Reklama

Reklama

Plasty kolem nás

(TV film)
  • Kanada Addicted to Plastic (více)

Umělé hmoty jsou nedílnou součástí historie 20. století. A budou nás jistě ještě hodně dlouho doprovázet. Dá se z nich vyrobit mnoho užitečných věcí - od srdečních chlopní po předměty zcela prozaické denní potřeby. Problém je v tom, že plastové výrobky mají téměř neomezenou životnost, a když doslouží, nastává onen známý problém "kam s ním". Část plastů se spálí nebo využije pro další výrobu, některé skončí na skládkách, ale kvůli lidské nedbalosti a lhostejnosti jich mnoho zatěžuje životní prostředí. Na souši i na vodě. Alarmující je zjistění, že "plastové ostrovy" zamořují i světové oceány. Pole plovoucích plastových odpadů zaujímají v současnosti rozlohu o velikosti Evropy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

Problém zamořování planety Země je pravděpodobně známý všem bez výjimky. Plasty se rovněž řadí mezi hlavní znečišťovatele a jejich objem neustále nerůstá. Je to logické, roste-li jejich poptávka, roste rovněž i jejich produkce - bez ohledu na to, jaké následky s sebou přináší. Dokument se nezaměřuje čistě jen na problém plastů jako takových, ale zabývá se i různými možnostmi jejich recyklace a jejich ekologickými náhražkami. Osobně bych dokument hodnotila jako slabší 4*. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Bolo zaujímavé sa dozvedieť niečo viac o tejto téme, nejaké návrhy, vynálezy, niečo viac o tejto téme, ale myslím, že neskoršie filmy ako Oceán plastov, či Plastová planéta netrochárili a ukázali problém v pravom zmysle slova. Toto mi pripadalo ako taký ľahostajný krátky dokument o situácii. Prakticky ani z výroby, ani z prostredia, kde čo škodí, som sa toho veľa nedozvedel. Pripadalo mi to veľmi jednoducho spravené, neúplné, no najmä povrchné. ()

Reklama

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem se dozvědět spíš o výrobě plastů. Jak to funguje, co a jak se dělá. Nějakou ukázku zpracování, výroby,...atd. Více informací ohledně této "suroviny" používané na celém světe, která také celý svět kurví. - Lidé vůbec kurví celý svět. O tom není pochyb. ... až tady všechno dorubem, pudem o dům (planetu) dál. - ale viděl jsem spíš něco jako agitku, jak různé společnosti jsou iniciativní a kreativní a schopné a např. Sony, jak je úžasná, jak se přizpůsobují poptávce a přitom šetří prostředí, a tady ten soukromník je taky úplně úžasný a vyrábí pontony, a tady ten pražce, a ten zas umí tohle a ten zas tohle. A všichni dohromady udělají moc! ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, který přináší různé pohledy na plasty: plasty jako odpad (problém), recyklace plastů (částečné řešení problému dnes), ekologické substituty dnešních ropných plastů (příležitosti do budoucna). Líbilo se mi, že nešlo jenom o brečení nad tím, jak si zasviňujeme planetu (tak jak tady ukázkově předevedl Hapretor), ale byly zde představeny i mnohé inovativní projekty, které se snaží daný problém řešit, ať už ve stádiu vědy a výzkumu nebo přímo ve výrobním procesu soukromých firem (např. výroba plastových pražců, výroba substrátu pro zemědělské účely, výroba bioplastů, které jsou v přírodě rozložitelné a další). ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Takže takto, keď už nevieme čo s plastovími odpatkami, tak ich začneme jesť. Dokument Oceán plastů je podla mňa lepsí, ale aj tento ma isty prínos. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama