Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 3 (1990) (série)


Záhada španělské truhly (S03E08)

(epizoda)
  • Velká Británie The Mystery of the Spanish Chest (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, 1991, 50 min

Režie:

Ken Grieve

Předloha:

Agatha Christie (povídka)

Scénář:

Anthony Horowitz

Kamera:

Chris O'Dell

Obsahy(1)

Poirotova dávná známá, lady Chattertonová, požádá slavného detektiva o pomoc. Obává se totiž o život své přítelkyně Marguerity Claytonové. Její muž, žárlivý Edward Clayton, prý v poslední době nápadně změnil chování vůči své ženě a je dokonce možné, že připravuje její vraždu. Půvabná paní Claytonová skutečně nemá o ctitele nouzi. K jejím nejbližším přátelům patří především major Rich a jejich vzájemná náklonnost je více než očividná. Poirot se seznamuje s paní Claytonovou na večírku u majora Riche, chybí tu ale pan Clayton, jenž musel náhle služebně odcestovat do Skotska. Všichni se výborně baví a nikdo z hostů si nevšimne, že ze španělské truhly ve společenském pokoji odkapává krev… Kromě složitého případu se Poirot musí potýkat také s nepřítomností slečny Lemonové, jejíž povinnosti není kapitán Hastings přes veškerou svou snahu schopen zastat. (Česká televize)

(více)

Recenze (33)

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Serie a epizoda: S03E08. [spoilery] Tento dil mi asi utkvi v pameti hlavne podobnosti s Hitchcockovym filmem "Provaz" (1948) a podobnosti majora Riche s knizetem Karlem Schwarzenbergem :)) Poirot ma davat pozor na madam Claytonovou, jejiz manzel se chova podivne, a ono ejhle, nakonec je to prave manzel, jehoz smrt musi vysetrit. Nejvic mi zde vadilo, ze je to preci jen pritazene za vlasy. Zpusob vrazdy je sice divacky atraktivni, ale hodne diskutabilni. Velkou sazkou do loterie by bylo, ze se obet podari usmrtit rychle, cili nevyda zadny zvuk, nezarve. Sice ano, truhla je to masivni, hraje hudba, ale i tak... Take si nejsem jist, jestli by se driv neudusila, protoze na dychani by ji to myslim nestacilo. Protoze uz zapletku ale nedokazu objektivne posoudit, ponecham o hvezdu vic, nez mi radi rozum, protoze na prvni zhlednuti pachatel tak jasny nebude. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Odhalenie vraha ľstivou metódu je tak trochu klasika použitá často v mnohých kriminálkach. Tu je to okorenené úvodným aj záverečným šermiarskym súbojom a kto by si myslel, že šermovať bude Poirot, hoci mu ide o život, tak je samozrejme na veľkom omyle. Ale aj tak predvedie niečo nezvyčajné, konkrétne tanec na vtedajšiu populárnu hudbu a okrem toho dostáva lekcie z anglickej skromnosti. –––– Tešiť sa z pochvaly a dávať to najavo, to nie je anglické. – Možno je to belgické. Načo toľko skromnosti. Som Hercule Poirot, som najlepší. –––– Čelíme dokonalej vražde vykonanej s mimoriadnou chladnokrvnosťou. –––– Nie som malý žabožrút, som malý Belgičan! –––– Odteraz budem najskromnejší človek na svete. ()

Reklama

vecnaAmbra 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ako decko by som sa určite šialene zľakla tých komických krytov na oči čo mali pri súboji. Vydarený Poirot ktorý je o svojej genialite presvedčený :-),žiadne prehnané množstvo postáv, dobrá atmosféra- ja mám rada aj tie staré anglické poháre na čaj, Poirot aj pekne poskáče v rytme tanca a nezabudnuteľne strašné prevedenie vraždy. Jedine v realite by snáď takto zamordovaný človek aspoň stihol vykríknuť. ()

xxlch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

David Suchet nehraje Poirota,David Suchet Je Poirot a to naprosto excelentní.A.Christie by se jistě dmula pýchou,při pohledu na tohoto skvostného představitele jejího Hercula a na perfektní atmosféru Anglie té doby.Tedy, né že bych se jakkoliv chtěla dotknout pana Ustinova,ale na D.Sucheta coby Poirota nemá.Hudba je skvělá a od samého počátku naprosto úchvatně přechází do děje ,no a herecké obsazení zbylých protagonistů je naprosto dokonalé, (Japp je úplně k sežrání).Neznám žádný jiný detektivní seriál,ke kterému se vždy ráda vrátím a totéž platí i o filmech s tímto elegantním pánem. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vidět Poirota tančit je sám o sobě zážitek, ale tady je k tomu ještě zajímavý, poměrně drsný příběh o jednom zabití. Smrt ve španělské truhle rozhodně patří k těm hnusnějším, které se v sérii vyskytují, navíc je zde zobrazena až překvapivě názorně, i když stále je hlavní důraz dán na fantazii diváka. Zápletka je příjemně zamotaná. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama