Reklama

Reklama

Píseň o Bernadettě

  • USA The Song of Bernadette (více)
Trailer

Příběh prostinké venkovanky Bernadetty Soubirousové, pocházející z jihofrancouzských Lourdes, jež zažila v době svého dospívání zjevení Panny neposkvrněného početí spojené s vytrysknutím léčivého pramene, a nakonec završený jejím svatořečením, zpracoval do románové podoby spisovatel židovského původu Franz Werfel poté, co se na útěku před německým fašismem se svou ženou v roce 1940 v Lourdech několik týdnů skrýval a učinil místní světici slib, že, podaří-li se mu šťastně dostat se do bezpečí Ameriky, „literárně vyzpívá píseň o Bernadettě, jak nejlépe bude umět". (NFA)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (17)

Una111 

všechny recenze uživatele

Pohotovost, s níž studio 20th Century-Fox zakoupilo práva k filmovému zpracování takřka vzápětí po vydání Werfelova románu, je skutečně obdivuhodná! S literární předlohou se film vyrovnává dost poctivě a strhující příběh Bernadetty Soubirousové, kterou si Panna Maria vyvolila jako svou tlumočnici výzvy k modlitbě a k skutkům pokání, podává bez přílišného sentimentu. - Sv. Bernadeta byla svatořečená v r. 1933 Piem XI. , který o ní řekl, že věrně splnila své životní poslání. Kéž se to jednou může říci i o nás! Sv. Bernadeto, oroduj za nás! ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Vzpomínka na svět, ve kterém bylo aspirativní být schopen přinést oběť, pracovat, nestěžovat si, dělit se a milovat s pokorou, tak jak je vetknuto i do Bernadettiny postavy… Film mě velice překvapil svou vrcholnou kvalitou, čekala jsem spíš melodramatickou selanku, ale Píseň o Bernadettě nakonec asi ani nejde vyprostit ze své hloubky a opravdovosti… Krásný zážitek! Odpouštím i filmové převyprávění vstupu do kláštera a vztahu mezi sestrami a Bernadettou v Nevers, které se vymyká předloze i skutečnosti, ale co už, malá skvrnka na potěše ducha :) ()

Reklama

El Indio odpad!

všechny recenze uživatele

Vskutku odporný religiózní blábol, plný citového vydírání, všeljakých klišé a náboženské propagandy. Když k tomu ještě přidám neskutečně nesympatickou herečku v hlavní roli a předlouhou stopáž, která prodloužila moje utrpení ze sledovaní na celé dvě a půl hodiny, vychází mi z toho jeden z nejhorších filmů, co jsem kdy viděl. A nezachrání to ani Vincent Price v roli jediné, mně sympatické postavy (tedy až na ten úplný konec). ()

xdutchx 

všechny recenze uživatele

Jemný a ušlechtilý film, který může mít stejný dopad i na člověka. Samozřejmě jsme tu svědky určitého zjednodušení a schematičnosti, a i mi můžeme učinit určitý krok k "zakoušení" tohoto snímku, vyjít ze svých představ o tom jak by měl film vypadat, ale když se nám to podaří, nemůžeme být zklamáni. La grande bellezza. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Je pochopitelné, že ide o náboženský príbeh a takto ho treba aj brať, veď rozpráva o zjaveniach dospievajúcej Bernadette. Nemyslím si však, že ide o propagandistické kresťanské dielo. Rozpráva o neuveriteľnej chudobe dedinčanov, ktorých rozrušila správa o zjaveniach a snažia sa vysporiadať s danou situáciou. Z tohto pohľadu je zábavné sledovať hlavne miestnych úradníkov, ktorí sa pribúdajúcimi udalosťami menia a v mnohom posobia komicky, nevynímajúc ani cisárskeho prokurátora ( Vincent Price ), ktorému scenár prisúdil nehodnovernú záverečnú scénu, na škodu veci. Hlavná predstaviteľka stvárnená Jennifer Jonesovou je uveriteľná a dokázala presne vykresliť na prvý pohľad nevzdelané a naivné dievča. Film ako celok posobí veľmi kompaktne, je vedený presnou réžiou, výprava je na veľmi dobrej úrovni a hudba v duchu starých majstrov dokonale vystihuje atmosféru. Nie som veriaci, ale snímok ma dokázal aj tak pritiahnúť. Pred pár dňami som zhliadol najnovšiu sériu Biblie, ale musím priznať, že vystihnúť myšlienku sa darilo tvorcom lepšie pred desiatkami rokov... ()

Galerie (13)

Zajímavosti (6)

  • Pro Jennifer Jones byl film návratem na stříbrné plátno. Předtím se na několik let odmlčela, vdala se a pořídila si děti. (HellFire)
  • Film se v jeden čas nepřetržitě promítal v Lourdes. (HellFire)
  • Roku 1944 se u neformálního oběda konal první ročník udílení cen Zlatý globus. Prvním oceněným snímkem byl právě tento. [Zdroj: Cinema] (Terva)

Reklama

Reklama