Satirický příběh, kde pravda jednou vedla k povýšení místo ke zkáze. Prim zde hraje Rudolf Hrušínský, hraje skvěle, ale natočil popravdě mnohem lepší filmy. Tohle je tak na 70%(22.6.2011)

Podle mě je tohle druhá nejlepší role Rudolfa po Spalovači. Netradičně pojatý film s mimořádně vtipnými momenty.(18.12.2011)

"Věřím, že všichni společně a neochvějně... Co to tu kecám?!" Rudolfkův herecký koncert. Když se umí promlouvání do kamery správně využít, je radost se na to dívat. A tohle byla radost i poslouchat.(3.9.2010)

Úředník Vavřinec klidně proplouvá životem a přitom vypráví klidným hlasem svůj příběh přímo do kamery. Přiznává se k tomu, že má strach (neví z čeho) a čeká, jak na to bude reagovat jeho okolí. Na pracovišti dostane od kolegů dvě shodné odpovědi ("Ve vyspělé socialistické společnosti strach neexistuje"), které komentuje tím, že jeden (vtipálek) to myslel ironicky a druhý (komunista) vážně. Při problému na pracovišti se však Vavřinec (společně s kolegovou kravatou) postaví proti rozhodnutí vedení. Pokusí se tím překonat svůj strach v době poslušnosti (a průměrnosti), kdy nikdo nechce vyčnívat. Každý si pamatuje čistky v 50-tých letech a ví, čeho jsou mocní schopni. Jenže mocní si již zvykli na to, že se jich každý bojí a jsou z odporu zmateni. V tu chvíli nastává druhá etapa socialismu v naší zemi a křičící je povýšen dřív, než s ním začne bečet celé stádo.(25.4.2009)

Pohled do nepříliš vzdálené minulosti, který není propagací socialistické společnosti. Tento film byl určitě ve svém čase velice odvážným pohledem na tehdejší realitu doby. Vše umocňuje skvělý Hrušínský. Možná pro někoho banální příběh, ale zobrazení atmosféry a trefné věty s hlubšími podtexty jsou skvělé. Protože o lidech se rozhodovalo bez jejich vědomí. Vlastně se ani nedivím, že film byl v nemilosti a skončil v hlubinách trezoru socialistické kultury. Přes to vše je zajímavé, že domácí tvůrci v období šedesátých let točili mnohdy nápaditěji než současní filmaři. Lze také napsat, že na štěstí pro český film absurdní kulturní politika nevykolejila tehdy skvělou tvůrčí dráhu režiséra Františka Filipa, protože by to byla pro náš film určitě škoda. Vždyť udělal tolik krásných filmů.(4.9.2010)

Výborně zahraná komediální satira, kde vyjímečně není Hrušínský hlavní hvězdou - tou je Jaroslav Dietl a jeho do dokonalosti vybroušený scénář.(2.3.2010)

Jedná se (pravděpodobně) o " trezorový film". Ačkoliv je z roku 1965, viděla jsem jej teprve včera. František FILIP natočil film o věcech a událostech jaké jsme my, starší generace, prožili. Ano, taková hrůza a děs to na některých pracovištích byla. (Dnes je to prý obdobné). Nu žádná novinka, dějiny se opakují a svini se v každém režimu najde dostatek. Samozřejmě pan Hrušínský : uchvacující výkon PANA HERCE. Pan Sovák a pan Pešek mají menší role, ale i oni se podílejí svým výkonem na filmu, jakých se v české filmografii najde jen málo. Vladimír Šmeral jako záporná postava nezůstal (jako obvykle) svému jménu nic dlužen.(3.7.2008)

Pohled Rudolfa Hrušínského na kameru je perfektní a vtipný. Tohle nejde překonat. Škoda toho konce, ten už byl takový utahaný a ta hudba hrozná, jinak jsem byl rozhodnutej o nejvyšším hodnocení.(12.12.2010)

Tento film byl pro mě velmi příjemným zjevením, pro mě dosud neznámé dílo, a přitom tak chytrý a důvtipný film, všichni herci výborní, ale suverénně jim opět kraloval náš nejlepší herec, výborný byl nápad s oslovováním nás diváků, které tu bylo funkční a vtipné, prostě zlatý šedesátý léta, byla to doba, kdy se u nás točily ty nejlepší filmy, a jak dokazuje tento film a mnohé další, nemusely to být jen tvůrci "nové vlny", kteří dokázaly natočit nadprůměrná díla, vypadá to spíš, že tehdy točili výborné filmy snad všichni, snad to byl tehdejší rys společný všem, každý jinak, ale vždy svěže a originálně, jako zde například.(11.3.2011)

