Reklama

Reklama

Válkou se to vyřeší

(TV film)
  • Kanada War Made Easy: How Presidents & Pundits Keep Spinning Us to Death

Obsahy(1)

Během uplynulých padesáti let prudce vzrostl počet amerických vojenských operací ve světě. Byly opravdu nezbytné a v zájmu globální bezpečnosti? Během uplynulých padesáti let prudce vzrostl počet amerických vojenských operací ve světě - od raketových úderů a výsadkových akcí až po války a okupace. Důvody těchto zásahů se často lišily. Vždy zahrnovaly složité geopolitické zájmy Spojených států v různých částech světa a v různých etapách americké historie. Na vnějším obrazu těchto válek se to však neprojevuje. Po desítky let se diskuse o pravých příčinách amerických vojenských akcí vedou v uzavřeném kruhu vysoce postavených washingtonských politiků a úředníků. Na veřejnost tyto informace pronikají v podobě vynesených nebo odtajněných dokumentů, často až řadu let poté, co byly bomby svrženy a jednotky se vrátily domů. Skutečné pohnutky a možné dopady vojenských operací oficiální představitelé státu zatajují. Místo toho veřejnosti opakovaně předkládají schůdnější verzi válečné reality. Většinou v podobě pozoruhodně souvislých konstrukcí, jejichž cílem není informovat, ale získat a udržet podporu občanů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (36)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tento kanadský dokument svého času odvysílala překvapivě ČT, bohužel až někdy pozdě v noci (nejspíš trochu záměrně) aby ho nemělo šanci mnoho lidí vidět a pak navíc ještě ve značně cenzurované verzi! Kde chybělo snad 19. minut, ale i tak je to docela úspěch, a od ČT bych to rozhodně nečekal. Všem, kteří se o to zasloužili, ještě jednou veliký dík. Originál verze 1:11 min, ČT2 - 52. minut! Člověk se zákonitě musí zeptat, které minuty musely být vystřiženy a proč? No ještě že existuje youtube a jiné weby, kde dokument najdete v plné délce a v originál znění, stahujte - je potřeba informovat lidi dokud je čas. Hodnocení některých známých firem kteří daly filmu (odpad!) a kteří jsou opravdu buď silní amerikanafilové, sionisté, a nebo pouze (sio)-propagandou zblblí pitomci, neberte vůbec vážně i když i jejich názor je nutné respektovat! Tohle není nic propagandistického (takových dokumentů ze strany USA a dalších je daleko víc, kdy téměř denně podstupujeme (ne)-dobrovolně výplach mozků formou různé mediální propagandy) manupulativního, jednostranného (a co že tu byl presentován názor jen jednoho člověka?) nic zde není vytrženého z kontextu, vše je jen a jen pravda, nic víc než pravda. Vše se dá ostatně najít na netu, všechny projevy, výroky a rozhovory, v dokumentu samozřejmě že zkrácené, nebo si snad někdo myslí že by zde měly zaznít kolikrát třeba hodinové projevy toho či onoho politika? Ve kterých převážně vždy až na samém konci zaznělo to podstatné co se tvůrcům tohoto filmu tak dobře hodilo do krámu, a co jednotlivé propagátory tak dobře usvědčuje ze lží a podvodů jak se po letech ukázalo. Stále stejné, stále stejná metodika a taktika, dnes máme před sebou Sýrii a zítra třeba Írán a i tady to nebude jiné. Zpochybňovat se dá už ledacos, tito a podobně smýšlející lidé, budou vždy už z trucu zpochybňovat a nebo naopak hájit vše, už jen proto aby si nemuseli přiznat že nalétli něčí propagandě. Tito lidé nebo skupiny lidí kteří tuto propagandu už dlouhá léta vytvářejí, jsou navíc mistry v lichodecní blbům - stylem; ''snad by jste nevěřili takovým nesmyslům", atd. Já osobně moc děkuji za odvysílání tohoto dokumentu. Válečná propaganda USA, lži a podvody vedoucí k vyhlašování válek ve jménu vlastenectví, demokracie a ochrany zmanipulovaných obyvatel, kteří jsou vedeni jako stádo se zavázanýma očima, to je bohužel dnešní Amerika a s ní i celý svět, včetně naší České Republiky (viz NATO). Bohužel za ní nestojí jak se mnozí naivové stále domnívají, nějaké falešné figurky na šachovnici v podobě amerických presidentů, nebo politika té či oné strany. Více takových dokumentů, které byly doposud k vidění pouze na internetu. Na závěr přidávám pravdivý výrok jednoho z amerických otců zakladatelů; "Když se lidé bojí své vlády, pak existuje tyranie, když se vláda bojí svého lidu, tam je svoboda". Thomas Jefferson. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Symbolický název, dalo by se to parafrázovat jako Media made easy. Příznačné pro současnou dobu je totiž absolutní selhání funkce médií jako nositele kritického tónu, kladení nepříjemných otázek a dávání podnětů k zamyšlení. Na to se dnes nehraje, ještě bychom donutili lidi myslet. Není se co divit, když velké mediální korporace vedou v podstatě stejní lidé, kteří vedou i stát (viz Murdoch a jeho Fox). Zatímco u nás tak média unisono s vládou naprosto nekriticky prosazují komerční zdravotnictví, deregulaci nájmů, základny NATO apod., ve Spojených státech pro změnu říkají kdo je proti válce, není správný Američan. Kdo jsi občane, že se odvažuješ zpochybňovat rozhodnutí svého prezidenta jít do války? Nejsi vlastenec, nejspíš jsi lhář, neznaboh a komunista. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Médiá sú pre Americkú vládu v prípade propagandy a schvaľovania vojenských operácií najsilnejšou zbraňou. Nixon, Johnson, Bush, všetci boli rovnakí. Obama samozrejme nie je výnimka, no a takto nejako sa obhajuje konanie pred vlastným obyvateľstvom, ktoré následne takmer celoplošne podlieha myšlienke, že vojna je jedinou variantov, ako dosiahnuť mier. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Stále se opakující fráze z úst těch nejmocnějších, kterými si obhajují nejrůznější válečná tažení. Velice zajímavý dokument, který člověka přinutí zamyslet se nad skutečností, nad tím, zda je vše tak černobílé a jak to s těmi ochránci světového míru doopravdy je. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Dokument, který určitě urazí všechny militantní amerikofily. Nejsem ani jedno. Nechápu, proč se lidé musí navzájem zabíjet pro potěšení. Pro eliminaci nadbytku testosteronu již přece dávno existují adrenalinové sporty. A zaměnit název velmoci ve výkřiku "Se Sovětským svazem na věčné časy" mi přijde blbé. Těžko se smiřuji s tím, že toužíme jako národ být uschováni v něčí zadnici. Každý, kdo rozpoutá válku, je v mých očích odporný tvor. A kecy o tom, pro jaké dobro ji rozpoutal, odmítám akceptovat. A je velká škoda, že lidstvo není tak osvícené, aby bojechtivým generálům připravilo ring ve stylu Šíleně smutní princezny. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to filosofická otázka jestli mám zodpovědnost za každého z několika miliard obyvatel Země. nyní po 12 letech od natočení dokumentu se ukazuje jak Američané rozvrtali svět. ()

