Reklama

Reklama

Sedm epoch rocku

(seriál)
  • Velká Británie Seven Ages of Rock (více)

Epizody(7)

Autoři sedmidílního dokumentárního cyklu BBC Sedm epoch rocku jsou přesvědčeni, že rocková hudba poskytla k proměnlivosti doby originální soundtrack. Oproti tomu Libor Pešek po vysílání Radiožurnálu prohlásil, že poprock není hudba; Laco Deczi charakterizoval rockové hudebníky slovy: "Rockoví hudebníci jsou ti, co hrají rok na nástroj". Rock je fyziologický vzdor, rytmicky potvrzuje gravitaci, zatloukáním down beatů, těžkých dob do země. Odtud kritici ortodoxního rocku přezdívají rockery na sudokopytníky. Postupem doby se rocková hudba stala věrohodnou politickou a uměleckou silou. Do hudby vnesla větší hlasitost a osobitý postoj. Rock se zrodil z blues, ale postupně začal dospívat a vydal se stovkami rozmanitých, vzrušujících směrů.

Seznam jednotlivých dílů :   01. Zrození v roce 1963-1970
02. Art Rock 1966-1980
03. Punk 1973-1980
04. Heavy Metal 1970-1991
05.
06. Alternativní Rock 1980-1994
07. Indie 1980-2007 (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (138)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Rock je žáner, ktorý ma vie zabaviť, ale nie som len jeho fanúšik. Nečakal som, že mi niektoré diely, najmä tie, ktoré sa týkali 90. rokov prídu veľmi nostalgické a až tak, že ma skoro rozplačú. Osobne oceňujem najmä diel o rocku na štadiónoch a mojich obľúbencoch ako Bruce Springsteen a Queen, či The Police. Vidieť však Genesis, Pink Floyd, Sex Pistols, Black Sabbath, Iron Maiden, Metallicu, R.E.M., U2, Nirvanu, či Oasis bolo poučné. Na 5 hviezdičiek boli pre mňa 3. a 5. diel, ostatné na 4 hviezdičky a prvý bol podľa mňa slabší na 3 hviezdičky. Dnes by si to už možno zaslúžilo aj 8. diel so skupinami ako Linkin Park. Chcelo by to väčšiu chronologickosť, väčšiu dĺžku, viac prepracovania dopodrobna. Občas ma to nudilo, občas som nechápal prečo sa hovorí práve o tom a prečo tam iní nie sú a veľa iných detailov, ale ako dokument je to celkom poučné a človek sa dozvie o minulosti a pochopí súčasnosť, prečo napríklad ľudia počúvajú Coldplay a podobne. Privítal by som takýto program aj o pope a v tomto tiež vysvetlil rozdiel medzi Rock n Rollom a Rockom, či prečo sa nespomína v tomto dokumente, či nezaradenie The Beatles a Jimmyho Hendixa, ktorí tiež ovplyvnili rock a hudbu ako takú. Dokument však odporúčam. ()

spygirl 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, vždy si ráda rozšířím své hudební obzory. :-) Nejvíce mě bavili: Queen, R.E.M., Pink Floyd, The Police, Pixies. Nudila jsem se u: David Bowie, Genesis (ehm), celý punk (hrůza), Black Sabath, Kiss (děs běs, tohleto se může někomu líbit??? ), Stone Roses, The Libertins. --- Moc nechápu takové to (někdy až fanatické) vymezování se některých skupin/zpěváků vůči popu, jako že to už je hnus, komerce a pryč od toho. Já dělím hudbu na dobrou a špatnou. Skoro v každém žánru se dá najít něco pěkného... ;-) ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Jelikož je pro mě rock a metal tím nejzákladnějším pro přežití, tak jsem tenhle seriál zhltnul snad během dvou dní. Sice byl každý díl poněkud nataženější, než musel být, ale i při mých poměrně velkých znalostech jsem se dozvěděl spoustu nového a získal jsem úžasně celistvý vhled na celou historii rockové muziky. 90% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jsem velkým fandou rocku a všeho, co z jeho semínka časem vyklíčilo. Proto jsem moc rád za toto exkluzívní představení rockové muziky v rozličných hávech. Každý rocker si zde jistě najde množství svých oblíbených kapel a stejně tak bude nadávat na absenci nějakého svého oblíbeného uskupení. Každý má zkrátka v hlavě svůj žebříček a proto je třeba respektovat výběr, kterým autoři projektu prezentovali svůj hudební vkus. Mě nejvíce potěšili zařazením The Clash, Velvet Underground, Pixies, U2 či Sonic Youth. Ale absenci Visacího zámku skutečně nepochopím. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Jak moc jsem se na tenhle seriál těšila, tak moc mě po pár dílech zklamal. Příliš povrchní, občas příliš na přeskáčku a zrychlené, hudebníci a jejich rozklady až moc často zůstávají jen u samochvály a pietních vzpomínek, čekala bych trochu hlubší zamyšlení...ale třeba se ještě následující díly vytáhnou? Zatím za tři. Po stadionovém dílu (jediným kriteriem úspěšné kapely jsou vyprodané stadiony, U2 se stali slavní díky tomu, že Bono tančil s dívkami z davu) a alternativní hudbě (půlku dílu věnovat REM?? Vynechat tucty zajímavých jmen a vysvětlit, že Pearl Jam prostě měli smůlu, protože nedokázali napsat takovej hit jako Nirvana?) snižuju na dva. Resumé - seriál sjel výhradně po známých a populárních jménech s tím, že tu nenápadně tu nápadněji se nám snaží vnutit, že základem a smyslem existence hudebních kapel je dobýt americký trh, oslovit masy a vyprodat stadiony. Tak tudy ne, přátelé...jdu poslouchat opravdouvou muziku. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama