Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nick Cherney (Raymond Burr) je účetní v dopravní firmě Johnnyho Torna (George Raft) a svého zaměstnavatele okrádá. Ten to odhalí a Nick skončí v base v Kalifornii. V jednom filmovém týdeníku uvidí Johnnyho, jak vítá svého bratra Jesse (Arthur Franz), vojenského kaplana, který byl jako hrdina osvobozen ve druhé světové válce ze zajateckého tábora. Aby se pomstil, najme spoluvězně Rockyho (Harry Morgan), který má být brzy propuštěn, aby Jesse zabil. Nick přitom bude mít perfektní alibi, protože ještě sedí. Rocky skutečně Jesse zastřelí, ale ten ještě před smrtí stihne říci bratrovi, že klíč k jeho vrahovi najde v hotelové bibli. Johnny se dává do pátrání na vlastní pěst, protože policii moc nevěří, problém ovšem je, že bible je fuč. Při pátrání se Johny setká s krásnou Carlou (Virginia Mayo), která bydlela ve stejném pokoji a v zájmu pátrání (jak jinak) ji brzy nastěhuje do svého apartmá. Když se vrah vrátí na místo činu, oba muži se střetnou a dojde k přestřelce. Vystopuje Johnny zraněného vraha až k Nickovi? A co je vlastně napsáno v bibli, kterou objeví Carla? (Peabody)

(více)

Recenze (3)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Georg Raft pátrá po vrahovi svého bratra, kněze, který je krátce po svém návratu z války, zastřelen ve svém hotelovém pokoji. Hlavním podezřelým je jeho bývalý zaměstnanec, kterého Raft dostal do vězení za to, že ho okrádal. Ten má však neprůstřelné alibi. Byl propuštěn až potom, co k vraždě došlo. ___ Vůbec to nebylo špatné, mělo to správnou noirovou atmosféru, hlavně to skvělé finále, nicméně bych asi trochu ubral religiozity. V roli dvou záporáku se objevují Ramond Burr (pozdější Perry Mason) a Harry Morgan (pozdější plukovník z MASHe). ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Tak takto nábožensky ladený film noir ste dozaista ešte nevideli a po ňom už asi ani neuvidíte. Biblia ako MacGuffin a Ave Maria v rôznych obdobách. Nenechajte sa však odradiť. Vizuálne ide o skvelý noir z obdobia vrcholiaceho cyklu. Noiristi si naplno vychutnajú schválne brakovú poetiku (časté zadné projekcie, okaté maskovanie sa novinami, či opakujúca sa replika „I´ll handle with this in my way!“) a krásnu noirovú štylizáciu s viacerými pôsobivými scénami (otváračka na Bay Bridge, jasné siluety v tmavých interiéroch, blikajúci neón a dážď za oknom, stropný ventilátor vrhajúci tiene, podhľady na robustného Burra, finále na streche). Veru, tej Biblie aj Ave Marie mohlo byť naozaj menej; na druhej strane: tá záverečná, vizuálna pointa ma odrovnala :) to bol teda nápad. 24 hour service. ()

Reklama

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Ackova zalezitost stylu pulp-noir. Pokud mate tenhle pristup k veci radi (jako ja), nebudete zklamani a dostanete vse co ocekavate. Ukazkovy kousek, kde je vsechno jak se patri - MacLane jako detektiv, Virginia pekna, ztracena bible, "ave maria" soundtrack, zadni projekce temer vsude, a Raymond Burr, kvuli kteremu jsem mel celou dobu dojem, ze jsem tenhle film uz videl... Nebo hodne podobnou figuru nekde jinde. Spokojenost. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama