Reklama

Reklama

Libanon

(festivalový název)
  • Izrael Levanon (více)
Trailer

Obsahy(1)

Červen 1982 - první libanonská válka. Osamocený izraelský tank a četa parašutistů dostává rozkaz prozkoumat městečko na území Libanonu, kde mají najít a osvobodit zajatce, jež padli do rukou muslimských ozbrojenců. Na první pohled prostý úkol, který se však velmi brzy zvrhne v noční můru. Čtyřčlenná posádka tanku musí v klaustrofobním prostředí útrob bojového stroje čelit nejen vnějšímu nepříteli, ale i svým vlastním vnitřním démonům. Hnáni strachem a základním pudem sebezáchovy se zoufale snaží dostat zpět do bezpečí, mimo dosah válečného běsnění. (sigf07)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já ten film mám pořád v hlavě. Zde zvolenou formu antiválečné retoriky totiž považuju za naprosto geniální a filmařské zpracování za vrcholovou ukázku režisérského super umění. Něco kde válku nevidíš, kde nemáš tuny přestřelek, keců ani hrdinsky pojatou pointu, tohle je jedna z mála filmových válek, kterou si fakt prožiješ. Citíš strach, zmar, beznaděj , prostě všechno čeho má každá válka vždy plný sklady. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Toto byl můj první libanonsko-izraelský film, ale slibuji, že budu pokračovat dál, snad najdu lepší. Zlatým lvem z Benátek ověnčený Libanon si totiž zalezl do interiéru tanku a už odtud nevylezl. Jen přes zaměřovač koukal ven na všechny ty mrtvoly kolem a nás nechal na oplátku koukat dovnitř na ušpiněnou čtyřčlennou posádku. Vojíni Kefalín, Jasánek, Voňavka a Vata by to možná zahráli líp a tak, ať koukám jak koukám, toho Zlatýho lva nikde nevidím. 60% ()

Reklama

noctambule 

všechny recenze uživatele

Před tímto filmem bych nevěřila, že se vydržím dívat na film, který se odehrává, buď uvnitř tanku, nebo zaměřovačem ukazuje, co se děje okolo tanku...."To člověk je vytvořen z oceli, tank je jen kus železa." "Mezinárodní úmluvy zakazují použití fosforových bomb. Budeme to respektovat a nebudeme říkat slovo "fosfor". Od teď jim místo toho budeme říkat "kouřové bomby"....poprvé mě to moc nevzalo, po druhém zhlédnutí to oceňuji mnohem víc a hodnocení zvedám na 4* ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Hodinu a půl trvající pobyt v klaustrofobických prostorách jednoho izraelského tanku spolu se čtyřmi tankisty. Relativně realistické až naturalistické vnímání izraelsko-libanonského konfliktu, a to POUZE skrz hledí tankové věže, které jako jediné divákovi umožní pohled mimo tank, a také díky dění v samotných útrobách tanku. Okolo jen smrt, strach a nejistota. ~ Ač projekt trochu nedotažený i nevyvážený, psychologicky ne úplně věrohodný, bezesporu originální a hodnotný. To oceňuji a přidávám hvězdu navíc. ~ ~ To člověk je vytvořen z oceli, tank je jen kus železa. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Celý film sa odohráva v jednom tanku, situáciu von môžeme sledovať len z pohľadu strelca, ktorý pozerá cez zameriavač. No miesto toho, aby si všímal okolie, či sa tam nenachádzajú nejakí nepriatelia, všíma si nepodstatné veci, aj keď určite efektné pre oko diváka - rozstrieľaných ľudí či zvieratá, samozrejme s patričným priblížením, aby bol efekt ešte silnejší. Taká účelovosť sa len tak nevidí. Občas si všimne aj živých ľudí a tí sa uprene pozerajú priamo na neho, čiže do hlavne. Ešte k tej štvorčlennej tankovej posádke, takú partiu ufňukancov som ešte vo vojnovom filme nevidel, viac ako polovicu filmu revú, ako keby krájali cibuľu. Jasné, boja sa a prežívajú hrôzy vojny, no toto už bolo moc, ako mohli takých neschopákov vtrepať do tanku... Zámer tvorcov bol jasný, forma ale nebola zvolená najlepšie, aj keď orginalita sa jej uprieť nedá, efekt to na mňa nemalo. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • Tank ve filmu je izraelský Sho´t (hebrejsky "bič"), což je izraelská varianta britského tanku Centurion vybavená 105mm kanonem L7. (KM Phoenix)
  • V Izraeli měl snímek rozporuplný ohlas, vřelého přijetí se mu však dostalo na řadě mezinárodních festivalů (včetně Zlatého lva na MFF v Benátkách). [Zdroj: MFF Karlovy Vary] (POMO)
  • Zbraň používána izraelskou armádou je útočná puška IMI Galil. (K98)

Reklama

Reklama