charismatické a sympatické herce a mají velký podíl na tom, že Pan Bobr se nakoenc prokousal ke třem hvězdám. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Na depresiu je najlepší poriadny bobor. Mel Gibson je v hlavnej úlohe výborný - ťažko povedať, či to tak dobre hrá, alebo sa mu úloha samovražedného alkoholika s prázdnym pohľadom len trafila do nálady :). Napriek nejakým tým klišé to asi hodinu šlape bez najmenších problémov. Potom už scenáristi zjavne netušili, čo ďalej, tak to zahrali na otcovsko-synovskú schému, ktorá však vyznela značne do prázdna. Celkovo však príjemné dojmy, 7/10. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pan Bobr je zvláštní film o zvláštním člověku, kterým Mel Gibson bezesporu je. Ale mám ho rád, i když j takový, jaký je. Kdyby to byl hajzl, jak o něm rádi v Hollywoodu mluví, tak by Jodie Foster s ním nenatočila takový filmy. A musí se nechat, že Mel toho blázna zahrál velice dobře. Kdekdo v té jeho postavě hledá spojitosti i s jeho reálným životem. Už se těším, až ho ve filmech budu vídat zase častěji a přeju mu, co nejvíce úspěchů. On si je zaslouží. Ať je jakýkoliv. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $21miliónovTržby USA $970,816Tržby Celosvetovo $7,274,000▐ Ide dosť dobrý námet, ktorý ale chcel pevnejšie režisérske oprate, ktoré by sa o niečo viac s príbehom pohrali, takto to vyznie skoro do prázdna, nezachránili to ani zvučne mená. Fakt pekný rozpočet na takýto druh filmu. /40%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Zda-li pak si Melův bobr uši myje rád? Těžko říci, ale jinak je tenhle bobr opravdu "jako ze života" (nejen toho Gibsonova). Posmutnělé a přitom krásné; ani jedna postava mi nebyla ukradená. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,OSOBA, KTERÁ VÁM PŘEDALA TUHLE KARTIČKU JE V PÉČI LOUTKY NA PŘEDPIS, NAVRŽENÉ PRO VYTVOŘENÍ PSYCHOLOGICKÉ BARIÉRY MEZI NÍM A NEGATIVNÍMI ASPEKTY JEHO OSOBNOSTI“...... /// To bylo tenkrát, když Oksana řekla Meloušovi ,,Sbohem!“ Cestou za očistou svýho jména se stavil u Jodie, a prej jestli by o něm nenatočila film. Když slíbil, že ji nebude řezat – souhlasila. Musela však splnit jednu podmínku: ,,aby ten film byl o tom, co na Oksaně nejvíc obdivoval....“ Podařilo se! Samozřejmě, všechno je to mnohem složitější. Baví mě styl, kterým je příběh beznadějně deprimovanýho jedince rozehranej a předvedenej. NIKDY NEVYHRAJEŠ! Nedokážu říct, jestli je bobr Jodie lepší než ten Oksany, ale má vizi, energii a sílu. Komedie? Tragédie? Film vzbuzuje emoce. Špatný i dobrý. Optimismus dostává K.O. od pesimismu a je dost možný, že by se to mohlo stát i vám (mě!). Proto nezapomeňte: ,,Nemít bobra přece není důvodem k tomu bejt sám!“ /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chtěl bych natočit film o svých depresích. 2.) Chtěl bych vám něco říct, ale loutka mi to nedovolí. 3.) Chtěl bych poděkovat za titule ,,SaNcHeZ“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Vidno že Mel Gibson je stále pán herec o tom netreba ani diskutovať, ale aby mal The Beaver u mňa 5* treba aj niečo viac než len skvelého herca. Film má pár chýb, ale najviac mi bila do očí jednoduchá predvídateľnosť. Ani som nemyslel nato ako čo môže byť a vedel som ako to dopadne bez toho aby som sa snažil nato prísť. Málo krát sa mi stáva že podvedomo predbieham dej, ja si radšej vychutnávam prítomnosť deja čo ale nie vždy funguje. Je dobré že sa film nesie v smutnej a emotívnej atmosfére pretože mi to vyhovuje,mám rád filmy ktoré vedia prebudiť city. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Kristoverany, prisahámbohu, že si dám predsavzatie nepozerať filmy od Jodie Foster, pretože ak je niečo otravnejšie ako herečka Jodie Foster, potom už len herečka Jodie Foster. Nechápte ma zle, boli časy, kedy právom patrila medzi najuznávanejšie osobnosti Hollywoodu. Ostatne, kto videl Mlčanie jahniat, vie. Lenže potom sa niečo stalo. Ja neviem čo, ale zrejme šlo skôr o súbor viacerých udalostí v jej živote a kariére a od istej chvíle začala byť ako herečka neznesiteľná. A ako režisérka? No, ako režisérska sa mi nikdy nepáčila a extrémne ma nudila. Pozeranie Bobra pre mňa bolo utrpenie a ani Gibson to nezachránil. Páčil sa mi snáď len Yelchin s Jennifer Lawrence, pár scén bolo fajn a celé to malo dobrú atmosféru, ale inak bieda a tma, Jodie. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Mě tedy BEAVER příjemně překvapil. Tahákem byla jednak Gibsonova těžce průserářská krasojízda v reálném světě (hahahahaha... fuck), jednak zajímavý námět - a obojí svým způsobem přispělo k dobrému pocitu, který ve mně BOBR zanechal. Co je to? Plyšovým bobrem odlehčené, trošku zvláštní rodinné drama, evokující třeba AMERICAN BEAUTY, ne bez chyb, ale nakonec velmi hezky dojímavé. A šílenec Mel tu jednoznačně herecky boduje, snad není jeho kariéra již navěky věků pohřbena. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nepociťoval nutnost sledovat filmy plné zoufalých lidí, leč postrádám instinkt spolehlivě je rozpoznat od něčeho, co by mne bavilo. Tak jsem si užil zavalení poctivou depresí, kterou ze mne maňáskový bobr přes veškerou snahu nedokázal setřást a duševní zdraví se mi začalo vracet až po dvouhodinovém intenzivním dobíjení životní energie orgonitem. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Toto je film o Walterovi Blackovi, beznádejne deprimovanom jedincovi. Niekde vo vnútri je to muž ktorý sa zamiloval, založil rodinu, ktorý viedol úspešnú firmu. Ten muž sa stratil. Nezáležalo na tom čo skúsil a skúsil všetko. Walterovi sa nedarilo priviesť ho spať. Ako keby zomrel, ale tak nejak si zabudol so sebou zobrať telo...... Bobor je plný depresie a rodinných problémov, ale sú v ňom aj hravé nápady, jemný humor a sympatické postavy. ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 6.9/10] | me: Komorný film s vynikajúcim Gibsonom. Zaujímavá téma vo výbornom stvárnení však ťahá film len zo 70tich percent. Ostatok je pribrzdený ničím nevýraznými situáciami na ktoré sme už z depresívnych drám zvyknutí. Celkovo ale tento film má čo ponúknuť aj po hodnotovej stránke a určite stojí za pozretie, hoci štandardom a obyčajom podobných tém sa nevyvaroval a tým stratil na výnimočnosti. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Bizarne pojatá tragédia o jednom depresiou sužovanom človeku, ktorého Gibson stvárnil tak dokonale, až mi z jeho hereckej kreácie behal mráz po tele. Gibson je jeden z najcharakternejších hercov vôbec a svojím výkonom dodal pomerne nenápadnej drámičke osobitý šmrnc. Scenár popri dramatických prvkoch nestráca komické intervaly, ktoré vynikajú priam grotesknými, ťažko uveriteľnými situáciami. Bez nich by išlo len o ďalšiu z rady rodinných drám, postihnutých vzťahovými konfliktmi bez potrebného nadhľadu. Vychutnávala som si skutočnosť, ako sa Gibson vyžíval vo svojej "dvoj-úlohe" a nemohla som sa dočkať toho, ako celý ten neuveriteľne banálno-psychologický príbeh skončí. A skončil bravúrne. Čistých 5 hviezd. ()

