Reklama

Reklama

Nezapomenutelné herecké mistrovství Jana Wericha zazářilo před lety v televizním filmu, který získal v roce 1963 nejvyšší ocenění - hlavní cenu Gran Premio na MTF v Římě. Jako španělský místokrál v Limě v Peru na sklonku osmnáctého století je nejen stiženou dnou, ale i pochybami o věrnosti své milenky, herečky místního divadla. Své účty s nevěrnou kráskou si hodlá vyřídit velmi rázně... V režii Františka Filipa se zaskví i další naši přední herci, Jaroslava Adamová jako milenka, Miloš Kopecký v roli pobočníka, kancléř Miloš Nedbal a kardinál Otomar Krejča (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (65)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Po Baladě z hadrů a mistrném koncertu pana Wericha jsem si s chutí pustil i další dílko, ve kterém hraje. Tentokrát šlo o televizní film Kočár nejsvětější svátosti na motivy jednoaktové divadelní hry. Samotná hra má jednoduchou zápletku (viz obsah) a jde o konverzační komedii odehrávající se v jedné místnosti. Pan Werich opět ve své roli španělského místokrále v Limě exceluje. Zdatně mu ovšem sekunduje Jaroslava Adamová v roli jeho nevěrné milenky. Krásně rozehrává všechny možné manipulace, které ženy tak dovedně zvládají a španělský místokrál s ní z počátku bojuje a nakonec (rád?) podléhá. Přes jednoduchou zápletku je hra svižná a i díky poměrné krátké stopáži nezačne nudit… čtyři hvězdy. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Neskutečně dokonalé herecké mistrovství Jana Wericha!!! Je až neuvěřitelné, jak hodinový film, ve kterém jde v podstatě jen o jednu věc (kočár), a navíc se o něm pouze vypráví, dokáže pozorného diváka doslova přikovat k televizní obrazovce. A to se celý děj filmu odehrává víceméně pouze v jedné místnosti! Jak říkám, skvělý scénář, skvělé herecké výkony. Myslím, že tento film patří k domácímu stříbru České kinematografie. ()

Reklama

rt12 

všechny recenze uživatele

Jak to ten Werich dělal, že nikdy nevyzněl hluše, nevypadal tupě nebo trapně? Uměl si vybrat námět, uměl si vybrat spoluhráče na úrovni a uměl jim dát prostor. Danou látku pozvedl vždy pozvedl výš inteligentním, nepodbízivým hraním. Werich zde hraje s partnerkou J.Adamovou, kterou měl moc rád i reálném životě. Ta náklonnost se v ,,Kočáru" projevuje. Rozverná, povedená hříčka. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Televizní klasika. Sice mě neskutečně tahala za uši "Perikolová", jako kdyby přízvisko Micaely Villegas zvané La Perricholi bylo prosté socialistické příjmení, ale budiž. Pokud kdokoli v téhle miniatuře vidí víc, než jen Werichovo sólo, tak tím lépe, protože události ze španělských kolonií byly vždycky nadmíru zajímavé. ()

gombarix 

všechny recenze uživatele

Malinko utahané, ale jinak není moc co vytknout. Adamová pasuje jako rafinovaná milenka k Werichovi výborně a na rozdíl od něj i působí docela autenticky "španělsky". Připojuji se k těm, koho mrzí, jak předčasně a nedůstojně ze scény zmizel Kopecký, ten zasloužil lepší konec než jako výběrčí daní v provincii Kukisaka :) - Jinak distributor má v těch funkcích trochu hokej; Kopecký hraje tajemníka, Nedbal biskupa a Krejča licenciáta, ale tak ono je to jedno... 70 % ()

Galerie (1)

Zajímavosti (3)

  • Jaroslava Adamová vzpomínala, že jestliže měla v rámci natáčení absolvovat polibek s Werichem, nedovolil Werich nikdy víc než na vousy. (sator)

Související novinky

Jaroslava Adamová 1925 - 2012

Jaroslava Adamová 1925 - 2012

16.06.2012

V sobotních ranních hodinách zemřela v Praze ve věku 87 let herečka Jaroslava Adamová. Začínala jako statistka v Národním divadle a divadle Větrník už za studií na konzervatoři, kde absolvovala v… (více)

Reklama

Reklama