Reklama

Reklama

Sedm epoch rocku

(seriál)
  • Velká Británie Seven Ages of Rock (více)

Epizody(7)

Autoři sedmidílního dokumentárního cyklu BBC Sedm epoch rocku jsou přesvědčeni, že rocková hudba poskytla k proměnlivosti doby originální soundtrack. Oproti tomu Libor Pešek po vysílání Radiožurnálu prohlásil, že poprock není hudba; Laco Deczi charakterizoval rockové hudebníky slovy: "Rockoví hudebníci jsou ti, co hrají rok na nástroj". Rock je fyziologický vzdor, rytmicky potvrzuje gravitaci, zatloukáním down beatů, těžkých dob do země. Odtud kritici ortodoxního rocku přezdívají rockery na sudokopytníky. Postupem doby se rocková hudba stala věrohodnou politickou a uměleckou silou. Do hudby vnesla větší hlasitost a osobitý postoj. Rock se zrodil z blues, ale postupně začal dospívat a vydal se stovkami rozmanitých, vzrušujících směrů.

Seznam jednotlivých dílů :   01. Zrození v roce 1963-1970
02. Art Rock 1966-1980
03. Punk 1973-1980
04. Heavy Metal 1970-1991
05.
06. Alternativní Rock 1980-1994
07. Indie 1980-2007 (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (138)

klima777 

všechny recenze uživatele

Strašně moc důležitých kapel a sólistů nebylo ani zmíněno. Opravdu si tvůrci seriálu myslí, že Velvet Underground hráli art rock, nebo že Police byli stadionový rock (hráli sice na stadionech, to ano...)? Tak jsme si je všechny pěkně zaškatulkovali, rozebrali, ba i pochvalně-nadšenecké ódy zapěli, leč skutečného kontextuálního zhodnocení a také hudby bylo občas pomálu. Úroveň jednotlivých dílů byla hodně nevyrovnaná, navíc rock je hudba živelná, tudíž jeji atmosféra a energetický náboj nejsou televizním médiem zcela přenositelné. Ale jo, setkání se starými dobrými kamarády vždycky potěší. Děkuji, bylo to milé a na poměry ČT takořka revoluční. ()

fildatriska 

všechny recenze uživatele

Paráda. Dokument jaký si hudba zaslouží, ale přesto mám nějaké výčitky. Rozdělit rock do epoch (dílů) jako by se navzájem neprolínaly je podle mě trochu chybné, jelikož díky tomuhle je zde absence několika stěžejních kapel zasluhujících se na vývoji hudby. Chtělo by to jen trochu víc stopáže a už by to dávalo jako celek větší smysl. Nicméně je to skvělý dokument a každý fanoušek hudby by se na to měl podívat.... ()

