Reklama

Reklama

Amreeka

(festivalový název)
  • Česko Zkažené státy americké (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Současný civilní příběh o palestinské křesťanské emigrantce, která se přestěhuje se svým synem do Illinois v době, kdy USA právě začínají druhou válku proti Iráku, a poznává na vlastní kůži, jaké je to být znovu v zemi, kde nerozlišují arabskou a muslimskou minoritu. Tragikomický pohled z arabské strany o ženě s velkým tělem i velkým srdcem. (LuckyK)

(více)

Recenze (16)

emma53 

všechny recenze uživatele

Moc sympatická a milá Muna v podání Nisreen Faour a jestli to byla její první role, tak klobouk dolů. Jinak to žádná procházka růžovým sadem opravdu není a poprat se s tím, že sny se většinou neslučují s realitou, je někdy dost těžké. Tématicky je takových filmů opravdu hodně a tady to na mě působilo až příliš tendenčně, což trochu pokazilo jinak můj celkem dobrý dojem. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Výborně napsaná i zrežírovaná dramedie, která svou lehkostí a nadhledem přináší závan svěžího větru mezi snímky s imigranskou a antixenofóbní tematikou, které občas mívají nemilé tendence sklouzávat k přehnanému dramatizování a tezovitosti. Už si ani nevzpomínám, kdy naposled jsem viděl film s takovým "feel-good" nábojem jako má právě Amreeka. Snímek tedy nelze všemi deseti doporučit jen jedincům, jímž se hladivý filmový optimismus příčí a pak také samozřejmě těm, co za podobnými díly vidí nějaké ty konspirace multi-kulti pseudohumanistů :) 90% ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Ja to reknu takhle: techto filmu jsem uz videl takove spousty, vsechny se stejnym poselstvim a vsechny stejne a - ano - naivni. Takhle proste svet nefunguje. Jo a mimochodem, kdyz hlavni hrdinka vypravi, ze sachy pochazej od arabu, myli se. Pochazi od Irancu, resp. z oblasti mezi Iranem a Indii. Achjo.. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Řekla bych, že je to celkem o ničem. Podle mě má tenhle snímek vyvolat lítost vůči palestincům, nebo dokonce vůči menšinám, což mi přijde ubohé a pod úrovní. Nebylo to zas až tak hrozné, ale dalo se to udělat zábavnějším a zajímavějším stylem. A hlavní hrdinka by si to měla trochu urovnat v hlavě a uvědomit si, že se každý netočí kolem ní a arabů. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Amreeka si vzala to najlepšie z The Visitora a to najhoršie z Gran Torina. Je láskavá a vtipná, pokiaľ sa venuje vzťahom v rodine, akonáhle mieri vyššie a rieši xenofóbiu a iné fó-bi-e, je schématická a predvídateľná. Každopádne, Nisreen Faour čoby Muna je tou najrozkošnejšou XXL-kou roka !! ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Atraktivně a vtipně natočený velmi lidský příběh Palestinky, která emigruje do USA. 1) Filmový debut třiatřicetileté velmi půvabné otevřeně lesbické režisérky Cherien Dabisové čerpá z vlastních zkušeností. Cherien se narodila jordánské matce a palestinskému otci v Omaze. Jako čtrnáctiletá zažila denní výhružky smrtí během války v Zálivu (1990 - 1991). Její otec - lékař - ztratil většinu svých pacientů. Tajná služba vyšetřovala ve škole fámu, že Cherienina 17tiletá sestra chystá atentát na Bushe._____ 2) Příběh je natočen s vtipným nadhledem, zcela mu chybí křečovitá dramatičnost, tak typická pro podobné náměty. Hlavní hrdinka, žena středních let Muna z Bethlemu, bere život bez předsudků._____ 3) Leitmotivem snímku je lidskost, neokázalá, obyčejná, nenápadná. Hřejivou lidskou účastí si postupně Muna získá své okolí. A právě toto člověčenství je darem, který film divákovi nabízí. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Typická festivalová jednohubka, ktorá pri prvom dojme poteší diváka svižnými dialógmi a exotickou arabčinou, ale s postupom času sa znej vykľuje veľké klišé postavené na popieraní celej mozaiky malých klišé. Tým pádom rýchlo vyšumí z (mojej) pamäti. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

další snímek z oblasti přistěhovalectví a zobrazuje jak je těžké zapadnout do novému prostředí. Režisérská taktovka v ženské ruce byla docela cítit, takže je film zaměřený sentimentálněji. Více humoru a nadhledu by mu rozhodně neškodilo. Zpracování je však slušné a téma podává přesvědčivě. Mé hodnocení ovlivnilo téma, které mi nebylo tak blízké a pochopitelně i silnější zaměření pro slabší pohlaví – proto slabší tři hvězdičky. [ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Nádherná ilustrace srážky kultur. Američané válčí zrovna v Iráku, neví za co ani proti komu, aby nakonec zajistili Iráku svobodu a demokracii. Z Palestiny mezitím emigruje do USA za příbuznými matka se synem. Báječné představy o zemi zaslíbené se rozbíjí o nezájem a předsudky běžných Američanů, synův pobyt ve škole je velmi složitý, Arabové v té době nemají na růžích ustláno. To ale není tématem filmu, tím je vztah mezi lidmi. Vyhořelá západní civilizace založená na čase a toku peněz může nabídnout arabské kultuře jediné, relativně důstojnou existenci. Nic víc. I když to není zdaleka málo, v centru zájmu Arabů je především jednotlivec. Možná to tak ve zprávách v televizi nevypadá, ale je tomu tak. A tady je těžiště filmu, ukazuje nám rozdíly ve vztahu k rodině, práci, lidem okolo, způsob stravování (fast food vs. rodinná večeře). Film je samozřejmě neobjektivní, proarabský, ale vkaz je jasný- jsme lidé jako vy, máme stejné problémy a nejsme banda teroristů. Mimořádně citlivě a nepodbízivě natočeno. "A kdybys potkala toho vašeho prezidenta, řekni mu ať odsud odejde, my chceme žít v klidu a míru..." 90% ()

DivX 

všechny recenze uživatele

Velice dobře natočený snímek o ženě arabského původu, která emigruje do JŮ-ES-EJ a postupem času zjišťuje jaké jsou Američani kurvy! ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Perfektní film o tom jaké problémy řeší lidé, kteří se přestěhují do jiné země. Zvláště do země, která Vás neuvítá s otevřenou náručí a bez pomoci příbuzných byste skončili na ulici. Realistický snímek začínající líčením problémů na Palestinskoizraelské hranici a pokračující v USA. Rovněž film ukazující jak okolní prostředí může měnit lidské vlastnosti a chování. ()

pučmeloun 

všechny recenze uživatele

Film o tom, že všude je chleba o dvou kůrkách, že doma je doma a že nejlépe je mezi svými. Trošku mi drásal nervy syn, který vypadal, že bere nějaká silná sedativa a není schopen střízlivého úsudku. ()

Reklama

Reklama