Reklama

Reklama

Libanon

(festivalový název)
  • Izrael Levanon (více)
Trailer

Obsahy(1)

Červen 1982 - první libanonská válka. Osamocený izraelský tank a četa parašutistů dostává rozkaz prozkoumat městečko na území Libanonu, kde mají najít a osvobodit zajatce, jež padli do rukou muslimských ozbrojenců. Na první pohled prostý úkol, který se však velmi brzy zvrhne v noční můru. Čtyřčlenná posádka tanku musí v klaustrofobním prostředí útrob bojového stroje čelit nejen vnějšímu nepříteli, ale i svým vlastním vnitřním démonům. Hnáni strachem a základním pudem sebezáchovy se zoufale snaží dostat zpět do bezpečí, mimo dosah válečného běsnění. (sigf07)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

noctambule 

všechny recenze uživatele

Před tímto filmem bych nevěřila, že se vydržím dívat na film, který se odehrává, buď uvnitř tanku, nebo zaměřovačem ukazuje, co se děje okolo tanku...."To člověk je vytvořen z oceli, tank je jen kus železa." "Mezinárodní úmluvy zakazují použití fosforových bomb. Budeme to respektovat a nebudeme říkat slovo "fosfor". Od teď jim místo toho budeme říkat "kouřové bomby"....poprvé mě to moc nevzalo, po druhém zhlédnutí to oceňuji mnohem víc a hodnocení zvedám na 4* ()

Tamten 

všechny recenze uživatele

Nápad natočit celý film z pohledu jednoho tanku je určitě zajímavý. Problém tohohle filmu ovšem tví v tom, že tu je snaha kombinovat prvky psychologického dramatu a akčních pasáží z války, přičemž ty akční pasáže nepůsobí dobře (nejde o to, že by nepůsobili reálně – kdo nikdy nebyl v tanku asi nedokáže říci, jak tam bitva v reálu vypadá – ale z plátna prostě dobře nepůsobí). ()

Reklama

Echelon1 

všechny recenze uživatele

Žiadne akčné spektakulárne boje, zato psychologicky nekompromisný a to je hlavný žáner, s ktorým pracuje. Film utečie rýchlo a nevadí, že hodina a pól je len vo vnútri tanku. Občas je síce k podivu sledovať, ako člen posádky odvráva veliteľovi, čo sa dá len ťažko predstaviť, alebo že zajatca dajú do tanku. Pre potreby filmu je interiér Centurionu Sho’t Kal podstatne väčší, než v skutočnosti, a obecne mnohé detaily v interiéry sú odlišné (strelcov kríž zameriavača, panel kontroliek u šoféra...). „Štartuj, potrebujem výkon, nemôžem strieľať bez výkonu!“ Hmm, takto použiť manuálne ovládanie práve pre takéto prípady? Navyše Centurion má záložný zdroj energie. A ten tank by ste mali naozaj zvnútra upratať. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Brilantní. Krev, pot, slzy, voda a nafta ve stísněném prostoru jednoho izraelského tanku, jehož posádka (a s ní i divák) netuší, kde je, co ji čeká v příštích minutách, ani komu může věřit. Ultrakomorní a neakční válečný film, který svou smyslovou drásavostí a sugestivností vydá za nejednu trikovou orgii plnou střelby a výbuchů. 90% ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

4 (5) vojaci zakladnej služby v izraelskej armády pár týždňov pred civilom a zrazu hup, rovnými nohami aj s tankom vhuply od  počiatku do prvej libanonskej vojny v libanone. Fuj. strach a neistota, neskúsenosť to všetko ich sprevádzalo po celý film. Aj ako divák som sa cítil nepríjemne až bojazlivo. Klaustrofobicky pocit v priestore tanku to všetko len umocňoval ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • V Izraeli měl snímek rozporuplný ohlas, vřelého přijetí se mu však dostalo na řadě mezinárodních festivalů (včetně Zlatého lva na MFF v Benátkách). [Zdroj: MFF Karlovy Vary] (POMO)
  • Zbraň používána izraelskou armádou je útočná puška IMI Galil. (K98)
  • Tank ve filmu je izraelský Sho´t (hebrejsky "bič"), což je izraelská varianta britského tanku Centurion vybavená 105mm kanonem L7. (KM Phoenix)

Reklama

Reklama