Reklama

blitzer 

všechny recenze uživatele

Hodnocení 7 Ages of Rock jsem se rozhodl rozdělit na tři části (podle mého vztahu k jednotlivým stylům či kapelám): A) co se mi líbilo; B) co bych nemusel; C) co mi chybělo; 1. díl: The Birth of Rock A) i když nic z toho vyloženě neposlouchám, tak se mi líbili The Who, Rolling Stones, Animals, Bob Dylan; B) Cream; C) Jimi Hendrix (za to ale může ČT), Janis Joplin, Doors. 2. díl: Art Rock A) zajímavý bylo to stavění zdi, ale na druhou stranu mi to přišlo jako pohrdání fanouškama, jinak art rock skutečně nemám rád; B) Velvet Underground, Pink Floyd, Genesis, David Bowie, Roxy Music; C) nic, bez tohoto dílu bych se obešel. 3. díl: Punk Rock A) Ramones, Sex Pistols, Patti Smith, Clash, Television, Damned a story o triku s "nesnáším Pink Floyd" :D; B) nic, tenhle díl byl prdel; C) punk běžně neposlouchám, takže ani nemůžu říct, že by mi nějaká kapela chyběla. 4. díl: Heavy Metal A) Black Sabbath (škoda, že nezmínili i Diovu éru), Deep Purple (zařadil bych do Hard Rocku), Judas Priest, Iron Maiden, Mötley Crüe (i když je neposlouchám), Ozzy Osbourne, Metallica; B) nesnášim Tipper a Ala Goreovi (více o případu JP zde); C) to se nedá všechno vyjmenovat, tak jen namátkou: Megadeth, Anthrax, Manowar, Motörhead, Saxon. 5. díl: Stadium Rock A) Led Zeppelin (jediný z týhle "kategorie", který trochu poslouchám), Queen, Kiss, Dire Straits, U2; B) Bruce Springsteen, Police, Bon Jovi; C) tenhle díl jsem nepochopil, podle mě nic jako Stadium Rock neexistuje... kategorie rocku podle místa konání je imho nonsens, jinými slovy chyběly mi tu všechny skupiny, který mám rád, protože snad všechny vystupují mimo jiné taky na stadionech. 6. díl: American Alternative Rock A) Nirvana, R.E.M., Pixies, Pearl Jam, Mudhoney; B) Black Flag; C) když nepočítám R.E.M. který řadím do středního proudu, tak znám z tohohle žánru (dá-li se vůbec Alternative Rock nazvat svébytným žánrem) jenom Nirvanu, takže nemůžu říct, že by mi nějaká kapela chyběla. 7. díl: British Indie A) celkem zajímavý bylo vystoupení Suede, ačkoliv jsem o nich slyšel prvně; B) Smiths, Oasis, Stone Roses, Blur (WTF?), Libertines, Arctic Monkeys, Franz Ferdinand; C) chyběla mi zkrácená stopáž tohohle nudnýho dílu o pofidérních pop/rockových kapelách. Celkové hodnocení: A) první a samozřejmě čtvrtý díl, částečně díl třetí a šestý; B) díl druhý (jehož zařazení do cyklu ovšem chápu), pátý a sedmý; C) cyklus bohužel nesplnil moje očekávání, který jsem měl po shlédnutí prvního dílu, co nemůžu tvůrcům vůbec odpustit je absence dílu o Hard Rocku - pro mě snad nejrockovější kategorii celýho rocku - kde měly bejt skupiny jako Deep Purple, Led Zeppelin, AC/DC a plno dalších... škoda :-( ()

matmanX 

všechny recenze uživatele

Seriál, který je popisem historie rockové hudby a jejího vlivu na svět od počátku po současnost? To asi těžko. Sedmička je sice pěkné číslo, ale autoři seriálu zcela zapomněli na jednu celou epochu, a to HARD ROCK! Ani v jednom díle tak neuslyšíte o legendách hard rocku, jako Led Zeppelin, Rush, Aerosmith, AC/DC nebo KISS, vynechány byly i skupiny jako The Doors, Lynyrd Skynyrd nebo Dead Kennedys. Připadá mi, že autoři o rocku slyšeli naposledy při geologické exkurzi na základní škole. Zvlášť, když jsou schopni skoro celý díl vynášet do nebe nedůležitého Springsteena nebo nudné Ramones, kteří těží jen z toho, že se poskládali o něco dřív než Sex Pistols. Dávám 3* hlavně za první, druhý a šestý díl, jinak by to šlo i níž. ()

spygirl 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, vždy si ráda rozšířím své hudební obzory. :-) Nejvíce mě bavili: Queen, R.E.M., Pink Floyd, The Police, Pixies. Nudila jsem se u: David Bowie, Genesis (ehm), celý punk (hrůza), Black Sabath, Kiss (děs běs, tohleto se může někomu líbit??? ), Stone Roses, The Libertins. --- Moc nechápu takové to (někdy až fanatické) vymezování se některých skupin/zpěváků vůči popu, jako že to už je hnus, komerce a pryč od toho. Já dělím hudbu na dobrou a špatnou. Skoro v každém žánru se dá najít něco pěkného... ;-) ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama