Reklama

Reklama

Libanon

(festivalový název)
  • Izrael Levanon (více)
Trailer

Obsahy(1)

Červen 1982 - první libanonská válka. Osamocený izraelský tank a četa parašutistů dostává rozkaz prozkoumat městečko na území Libanonu, kde mají najít a osvobodit zajatce, jež padli do rukou muslimských ozbrojenců. Na první pohled prostý úkol, který se však velmi brzy zvrhne v noční můru. Čtyřčlenná posádka tanku musí v klaustrofobním prostředí útrob bojového stroje čelit nejen vnějšímu nepříteli, ale i svým vlastním vnitřním démonům. Hnáni strachem a základním pudem sebezáchovy se zoufale snaží dostat zpět do bezpečí, mimo dosah válečného běsnění. (sigf07)

(více)

Recenze (79)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já ten film mám pořád v hlavě. Zde zvolenou formu antiválečné retoriky totiž považuju za naprosto geniální a filmařské zpracování za vrcholovou ukázku režisérského super umění. Něco kde válku nevidíš, kde nemáš tuny přestřelek, keců ani hrdinsky pojatou pointu, tohle je jedna z mála filmových válek, kterou si fakt prožiješ. Citíš strach, zmar, beznaděj , prostě všechno čeho má každá válka vždy plný sklady. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