LihO 

všechny recenze uživatele

Neskutočne silná myšlienka filmu, ktorá hovorí za všetko: "sometimes, we reach a point where, in order to go on, we have to wipe the slate clean. We start to see ourselves as a box that we're trapped inside. And no matter how we try and escape, self-help, therapy, drugs, we just sink further and further down. The only way to truly break out of the box is just to get rid of it altogether... Starting over isn't crazy. Crazy is being miserable Crazy is pretending to be happy. Pretending that the way things are is the way they have to be for the rest of your bleeding life. All the potential, hope, all that joy, feeling, all that passion that life has sucked out of you. Reach out, grab a hold of it and snatch it back from that blood-sucking rabble. " ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Jak se zpívá v jedné písničce od Arcade Fire "My body is a cage" - mozek vypovídá službu a z těla se stává jen prázdná apatická skořápka čekající na léčbu šokem. The Beaver je filmem o nejistotě, o ztrátě sebedůvěry a o tom, co asi dokáže udělat jedna plyšová hračka poklidně odpočívající na dně kontejneru v rukách někoho, kdo se nechtěně dostal do slepé uličky dlážděné řadou civilizačních chorob. Jodie Fosterová a její Toy Story o jednom Bobrovi a odcizení od rodiny, ale i od sebe sama a uzavření se ve svém prémiově osobním koma kinu je malou upřímnou zpovědí a filmem, který mě uděřil přímo na solar. ()

Související novinky

Jodie Foster chce natočit sci-fi thriller

Jodie Foster chce natočit sci-fi thriller

23.03.2011

Zní to jako podivné spojení, ale už hrála v sci-fi i v thrilleru (nemusím snad připomínat ten nejslavnější), teď to jen zkombinovat. „Samozřejmě, nebude to o souboji s nějakým monstrem či ďábelským… (více)

Reklama

Reklama