classic 

všechny recenze uživatele

V českej televízii vládne nepretržitá cenzúra (vystrihli 20 minút !), a preto si radšej zvoľte pôvodnú verziu o celkovej dĺžke - 1:13:13, ktorá je k dispozícii na najväčšej internetovej databáze videí, kde je niekoľko podstatných sekvencií, čo dotvárajú kompletný celok ! ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, který je zároveň důkazem, že úmysly, se kterými vstupuje (nejen) Amerika do nových válečných konfliktů, nemusejí být vždy tak čisté, jak tvrdí vláda, experti či média. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vyloženě pacifistické dílo, které nutí divákovi přesvědčení, že takřka všechny války, které USA vedly či vedou, mají čistě agresivní charakter. Dokument tak zcela rezignuje na golbální kontext a i když si nemyslím, že politika USA je nezištná a čistá, tohle je přeci jenom trošku moc. Ale rozhodně ne nezajímavé podání. Vyplatí se vidět. 55% ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Krásne pravdivý dokument, ktorý v krátkosti použil ako kritiku to najlepšie, čo mohol a to predhodenie rečí a činov ľudí, ktorí boli ich realizátormi a ktoré sú dnes jasným dôkazom o ich manipulácii a nepravdivosti, proste sa samé usvedčujú. História sa opakuje, ako na tom môžte uvidieť. Mrzí ma, že to česká verejnoprávna televízia v 21. storočí operujúca so slovami demokracie a slobody scenzurovala a presunula na neskorší čas, ale my znalí vieme, že máme dôvod sa aj čiastočne tešiť, lebo manipulácia a cenzúra je tam bežná a nedostáva priestor kritika a iný pohľad než ten akoby väčšinový. Na Slovensku je to tiež poznať, aj keď aj tu zavial sem tam dobrý vietor, možno iba omylom, no vieme, že mnohé komerčné televízie sa na propagande priamo podieľajú a podobné techniky tu popísané, najmä s tými akože vojnovými reportérmi robia aj dnes. Mrzí ma, že ľudia sú ozaj naivní a nechcú si pripustiť pravdu a radšej žijú v sladkej lži a potom kritizujú krčmovým spôsobom. Dokument nie je vôbec propaganda, nie je jednostranný, nemanipuluje, nevytrháva z kontextu, ba naopak odhaľuje klamstvá a takéto jednania a ľudia ako Donahue, či iní to vedeli, vďaka aj za ľudí ako Kaiser, Manning, Assange, Snowden, vďaka ním dnes vieme, aké obludné rozmery to má. Oslava vojenskej techniky, dôrazy na krajne ľavicové zmýšľanie, podporu teroristov, ohrozenie spoluobčanov, dôrazy na vlastenectvo, rozoberanie situácie smerom k vojne, aby sa nakoniec odsúhlasila, proste mediálna masáž a plno klamstiev ako tie o Tomkine, o zbraniach hromadného ničenia a pritom si s niektorými budúcimi protivníkmi aj podávali ruky. Krutá pravda, ktorú sa mnohí zbabelo boja priznať a pritom môžme jasne vidieť ako sa zvyšuje počet civilných obetí, ako NATO a USA ničí všetku svoju kritiku a odporcov, ide od krajiny ku krajine a pokiaľ niekto nechce spolupracovať, tak je krajinou zla, človek je extrémista, ľavičiar, anarchista, naivní konšpirátor a mnohé iné označenia na pošpinenie odporcov. Ono sa to bohužiaľ stále deje, viď Lýbia, viď Sýria a možno čoskoro chápadlá ukotvia na Venezuelu alebo Irán. Pritom tajné služby sledujú všetkých bez ich súhlasu, špehujú ich a vytvárajú nepriateľov a