2001: The Making of a Myth (TV film)
Dokumentární
Velká Británie, 2001, 61 min
Matty
Nikoliv špatné, ale jeden z největších filmů historie (obsahem i dopadem) by zasloužil rozsáhlejší dokument. Nebýt Cameronova prologu, úplně například chybí názory jiných filmařů, jež Kubrickovo dílo ovlivnilo. Tvůrci se soustředí hlavně na technickou stránku a tak je nám kupříkladu odhaleno, jak vznikala scéna s propiskou poletující ve stavu beztíže (geniální věci jsou vážně úsměvně prosté).(21.5.2010)
MissJ
Jestli je tohle jedinej dokument o dvatisícejedničce, tak nic moc. Přišel mi nepropracovaný (klidně mohl být o hodinu delší, jen kdyby šel víc do hloubky) a málo "velkolepý" - třeba ta keyboardová verze Zarathustry byla děsná. Vždycky nakousne téma, řekne o něm pár vět a jde dál; dost mě to mrzelo např. u mojí oblíbené scény, kdy HAL odmítá pustit Bowmana zpátky na loď a on se musí sám bez helmy dostat do přechodové komory. U té bych ráda podrobně viděla, jak vznikala (spolu s vysvětlením, jak by taková situace asi vypadala v reálu), ale dočkala jsem se jen zlehka okomentované původní scény. K účinkujícím: A. C. Clarke a herci v rolích opičáků výborní, naopak na můj vkus přespříliš prostoru dostala Camille Paglia; nic proti, ale ta ten sex nacpe snad úplně všude ^_-(3.3.2012)