To člověk je vytvořen z oceli. Tank je jen kus železa..... Několik hodin války z neobvyklého pohledu. Žádný moralizování, jen tvrdá realita. Nejen v Izraeli totiž platí, že chlapi dělá z kluků až válka. Netradiční film, ve kterém jde víc o psychologii, než o násilí (ale nebojte se, kapička krve taky ukápne). A klaustrofobii. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Vždycky jsem chtěl být tankistou. 2.) Co je horší? Tank nebo ponorka?. 3.) Chci přesvědčit sousedy, že jsem si koupil do obýváku tank. 4.) Netuším, kdo jsou ,,falangisti“. 5.) Mám rád psychologické filmy. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ *** ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Jede to na shock value a pro Izraelce to musí být hodně silná káva. Přišlo mi ale, že je to víc manifest než film - a to filmové na něm bylo dost na první dobrou a na jistotu. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Ale... že by z tohoto snímku čerpal inspiraci David Ayer pro svůj válečný klenot, Fury?:) Izraelci jsou fešní chlapi a sluší jim to, i když jsou špinaví až za ušima. Charaktery jednotlivých postav jsou načrtnuty výborně, i když možná nejdou až tak do hloubky, jak by mohly, ale i tak to vlastně postačí na to, abychom si o nich udělali nějakou představu. Zohara Strausse jsem prvně zaznamenala v dramatu Einaym pkuhot. V Libanonu shodil ty obrovské fousy a ukázal svou "hezčí" tvář:) Snímek se v podstatě celou dobu odehrává v interiéru tanku a dění a hrůzy kolem sledujeme zaměřovačem, tak jako jedna z postav. A že je to drsný, realistický a smutný pohled. Nejvíce se mi líbila historka o učitelce. To bylo krásné...:) ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Brilantní. Krev, pot, slzy, voda a nafta ve stísněném prostoru jednoho izraelského tanku, jehož posádka (a s ní i divák) netuší, kde je, co ji čeká v příštích minutách, ani komu může věřit. Ultrakomorní a neakční válečný film, který svou smyslovou drásavostí a sugestivností vydá za nejednu trikovou orgii plnou střelby a výbuchů. 90% ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Nic moc světoborného, koukat půl filmu jak si voják, který má stráž prohlíží vše co se děje kolem tanku zaměřovačem, není až tak zajímavé. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Skvělá záležitost. Dokonce si myslím, že to je zatím můj nejlepší ,,tankový" válečný film. A to zde tank za celou dobu prakticky nespatříme. Válečné drama dokonale vykresluje psychologii jednotlivých postav osádky tanku. Natočit prakticky celý film periskopem tankové věže byl skvělý nápad a roztřesené záběry dokreslované motorickým otáčením věže jen podoporují syrovost a autenticitu záběrů. Celý snímek se prakticky odehrává jen na několika čtverečních metrech uvnitř ocelového kolosu. Úplně jsem cítil pach potu, výfukových plynů, korditu a olejů uvnitř sluncem rozpáleného obrněnce. Je o osádce složené z izraelských záklaďáků, která je vyslána s armádou do jižního Libanonu, kde má podporovat četu pěchoty. Osádka má problémy nejen mezi sebou, ale i s ostrou střelbou na skutečné lidské cíle... Celý snímek je velkou obžalobou války. Nutno vidět. U mne je to na plný počet hvězd. * * * * * ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Libanonský konflikt je událostí, ke které se v poslední době filmaři často uchylují. Dost možná proto, že je to generace, jenž si válku prožila na vlastní kůži. I režisér Samuel Maoz přiznává, že jeho snímek je z velké části založen na vlastních zážitcích. Celý film se odehrává uvnitř tanku, odkud je jediný pohled ven přes hledí palebné věže. Chaotický způsob natočení má nejspíše asociovat vnímání mladých vojáků, kteří se první den snaží zorientovat ve válečné vřavě, a je tedy odůvodnitelný – včetně porušování klasických filmových konvencí jako jsou pravidla osy, záběru a protizáběru (...). Jako problematické mi však přišlo vykreslení hlavních postav, jejich nejasnost, odtrženost od jejich předchozího života a to, že se vlastně za celý film nijak psychologicky nevyvíjejí, přestože by na ně měly děsivé podněty války působit. Z mého podhledu tak snímek postrádá hloubku fikce – jakési základní fakta o světě a lidech, kteří se v něm pohybují. Důkazem toho může být například i to, že přestože se celý snímek odehrává uvnitř tanku, já stále nevím, jak to v jeho kokpitu vypadá. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu originální (proti?)válečný film, na druhou stranu silně trpí některými vykonstruovanými situacemi mezi hlavní čtveřicí. Přece jen nechce se mi věřit, že jsou Izraelci tak vyměklí, demoralizovaní, defétističtí a skoro bych řekl, že nemají koule! Takhle se chovají vojáci? Na druhou stranu chápu jejich děs a obavy, nikoliv reakce na ně. Masakrózní kamera, hustá psychotická atmosféra, plná úzkosti, strachu, který ze všech více či méně jen leje. Jen z důvodů proč musíte film vidět, neviděl jsem nic podobného a to znám hodně válečných filmů, dále uvidíte platnost pořekadla bordel jak v tanku, zažijete neuvěřitelnou jízdu, doporučuji pustit si to v noci na pořádném ozvučení... ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Takový malý a nenápadný film s naprosto dokonalou stavbou atmosféry se hned tak nevidí. /// Viděno v rámci Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Netechnické, mnohdy nelogické, emočně občas neuchopitelné, často nudné. Nápad z filmem uvnitř tanku a se zaměřovačem jako pohledem ven mimo tank je dobrý, ale udržel moji pozornost asi 10 minut, potom se mi zdál buď nevyužitý, nebo využitý špatně. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Toto veru nie je žiadne Fury ... veľmi cítiť, že Samuel si takýmto niečim prešiel. Sama neviem, akoby som sa zachovala v podobných situáciách. Rezignovala by som? Nariekala? Alebo by mi preskočilo? Prípadne by som bola ženou činu? Fakt neviem, a niekedy na to myslím ... že byť vo vojne musí byť strašná vec a nie každý to zvládne. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Film se snaží tvářit autenticky, ale moc se mu to nedaří. A nebo se pletu já jenže moc nevěřím, že střelec v boji kouká na mrtvé lidi nebo své kamarády. A dalším věc co jsem nevěděl je, že jsem netušil kolik je v tanku místa. Ve snímku v tanku vojáci několikrát stáli. ()

Reklama

Reklama