• Houdini

Oscar 4 : Herečka HR - Jennifer Jones, Kamera ČB, Výprava ČB, Hudba + 8 nominací: Nejlepší film, Režie, Herec VR - Charles Bickford, Herečka VR - Anne Revere, Střih, Zvuk, Scénář(31.3.2004)

Rozpočet $2miliónyTržby USA $12,500,000Tržby Celosvetovo $-(27.3.2010)

Tyhle staré filmy nejsou mým šálkem kávy. Afektovaní herci, hrozná hudba a v tomto případě navíc náboženské téma a přílišná délka filmu působí na mé oči příliš unaveným dojmem.(19.9.2011)

Jo, asi by se to dalo označit jako náboženská propaganda - ovšem prakticky pouze v tom smyslu, že jde o příběh o ženě, která uviděla v Lurdech pannu Marii a byla prohlášena za svatou. Scénář (předpokládám, že přímo pod vlivem románu Franze Werfela, který sloužil jako literární předloha) se jinak téměř důsledně snaží zůstat do poslední chvíle "neutrální" a poskytnout argumenty pro obě strany barikády. A je to pravda velmi chytrý scénář, zejména co se dialogů týče. Nejvíce mě zaujaly jeho satirické části, které zesměšňují nerozhodnost oficiálních státních i církevních míst, pokud jde o to, jak naložit s náhle se objevivším zázrakem (popř. "zázrakem"). Herecké výkony jsou sympatické, nejvíce asi zaujme (i díky tomu, jak je napsaná jeho postava) charismatický Vincent Price v roli císařského prokurátora. Hudba je silně sentimentální, střih a kamera nevybočují z dobových hollywoodských standardů "klasického stylu". (Což je tak báječně nicneříkající věta, že si jí budu muset zapamatovat.)(12.5.2010)

• El Indio

Vskutku odporný religiózní blábol, plný citového vydírání, všeljakých klišé a náboženské propagandy. Když k tomu ještě přidám neskutečně nesympatickou herečku v hlavní roli a předlouhou stopáž, která prodloužila moje utrpení ze sledovaní na celé dvě a půl hodiny, vychází mi z toho jeden z nejhorších filmů, co jsem kdy viděl. A nezachrání to ani Vincent Price v roli jediné, mně sympatické postavy (tedy až na ten úplný konec).(8.9.2007)

1. Zlatý Glóbus za rok 1943 - cena (3) - *Nejlepší film, *Nejlepší herečka - Jennifer Jones, *Nejlepší režie - Henry King(22.1.2009)

Krásný film. Krásný příběh. Pro každého člověka. Ne pro zvíře.(8.2.2010)