Reklama

Reklama

Stříbrná pila

(seriál)
Československo, 1978, 5 h 23 min (Minutáž: 48–55 min)

Scénář:

Viktor Dusil

Hudba:

Karel Mareš

Hrají:

Vlastimil Brodský, Pavla Maršálková, Luděk Munzar, Jana Hlaváčová, Ladislav Mrkvička, Jaroslava Obermaierová, Karel Heřmánek, Eliška Balzerová, Ivan Luťanský, Vítězslav Jandák, Čestmír Řanda st. (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Komediální seriál z prostředí beskydských dřevařů přináší příběhy o životních osudech lidí z beskydských hor z konce 70. let 20. století... Nejmladší syn Stáňa Dubiňák pošle telegram, že se vrací z vojny. V rozvětvené rodině Dubiňáků to vyvolá velké nadšení a všichni se připravují na jeho návrat. Jsou to dřevaři a celý život se u nich točí kolem lesa. Všichni předpokládají, že i Stáňa se vrátí k práci dřevorubce. Jeho kamarád mu však nabízí výnosnější místo číšníka ve své hospodě. Stáňa, který je na rozpacích, zda ho poslechnout, se nakonec do rodných Beskyd vrací. Důvodem je Věrka, dcera hajného Švejdy. Ten však jejich vztahu nepřeje a dělá vše pro to, aby hoch nechal dívku být. Stáňa po rozhovoru s ním z lesa uteče a stává se číšníkem. Blíží se dřevařská soutěž. (Česká televize)

(více)

Recenze (48)

Tosim 

všechny recenze uživatele

MÁME BYTY, O JAKÝCH SE NÁM ANI NESNILO. Přesně, jak tady několik lidí psalo - seriál pro obyčejné lidi. Nekomplikovaný, z hlediska děje spíš naplněný pilinama, občas nějaký ten fórek, aby někteří (rádi) zapomněli, v jakém marasmu to žili. Pár scén a pár herců to táhne tak, abyste si seriál pustili alespoň při práci. 50%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Soudruzi, lesu zdar ! '' ------ Socialistická tvorba zaplavila v sedmdesátkách již politicky normalizovaného diváka normalizovanou tvorbou. Zadání u řady filmů bylo - žádné drama, žádný extrém, něco prostě z prostředí běžných pracujících a když to bude humorné, tím lépe ! A tak na rozdíl od Okresů na severu, ukradené čtyřstovce z Hlubočanských strojíren proradnými Japíky, či kavalérii rovnou z plechu se divák tentokráte podívá mezi dřevaře. První čtyři díly jsou vlastně koncipovány jako takové seznamovací s rozvětvenou rodinou Dubiňáků z fiktivní obce Perletín ležící kdesi v kopcích Beskyd, dřevařů a nejlepších těžařů na okrese. Scénář jednotlivých dílů je lehce přiblblý a prakticky nemá nijakou zásadnější pointu. Snaha o humor v každém dílu sice je, ale dost to skřípe i navzdory velmi dobrému obsazení... Páni herci velikosti pana Brodského dohromady neměli co hrát. Chápu tedy, že ti co seroš zasekli po druhém dílu hodnotí odpadem... Ony totiž všechny 4 díly směřují k tomu poslednímu. V tom se závodí v lesáckém závodě zručnosti Stříbrná pila o stříbrnou pilu... A tam se vše protne. Těžko na tomhle seroši hledat nějaké klady, snad jen ostalgickou slinu... Mně potěšila ale tuším ve třetím díle účast pana Jiřího Líra, tohoto herce mini rolí. Jeho běžně zahlédneme v pidiroličkách v rolích různých komořích, lokajů atd... které vždy dal i přes mini prostor naprosto noblesně. Paradoxně v jednom z dílů mu byl dán prostor poměrně velký v podobě trhlého uměleckého fotografa. Jinak ale tenhle seroš nechtěně ani nebaví jako jeho kolegové s muži na radnici apod... Dávám tedy za dvě uříznuté větve, motorovkou jak jinak. * * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Děkuji tvůrcům za vynález perfektního a zřejmě nejzdravějšího hypnotika, které znám. Šmankote, tolik dobrých herců se propůjčilo k účinkování v takové bezduché slátanině! ()

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Když se klan dřevorubců vydá na obrazovky, tak lítají třísky. Hrozí, že se zaseknou do oka, a proto bude rozumnější televizi vypnout. Nesledovatelné osudy jedné dřevorubecké generace jsou nejen poměrně zbaveny řemeslného umu, ale mnohem překvapivější je zjištění, že ani herci neodvádějí nic světoborného ve svých rolích. Někteří pražští mluví dokonce s nepřesvědčivým nářečím. Ztráta času s tímto zapomenutým seriálem. Klady: nejsou. Zápory: veskrze špatně natočeno-jednotlivé díly nemají spád - ostřílení herci hrají na jistotu - nepřesvědčivé nářečí - nekvalitní technické zpracování - nezáživnost sama o sobě - doba těchto seriálů je dávno pryč. 0% ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem dva díly, což bohatě stačilo. V první části s úchvatnou zápletkou, že se Stáňa bude vracet z vojny. A to vám byla událost asi takového významu, jako když na Velehradě čekají papeže. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Krásný neokoukaný seriál o početné rodině dřevařů z valašska. Jak krásně se kouká na seriál, který je "nový" neokoukaný a ne dokola točit to samý. Ještě že ho tv vytáhla. A takových skvostů leží v archivech desítky. ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak jsem to zkusil po letech a to se fakt nedá... Scénář škoda mluvit a co by mohl Strnad dohnat režií to pohřbil, takže extraliga českého herectva hrála tak blbě, jak se často nevidí... ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

