Srpnové velryby

Whales of August, The

USA, 1987, 90 min

• Houdini

Oscar 1 nominace: Herečka VR - Ann Sothern(13.4.2004)

Rozpočet $-miliónovTržby USA $1,338,198Tržby Celosvetovo $-(11.5.2010)

Hezky obsazené, ale zapomenutelné melodrama. Čiperné Lillian Gish by asi málokdo hádal 94 let, Bette Davis dokázala i po mrtvici prodat všechny své uštěpačné repliky a Vincent Price hraje po dlouhé době civilní a sympatickou roli, která mě popravdě řečeno zaujala nejvíc ze všech a mrzelo mě, že nemá víc prostoru. Zato příběh je zdlouhavý a jeho divadelní původ až příliš zjevný. Jako hru v nějakém malém divadle bych Srpnové velryby viděl raději a věřím, že smutek dožívání hrdinek by měl v uzavřeném prostředí větší šanci mě pohltit. Film by u mě asi uspěl lépe, kdyby se hudbou, prostředím a způsobem nasnímání tolik nepodobal žánrovému spřízněnci Na Zlatém jezeře. 60%(14.5.2011)

• Flego

Komorná dráma dvoch starých sestier je koncertom hereckých hviezd ( Bette Davis a Lilian Gish ), ktorým zdatne sekunduje Vincent Price.(3.4.2008)

• TO

Studie stáří. V minimalistickém příběhu dvou starých dam asi nejeden divák najde kousek i své vlastní babičky, já ho tam našel. Takovýto film o podzimu života však působí kapku mdle, chybí šťáva, nějaké to vygradování.(16.1.2007)