akýkoľvek nezmyslom sú pripravení zdiskreditovať odporcov. No veľmi prekrúcajú médiá aj čo sa týka strát v tamojších konfliktoch, kde okupantov nazývajú osloboditeľmi, domáce obete za hrdinov a na ich zámienke sa uchyľujú k odsúhlaseniu tvrdších postupov, napríklad nedávno Fico s jeho vyhlásením o povolení zabíjať pre naše donedávna nie bojové jednotky. Roky to vidím ako sa s tým nič nedeje a tieto lži mnohí podporujú, no dokonca odporcov vytláčajú z priestoru, mlčia o nich, neskôr s nimi bojujú, pošpiňujú nezmyslami a vždy o desiatky rokov zistíme, že odporcovia mali pravdu. Ono to je aj kvôli tomu, že bojovať a vraždiť za mier, či slobodu je ako súložiť za panenstvo, lebo zlom dobro nevytvoríte. Je to trestuhodné, že nacistické praktiky o skúšaní novej vojenskej techniky sa dejú práve na civilistoch tej akože tlej strany. Pozrite si tento dokument, lebo sa nebojí ukázať pravdu, vďaka aj Seanovi Pennovi a zapamätajte si, že vojna je zlo proti ktorému sa treba postaviť, nedajte ani na tie reči o pomoci, ktoré sa dnes vedú, aby sa zvrhli nepriateľské režimy a pritom najmenšia miera demokracie je možno v samotných USA, kde si malá skupinka ľudí niečo odsúhlasí za podpory médií, polície a armády a vy ako ten, ktorí by mal byť ten, čo si vládne prostredníctvom druhých je odsunutý na druhú koľaj. Ja však tiež naivne verím, verím, že sa im to raz vráti a pravda vide najavo a bude uznaná. () (méně) (více)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Válka nevypukne z ničeho nic. Vždy je potřeba položit nějaký základ, vytvořit záminku, která bývá mnohdy falešná. Film se zabývá tvorbou propagandy, bez níž by lidé nespravedlivé, dobyvačné války nepodporovali. V zemi se tvoří a udržuje atmosféra strachu (z ohrožení svobody, demokracie, z nebezpečí komunismu ap.). Prezentace ušlechtilých motivů, které mají omluvit bombardování, vraždění civilistů, svržení demokraticky zvolených vlád a nastolení diktatur poplatných západním mocnostem. Non stop mediální masáž veřejnosti ve prospěch vládních lží a válečných záměrů. Likvidace oponentů těchto lží a manipulací. Mediální propagace dokonalé armádní techniky, uctívání zbraní, zlehčování nebo popírání tragédií obyvatel napadené země. Válka se v médiích stává jakousi počítačovou hrou, která láká diváka ke hře a zakrývá její dopady na bezbranné lidi. Práce válečných zpravodajů, které si armáda vozí s sebou a používá jako nástroj vlastní propagandy. Nejtěžší je válku rozpoutat, protože kvůli tomu musí prezident lhát a manipulovat s fakty. Jakmile se mu to podaří, už mu do toho prakticky nikdo nemůže mluvit. Když jsou protesty lidí proti válce už příliš hlasité, přijdou politici s řešením, které má válku ukončit. Ve skutečnosti ji naopak ještě prodlouží a konflikt eskalují. Scénáře válek se neustále opakují. Občané v nich nehrají žádnou roli. "Pouze" ji zaplatí ze svých daní. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Na každém šprochu pravdy trochu. Samozřejmě, že na tom něco bude, ale tohle je politika. Lidi budou vždycky ovce, ať už v USA nebo kdekoliv jinde. A kdo si myslí, že je reálné, aby se to v blízké budoucnosti k dobrému změnilo, je naivka. ()