Česká premiéra: 24. června 1966(24.4.2011)

Veľmi trefné pojatie toho, čo vládlo medzi ľuďmi. A čo vládne teraz ? To isté, len sa neoslovujú súdruhovia. Famózny Hrušínský.(31.7.2010)

• Maq

Moralistní drama. Vzhledem k době to vůbec nebylo „krotké“, jak nás informuje distributor. --- Je zajímavé si všimnout, jak dalece dokázala normalizace scénáristu Dietla znormalizovat. Metoda je stejná, ale namísto důležitých otázek nastoupily triviality. Dietl je zde dokonce tak dobrý, že dokázal ukázat něco, co většina lidí nechápala tehdy a nechápe ani dnes: Mistrům výkonu moci (Prachař) vůbec nevadí, když nějaká demokratická fóra (Deyl) přijímají usnesení - vždycky se s nimi bez potíží srovnají, protože demokratické kolektivní orgány mocenské otázky nikdy nechápou a neřeší. --- Dietlův scénář je přece jen o fous slabší než mistrovský. Postavy jsou tak trochu podle šablony, dialogy (a monology) by mohly být i lepší, a se závěrem (po Vavřincově povýšení) se autor evidentně nadřel. I tak - cenné.(8.9.2010)

Skvělý styl vyprávění přímo do kamery k divákovi = vždy pozastavení děje a vysvětlení situce. Rudolf Hrušínský je eso, zde předvedl takovou veselou lidovou postavu úředníka:-). Pomlouvání režimu a systému takto veřejně je dosti odvážné !(30.3.2009)

Na svoji dobu statečný film,i když jen o kritice byrokracie. Dobré dialogy jsou základ uvěřitelnosti příběhu a tady jsou. Nejvíc se mi líbil civilní Sovák a jeho erektující kravata:-) 80 %(8.4.2009)

Tak,jako vždy bezchybný R.Hrušínský.Filmová postava R.H.zcela dominuje celému filmu.Jeho projev na mne působil,jako bych viděl předsedu z Bílé paní a náznak Spalovače mrtvol v jednom.(23.6.2008)

Politické ledy v polovině šedesátých let tály … drobně a mírně se mohlo kritizovat a parodovat , odvaha k řádné kritice v několik dalších letech pak gradovala. Systém je správný, jen někteří lidé nepracují socialisticky - tvrdilo se z politických míst. Myslím, že se tomu říkalo „ komunální satira“. „Odměnou“ za kritiku bylo sesazení z místa, méně častěji došlo i k povýšení, což se stalo v tomto filmu. Hrušínského monology na kameru jsou asi nejzajímavější scény filmu, jeho poznámky jsou trefné. Dnes už nemá film prakticky co říci, tehdejší politické poměry zmizely v propadlišti dějin a film je natočen konvenčně a neoriginálně.(27.4.2009)

Formou mi film hodně připomínal snímek "Alfie" (http://www.csfd.cz/film/134869-alfie/). Místo skvělého Jude Lawa však se skvělým Rudolfem Hrušínským. Právě ta forma nakonec rozhodla, že místo tří hvězdiček, dávám čtyři. Na svou dobu to asi muselo být vcelko originální a progresivní, toto pojetí. Ty nájezdy kamery jsou skvělé, klidně vše vysvětlující R. Hrušínský (stylem skoro a-la Spalovač mrtvol :) ) taktéž. Druhý aspekt, který musím zmínit, je nadčasovost. Když si odmyslím soudruhy a soudružky, tak mi to přijde, že poslouchám jednoho mého známého, kritizujícího chod úřadů v dnešní době.(12.5.2009)

Zdrcující pravda o komunistickém režimu a charakteru lidí... Tenhle film má opravdu hloubku. A monology mistra Hrušínského na kameru, jedním slovem geniální. Proto mi vždy přijde úsměvné, když vidím některého se současných českých neherců, jak se ho snaží nejen díky tomuto filmu napodobit...(12.2.2012)

Neuvěřitelně trefné - pro dnešní dobu rovněž. Původce jednoho strachu je vyměněn za jiný, podstata zůstává. Zajímavé pro mě taky je, že v té době mohl vzniknout film tak ostře kritizující sám sebe. Zajímavé. ...pro pana Hrušínského mám slabost, takže mu dávám hvězdičku navíc.(10.3.2011)

Černobílá satira, p. Hrušínský, vnitřní hlas - zde dokonce mluvený na kameru, to se vždy rád dívám.(17.12.2011)