Reklama

Reklama

Stříbrná pila

(seriál)
Československo, 1978, 5 h 23 min (Minutáž: 48–55 min)

Scénář:

Viktor Dusil

Hudba:

Karel Mareš

Hrají:

Vlastimil Brodský, Pavla Maršálková, Luděk Munzar, Jana Hlaváčová, Ladislav Mrkvička, Jaroslava Obermaierová, Karel Heřmánek, Eliška Balzerová, Ivan Luťanský, Vítězslav Jandák, Čestmír Řanda st. (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Komediální seriál z prostředí beskydských dřevařů přináší příběhy o životních osudech lidí z beskydských hor z konce 70. let 20. století... Nejmladší syn Stáňa Dubiňák pošle telegram, že se vrací z vojny. V rozvětvené rodině Dubiňáků to vyvolá velké nadšení a všichni se připravují na jeho návrat. Jsou to dřevaři a celý život se u nich točí kolem lesa. Všichni předpokládají, že i Stáňa se vrátí k práci dřevorubce. Jeho kamarád mu však nabízí výnosnější místo číšníka ve své hospodě. Stáňa, který je na rozpacích, zda ho poslechnout, se nakonec do rodných Beskyd vrací. Důvodem je Věrka, dcera hajného Švejdy. Ten však jejich vztahu nepřeje a dělá vše pro to, aby hoch nechal dívku být. Stáňa po rozhovoru s ním z lesa uteče a stává se číšníkem. Blíží se dřevařská soutěž. (Česká televize)

(více)

Recenze (48)

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Když se klan dřevorubců vydá na obrazovky, tak lítají třísky. Hrozí, že se zaseknou do oka, a proto bude rozumnější televizi vypnout. Nesledovatelné osudy jedné dřevorubecké generace jsou nejen poměrně zbaveny řemeslného umu, ale mnohem překvapivější je zjištění, že ani herci neodvádějí nic světoborného ve svých rolích. Někteří pražští mluví dokonce s nepřesvědčivým nářečím. Ztráta času s tímto zapomenutým seriálem. Klady: nejsou. Zápory: veskrze špatně natočeno-jednotlivé díly nemají spád - ostřílení herci hrají na jistotu - nepřesvědčivé nářečí - nekvalitní technické zpracování - nezáživnost sama o sobě - doba těchto seriálů je dávno pryč. 0% ()

Haniczka 

všechny recenze uživatele

Nebýt velmi kvalitního hereckého obsazení, asi by to byla strašná srágora. Takhle je to slušné a nezvyklé televizní dílko ze 70. let z nevšedního prostředí dřevařů, co mají k životu tak nějak blíž a hlavně, i ženy u nich tam mají děsnou páru. Za zajímavou zmínku stojí sice velmi krátká, avšak velmi pěkná scénka s Helenkou Růžičkovou v 5. díle. ()

Reklama

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Další pozapomenutost z normalizačních dob, kdy i dřevaři byli "pány" a točili se o nich seriály. Po pozvolnějším rozjezdu prvních dvou dílů naberou osudy klanu Dubiňáků na dramatičnosti a zavedou nás z Beskyd do Prahy, Brna i Prachatic. Není nouze o antická rodinná dramata, generační vzpoury a neshody, útěky z domova a probublávající třídní nenávist mezi hajnými a lesními dělníky (inteligencí a nádeníkama). Vše směřuje, i formou road movie, k velkolepému finále na lesnickém dnu. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

MÁME BYTY, O JAKÝCH SE NÁM ANI NESNILO. Přesně, jak tady několik lidí psalo - seriál pro obyčejné lidi. Nekomplikovaný, z hlediska děje spíš naplněný pilinama, občas nějaký ten fórek, aby někteří (rádi) zapomněli, v jakém marasmu to žili. Pár scén a pár herců to táhne tak, abyste si seriál pustili alespoň při práci. 50%. ()

wollo 

všechny recenze uživatele

Já mám prostě pro tyhle bizarní socialistický seriály slabost. Na tento seriál se dokonce i díky skvělému obsazení, a ne tak přehnané agitaci, dalo celkem dívat i jako na normální drama/komedii. I když v tomto případě se ta správná legrace děla především v situacích, ve kterých v té době asi legrace úplně zamýšlena nebyla. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Točilo se v Benešově u Prahy, Prachaticích, Postupicích a v obci Hovězí. (sator)
  • Přestože se v díle s názvem „Prázdniny“ rozdává závěrečné vysvědčení, mají některé děti aktovky i s učebnicemi a žákovskou knížkou. (pávek)
  • Scéna z 1. dílu odehrávající se na nádraží a okolí byla natáčena v Benešově u Prahy. (ČSFD)

Reklama

Reklama