doinel 

všechny recenze uživatele

Nepochopím, proč Česká televize utratila naše peníze na to, aby šíleným dabingem totálně zprznila tento jinak nesporně zajímavý dokument. Afektovaný Olda Vlach jako hlas všemožných U.S. prezidentů, novinářů apod - to bylo skutečně něco nezapomenutelného, ještě dlouho mě bude strašit ve snech! Jinak samotný film mě nezaujal ani tak tím, jak ukázal, že všichni politici lžou - to asi skutečně nikoho nepřekvapí. U nás se rádo říká, že špatný stav české politiky je způsobený morální devastací po komunistech a na vyspělém západě s dlouhou demokratickou tradicí to vypadá úplně jinak. Ve filmu je vidět, že tak jednoduché to nebude. Hlavní přínos filmu byl pro mě v zajímavém popisu fungování médií v dnešním světě, kde se z hlídacích psů demokracie staly šiřitelé vládní propagandy. Orwell to bohužel předpověděl správně a opět je stav u nás jen odrazem toho, jak to funguje jinde... ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Obrovská většina tady nadává jak AMERICKÉ média jsou odpad a jak jdou ruku v ruce s politiky v oblbování lidí, jako by všem výše postaveným šlo jen o dezinformaci "spodiny". Ale popravdě, dezinformace v politice = dosažení nějakých cílů, a ty cíle mohou být negativní i pozitivní a to opět jen na úhlu pohledu a na daném tématu. ..Politický život není jen o dezinformaci či korupci. .. Pokud jste trochu chytří, nenecháte se opít rohlíkem od politiků a ani od takovýchto dokumentů, které jsou až moc proti vládní. A nutno podotknout závěrem, že tohle je všude na světě. Lidé mají zafixováno, že když mohou mít víc tak proč toho nevyužít. A tak vznikají úplatky a korupce. .. My jako jedinci zhlížejíc na to ze třetí strany (nezávislé strany) musíme být rozvážní a chtít vědět o daném tématu více a z více stran. .... Takže hned se nebouřete proti vládě. Může to být i horší, nebo lepší. Teď stejně nemáme moc na výběr. :) .... HODNOCENÍ: 60% (3*) ()

zette 

všechny recenze uživatele

Ano, do vyborneho dokumentu ma tento daleko. Prilis mnoho strihu filmu neprospiva. Poukazuje vsak na to, co uz je vetsine lidem zrejme, jak funguje americka mocnost. A to se staci jen divat kolem sebe, clovek nemusi byt fanousek konspiracnich teorii. Ti co dali odpad jsou bud amerikanofilove, sioniste nebo krajni pravicaci... ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Silný, veľmi silný protivojnový dokument, dokument o "veľkom bratovi" a "svetovom žandárovi prinášajúci demokraciu" trpiacim krajinám pomocou armády. Veta OČAKÁVAM, ŽE KAŽDÝ AMERIČAN PODPORÍ NAŠU ARMÁDU, A KTO MÁ INÝ NÁZOR, NECH RADŠEJ DRŽÍ HUBU, hovorí za všetko. Takto sa masírujú mozgy občanom voličom, a ľudstvu na tejto Zemi. A aj keď tých , čo majú iný názor je veľa, tým že sú ticho, dávajú "volnú ruku" ostatným. ()

ybuko 

všechny recenze uživatele

V originale namluveno Seanem Pennem. Vyslovene protiamerickeho jsem toho na dokumentu narozdil od jinych csfd komentatoru zas tak moc neshledal - film je predevsim protivalecny a to na co poukazuje neplati zdaleka jen pro soucasnost a Ju Es Ej, ktere tu funguji jako zdokumentovany priklad uvedenych tvrzeni. "Chceme mir a proto musime jit do valky" je bezna soucast politickeho slovniku, dost mozna stara jak samo lidstvo. Ve skutecnosti to ovsem znamena ze "musime jit do valky, protoze chceme mit". Pokud chcete uspesne zahajit valku, tady je jednoduchy recept : staci verejnost presvedcit o existenci nebezpecneho vnejsiho nepritele (klidne imaginarniho), propagandou poukazat na jasnou vlastni technologickou a moralni prevahu, dostat na svou stranu media, a umlcovat, zesmesnovat a eventuelne zavirat hlucne kritiky. ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Tak to bylo strašné. Dokument, který si na mušku bere, mimo jiné, válečnou propagandu vrcholných politiků USA se sám stává absurdním, nedůvěryhodným, propagandistickým žvástem. Hlavní obsah je z absolutní většiny složen se sestřihů výroků jednotlivých prezidentů, nutno dodat že výroky jsou zcela vytržené z kontextu a naprosto zkratkovité-výsledkem je tedy až jistý verbálně-stroboskopický efekt jednotlivých hesel (jako „svoboda“, „musíme bojovat“). Navíc seriál od 1 do poslední minuty neustále "objevuje Ameriku". To že pozadí moderních válečných konfliktů USA je minimálně sporné-WOW. Že vrcholní politici USA neříkají vždy pravdu-NO NEKECEJ! Že u současného vojenského konfliktu hraje významnou roli veřejné mínění-TO NENÍ MOŽNÉ!!! Netvrdím, že dokument lže, ale na vše se dívá zcela jednostranně, obsah je zcela povrchní a záměrně brnká na nótu antiamericky naladěných lidiček a jak se koukám na zdejší hodnocení, tak mu to i pár trumberů docela baští. A takhle by to soudruzi nešlo… ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Ďalší úžasný a pravdivý dokument. Nepovedal by som, že sa dá zaradiť k takzvaným konšpiračným dokumentom, typu Zeitgeist, pretože informácie a materiály použité v tomto snímku sú takmer všetko jednoznačne dokázateľné a pravdivé fakty. Američania takmer nikdy (ak opomenieme dve vojny na ich kontinente) nevstúpili do vojny kvôli tomu, že by na to mali dôvod, ale naopak si vytvorili dôvod na vstup do vojny. A samozrejme každý dôvod bol v prvom rade ekonomický. Veď vojna je v prvom rade veľmi výnosný biznis, a to páni megapodnikatelia a bankári dobre vedia. Ešte raz, veľmi dobre spracovaný dokument, ktorý dokáže chytiť za srdce a som veľmi rád, že bol uvedený aj v Českej televízii. ()

Bobek27 

všechny recenze uživatele

Silně anti-USA dokument, naopak to co jsme viděli v tomto dokumentu je silná propaganda snažící se ukázat špatnost výbojů USA. Neříkám, že všude bylo vše dobře, ale co je moc, to je příliš. Zajímalo by mě, jak by lidé reagovali na dokument z opačné strany třeba pohled na Rusko (SSSR) anebo na fundamentalistické země a jejich teroristické výboje. Prostě jen další dokument co má zmanipulovat lidské smýšlení. Ani nevim proč sem dával 1* a ne odpad! ()

Reklama

Reklama