Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V království, kde král jezdí jen na lovy, prosí netrpělivá královna svatou Kryšpínu o miminko. Když jí dojde trpělivost, obrátí se na čerta, žijícího nedaleko ve starém rozpadlém mlýně a královně se zakrátko narodí holčička. Malá princezna vyrůstá po boku Štěpána, který je synem královniny komorné a časem se do sebe zamilují. Když vyjde najevo, že královna podepsala smlouvu s čertem a princezna se má stát v den svých osmnáctých narozenin Luciperovou nevěstou, uspořádá král ples, kde se má Štěpánka zasnoubit s princem z jiné země a tak uniknout svému osudu. Jedním z nápadníků je i Luciper, kterého však Štěpánka odmítne. Ten ji zakleje do přízraku, zjevujícího se pak každou noc na terasách zámku. Štěpán se ji rozhodne vysvobodit a pustí se do boje proti peklu. Svou odvahou a především silou své lásky vykoná tři úkoly, které mu čert zadá. Při posledním úkolu svou chytrostí přemůže dokonce i samotného Lucipera a svou Štěpánku vysvobodí z moci pekla. Oba je pak čeká krásný a pohádkový život. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (400)

Karlas 

všechny recenze uživatele

Opravdu se nedá popřít, že pohádka je dobře udělaná pro oko, natočená v kouzelných prostorách zámku Buchlovice, s výbavou perfektních kostýmů a dalších velmi pěkných vizuálních prostředků. Bohužel, jde jen o další "Troškovu pohádku“, což je už pojem sám o sobě, a jak se říká u nás, opět pořádně uvalenou. Pan režisér bojuje, pere se v prostředí, kde krásná česká pohádka snad už vymřela, jenže jeho způsob zpracování ve mě vyvolává pouze lítostné pousmání a nevěřícné kroucení hlavou. Přitom by možná stačilo jen trochu ubrat bláznivinek a udělal by se krok dopředu a snad by naskočila i hvězdička navíc. ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Pokračování pohádkové stagnace. Ve výsledku mám z filmu lepší dojem proto, že po Doktorovi od Jezera hrochů jsem opravdu nečekal vůbec nic a chystal jsem se na nejhorší. Troška se vyhnul televizní kameře, zajistil si poměrně kvalitní trikovou stránku, která nevyčuhuje, a doplňuje to nápaditý hudební doprovod, ale když se člověk dozví, co se dělo v původním příběhu Boženy Němcové a jaké kastrace se námět dočkal, aby naplnil vizi o hezké české poetické pohádce, v níž jsou zase čerti, strašidelný mlýn a tři úkoly pro hloupého Honzu, zamrzí, že nová legenda a nová stálice mezi českými pohádkami se rozhodně neurodila. To nejhorší, co může divák po skončení dělat, je rozebírat jednotlivé úkoly, jejich provedení, jejich naplnění a jaká dohoda byla jak výhodná pro koho. Pak zapomene i na úvodní půl hodinu, která nastavuje řídký děj o "ptákoviny" s početím dítěte. ()

Reklama

Elyssea 

všechny recenze uživatele

U Trošky je to jako na houpačce. Jednou nahoru, jednou dolů. A dolů tuhle pohádku srazil scénář. Jak pejsek s kočičkou plácali dort, tak podobně je uplácaný scénář, který drží jen silou vůle. Moderní mluva naráží do té "lidové" a pokud chce královna něco prubnout, je něco shnilého v království pohádkovém. Sama královna by byla na delší analýzu, ale ve zkratce si jen můžu připsat další položku do svého seznamu pitomých Alžbět v českém filmu. Munzarová nikoli hrála, ale jen mluvila příliš hlasitě a byla nějaká podivně jakozemitá. Těšila jsem se na Suchařípu, ovšem důstojný král by musel mít důstojné dialogy. Ústřední dvojice celkem ujde, ale pojmenovat je Štěpán a Štěpánka je nápad hodný pořádného záhlavce. Zvlášť, když jsem se prvních dvacet minut domnívala, že se kluk jmenuje Vítek. A samostatnou kapitolou jsou Troškovi čerti.. Kupříkladu nejnovější čert se v myslivecké kamizole chová jako normálně myslící bytost. Jakmile se změní do své přirozené podoby, je z něj huhňající, šklebící se monstrum, které bych poslala Heřmánkovi na převýchovu. Troškovi čerti patří do pekel, ale chválím překvapivě dobrého Lucifera. Němcovi bych věřila, že princeznu opravdu zaklel.... Prostě a jednoduše, ubrat blábolů (vyškrtnout celou epizodu se zlatou kytkou, protože Luciper mohl prostě říct, že když si ho nevezme, tak ji zakleje), předat psaní scénáře někomu jinému. Žblekotání, hihňání, pitvoření, jakékoli moderní výrazy a dementní čerty vyškrtat, pak to možná půjde lépe. P.S. Chci nějakou pěknou mladou inteligentní Alžbětu! ()

willow666 odpad!

všechny recenze uživatele

Naprostá blbost, kýč se strašnými známými herci (co se stalo obvykle normálnímu Suchařípovi?), ale nepřekonatelně nejhoršími herci neznámými. Václav Šanda měl hrát kluka, co zachrání princeznu před celým peklem, ale přitom vypadá jako vyklepanej blbeček. A chápu, že styl Slunce, seno... se asi Troškovým diváků líbí, ale kecy o "ptácích" podle mě do pohádek nepatří. Směšný. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Děkuju za návrat Jany Andresíkové na filmová plátna. Zasloužila si to a musím říct, že mi chyběla i na televizních obrazovkách. Troška pohádky umí. Jak je u něho častým zvykem (jevem), tak i zde obsadil málo známé a neokoukané herce. Konkrétně to byli ti, co hráli Štěpána a Štěpánku. Je tedy dobře, že jim tak renomovaný režisér dává šanci, aby se ukázali. Myslím si, že Sabina Laurinová si měla prohodit roli s Bárou Munzarovou. Sabina působila až moc afektovaně. Padne tu zmíňka o jiné známé pohádce. David Suchařípa pronese větu o Dorotě Máchalově z pohádky S čerty nejsou žerty. Ta věta byla docela trefná, i když za uši trhající. Nechápu to nízké hodnocení, ale to je samozřejmě věc názoru. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (26)

  • Svatá Kryšpína, jejíž mluvící soška hraje v pohádce důležitou roli, se podle náboženských záznamů měla jmenovat Kryšpína Tagorenská. Žila v Tagore v Numidii (dnes Taoura v Alžírsku) v severní Africe. (Nick321)
  • Pod stejným názvem vznikla v tehdejším Československu již pohádka Čertova nevěsta (1975). (M.B)
  • Protože filmaře neměli dostatečný rozpočet, přispěl režisér Troška filmu pěti miliony korun, které získal jako porotce v Talentmanii (2010)na Nově. (Allica)

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Reklama

Reklama