První díl dva jsem myslel, že to přeruším navždy. Nakonec jsem si musel přiznat, že těžba dřeva je asi nejdůležitější činnost každého pořádného chlapa. Podle ní se řídí jak mezilidské vztahy, tak počasí. Tedy i já jsem rád musel uznat, že sekyru a motorovku je třeba mít v garáži. 75% ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Pobuďte s námi nějaký čas. Poznejte sukovitý kraj i mrav. Sílu kořenů, která tmelí rozvětvenou rodinu, i když jehličí ze stromu občas foukne mimo dědinu. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

"K vlastní soutěži budete, soudruzi, nastupovat v pořadí podle čísel, jak jste si je vylosovali. To znamená, že kdo má číslo jedna, bude v lese, v terénu, zpracovávat skupinu stromů s číslem jedna..." Ukázka jednoho z mnoha neuvěřitelně propracovaných dialogů, kterých je tento seriál plný. Já jsem zvyklá na leccos, konkrétně co se socialistické tvorby týká, ale u tohohle díla jsem měla po většinu času hlavu v dlaních, nevěřícný výraz v očích a mé rty stále opakovaly dokola tři písmenka W.T.F.... Jednu hvězdu uděluji sama sobě za statečnost, že jsem zvládla všechny díly. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Bude to vždycky zavánět průšvihem, když se pražáci snaží mluvit valašsky... Nejvíce mě ovšem fascinovalo, jaké banality mohou býti nosnými prvky seriálu. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Obdivuju statečnost místních komentátorů, hanit seriál, který napsal Viktor Dusil. Předpokládám, že je to jednovaječné dvojče, které vždy navštíví oběť jako první, druhý pak přichází jeho bratr - Viktor Čistič. Já o návštěvu ani jednoho z pánů fakt nestojím, tak budu zdrženlivý. Ano, je pravda, že již po deseti minutách prvního dílu jsem blaženě usnul, což vzhledem k tomu, že na filmy koukám při jízdě na rotopedu, mělo celkem dalekosáhlé následky. Vypíchl jsem si oko o jeden roh řídítek, ale nestěžuju si, to se při sledování tohohle veledíla hodí, člověk vidí jenom polovinu, což se dá zvládnout bez trvalých následků na duševním zdraví. Těžko vybrat, co bylo na seriálu nejhorší, za mě kromě prvního vítacího dílu asi ty poslední, ta ukřičená tlupa dětí (fakt nevím, kde to scénáristi viděli, že děti při sebemenší příležitosti řvou organizovaně hurá), při který si člověk pomyslí, že Herodes byl vcelku sympaťák. Což se nedá říct o Balzerové, kterou skutečně nemusím, ta ženská by se hodila na roli svazácké funkcionářky, ten její snaživý, dychtivý výkon... ()

PatoP 

všechny recenze uživatele

Jedinečný rodinný seriál z prostredia valašských lesákov. Žiadne veľké umenie, no výborné herecké obsadenie, jednoduchý humor a krásna príroda. Odporúčam ako oddychovú alternatívu k dnešnému uponáhľanému životu. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Komediální seriál o dřevorubecké rodině, který má sice docela slušné herecké obsazení, ale kterému většinu času chybí děj (což by až tak nevadilo) i humor (což už je větší problém). Návrat 2*, Náhradník 2*, Nevěsta 3*, Prázdniny 2*, Dámská jízda 2*, Vítězové 3* ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Kaoukal jsem predevsim kvuli Karoline S. (ze studijnich duvodu), ale neurazilo me to. Je to takova klasicka rane-osmdesatkova prumerna televizni serialova zabava... Potesila tez ucast dalsi me oblibenkyne Jaroslavy O. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Seriál na ktorý si nepamätám. Videl som ho teraz na internete. Herecké obsadenie - výborné, scenár - priemerný, hudba - obstojná. Ak mal autor scenára na mysli dať hold, ťažkej práce v lese, tak sa mu to možno podarilo. V lese je robota ťažká. Z hercov sa mi páčil výkon Č. Řandu. Seriál je aj spomienkou na predčasne zomretého herca Ivana Luťanského a aj preto dávam 50%. ()

ViktorD 

všechny recenze uživatele

Vcelku příjemný a nenáročný seriál, mnohdy více pocitový než rozumový, ale proč ne. Úvodní a závěrečná hudba Karla Mareše s nonšalantním rockovým základem v rytmické sekci (basa, bicí) je pro mě tak vtíravá (a výborná svou náladou), že si už po dva týdny nepobrukuju skoro nic jinýho... ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Dlouho sem tenhle trezorový počin sháněl a trochu počítal že pude do mých top 10 seriálů ale v tomhle sem trochu zklamaný:-((děj seriálu není špatný ale trošku poloprázdný,nevim něco mi tam chybělo:-(Ke smíchu mi bylo z aktivní a zapálené J.Hlaváčové.Bože jak ona to žrala v posledním díle:-))Ale abych jen nekritizoval tak oceňuju L.Munzara,VBrodského jakožto sveřepého hospodáře a hlavně krásnou valašskou přírodu:-))))Výborný byl také bručoun Č.Řanda!No a na závěr musím pochválit krásnou úvodní znělku,ta je pohlazením:-))) ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Taková trochu utužující budovatelská záležitost, která vrcholí soutěží dřevorubců. Hlavně, že Munzar říkal, že by se nikdy nezaprodal seriálům. ()

Reklama

Reklama