Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve třetí kapitole nejnapínavější sci-fi ságy filmových dějin musí poškozená vesmírná loď Ripleyové nouzově přistát na planetě Fiorina 161, kde v nehostinné pustině přežívají bývalí chovanci nejpřísněji střeženého vězení planety. Ale na palubě její lodi je i Vetřelec...a počet mrtvých těl brzy narůstá! (Magic Box)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 073)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Byl jsem hodně zvědavý, jak se Davidovi podaří navázat na předchozí díl, no a myslím, že se mu to podařilo velice dobře a vcelku nenásilně (co je mi do ostatních postav původních Vetřelců, já fandil Ellen ;-)). Je fakt, že triky a efekty nejsou tak propracované, jak v minulém dílu, ale výtečná kamera a střih menší nedostatky dokázaly docela dobře zakrýt. Určitě hodně zajímavá je atmosféra; z té původní zde moc nezbylo, ale Fincher ji dokázal nahradit novou, trochu jinak temnou a napínavou. Narozdíl od dvojky se mi ale hodně líbil konec (z hlediska celkového rozřešení samozřejmě, ne z pohledu fanouška hlavní postavy :-)). Viděl bych to na slabší 4*. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Opět další režisér a opět jiný filmek. Vetřelec ze psa? Proč by ne! Trenstanci bez střelných zbraní? Dobrý nápad. Třetí díl zase tolik za staršími bratříčky nepokulhává. David Fincher vytvořil řádně hutnou depresivní atmosféru. PS: Po zhlédnutí Special Edition vyznívá "Trojka" úplně jinak. Na zrod ze psa můžeme zapomenout, to kráva byla dotyčná máma. Viděl jsem ji dvakrát a už si ji jen tak nepustím. Je s podivem jak zcela rozdílné filmy sledujeme. Speciální verze je zbytečně dlouhá, kdežto kratší verze je tak nějak správně našlápnutá. Když bych měl hodnotit procentuelně SE: 70%, Kino verze: 85% ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem, že když vezme Aliena do svého břicha můj oblíbený režisér bude to trefa do černého, jenže trošku jsem se sekl. Atmosféra je ještě dejme tomu slušná, ale celý příběh vystavěný na ztroskotání ve věznici plné úchylů, bez jakýchkoliv zbraní je už trochu slabší, takový samoúčelný a nahánění vetřelce po chodbách je taky trochu přitaženo za vlasy. Byl jsem zvyklý, že vetřelec je rychlé vraždící monstrum, z kterého není radno dělat si šoufky a už vůbec ne snažit se s ním soupeřit ve sprintu na krátkou vzdálenost. Naštěstí jako celek to není vůbec k zahození, Fincherovi tedy budiž odpuštěno, z dvou nabízejících se variant hodnocení volím tu vyšší. 7/10 ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Extended Cut: Od Scottova horroru, přes Cameronův akční thriller, po Fincherovo intenzivní drama. Skvělé zakončení Vetřelecké trilogie, které vyjma špičkového hudebního doprovodu disponuje i excelentní režií a hutnou atmosférou. Kvalitativně sice nedosahuje prvního dílu, ale příběhu o komandu mariňáků se může směle vyrovnat a v několika případech jej i překonat. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Po fenomenálním úspěchu Cameronových Vetřelců bylo v podstatě jasné, že nás třetí díl nemine, a bylo jen otázkou času, kdy se natočí. Jak už to ale někdy chodí, stalo se třetí pokračování Vetřelce obětí zmatků v produkčním studiu, námět se přehazoval z ruky do ruky, odmítnutých scénářů se plnily celé šuplíky a z oslovených režisérů by se dal sestavit gospelový sbor. Aby film nakonec vznikl, musela se do toho jako spoluproducentka vložit Sigourney Weaver, které začaly docházet peníze na provozování vlastních divadelních aktivit. Tím ovšem jenom přibyli další lidé, kteří do všeho kecali, takže film se rozhodně nerodil lehce. Volba režiséra nakonec padla na Davida Finchera - ani ne tak proto, že byl považován za velký talent, jako spíš proto, že byl jako začínající režisér patřičně levný. Aby se ušetřilo, nechal se hned v přistávacím modulu zařvat hrdina z Vetřelců a Cameronův dvorní herec Michael Biehn, protože měl coby nová hvězda příliš vysoké nároky na honorář. Šetřilo se na výpravě a na filmu je to přes veškerou Fincherovu snahu konec konců vidět. Vetřelčí trojka není velkofilm, na kterém by byl vidět obří rozpočet, ale spíš komorně laděný snímek, který to, co chybí na výpravě, musí nahradit chytrostí. A ono se to kupodivu daří, protože Fincher opravdu umí. A tak bombastické triky nahrazuje šikovnými střihy a rafinovanými záběry kamery. Atmosféra filmu v žádném případě nechybí, je ale je zásadně odlišná od toho, co svým divákům servíroval Cameron či Scott. Tam, kde se Fincherovi nedostává peněz, pomáhá si pesimistickým příšeřím a hrou stínů. Akční válečné drama podle Camerona se nekoná, ale Fincher umí dokonale navodit pochmurnou náladu, napětí a hororovou předtuchu blížícího se neštěstí. Váhal jsem mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami, ale to pozitivní přece jen převažuje. Film je o trochu slabší než předchozí dva díly, ale rozdíl je na podmínky, za kterých snímek vznikal, jen nepatrný. Ve Spojených státech bylo jeho uvedení dost velkým propadákem, fanoušci nemohli přenést přes srdce smrt malé Newt, smrt Ripleyové na konci filmu a vůbec čekali po předchozí akční smršti zábavu z jiného soudku. Třetí díl Vetřelce, to je především chytrá filmařina, dobré herecké výkony a hororová atmosféra, za kterou by se nemuseli stydět ani mnohem zkušenější režiséři. Celkový dojem: 90 %. ()

Galerie (118)

Zajímavosti (59)

  • H.R. Giger navrhl pro film i vetřelce, který měl zvířecí pařáty, čímž připomínal pumu. Když mu producenti řekli, ať zkusí něco trochu víc sexy, vymyslel xenomorfa s ženskými rty, který měl zabíjet polibkem. Tento "polibek smrti" byl pak využit v hororu Mutant (1995). (zdeny99)

Související novinky

Fincher a zombíci?

Fincher a zombíci?

12.08.2016

Kdybyste nechali filmové fandy hlasovat o tom, zda by chtěli vidět blockbuster od Davida Finchera, dopadlo by to celkem jednoznačně. Režisér Sedmi nebo Klubu rváčů patři mezi filmařskou elitu, která… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Reklama

Reklama