Reklama

Reklama

Raja Harishchandra

všechny plakáty
Indie, 1913, 40 min

Recenze (3)

Kass 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem 17 minutovou verzi; hezky zrestaurovanou s vhodným hudebním doprovodem. O původní délce filmu se vedou mírné dohady a údajně není vůbec jisté jestli měl, podle některých zdrojů uváděných, 40 min. Nejspíš ano a znamenalo by to, že chybí půlka filmu... což by vysvětlovalo proč je tak uspěchaný a nepřehledný. Začátek a konec filmu ale nechybí. Kdybych o něm nic nevěděl, zařadil bych ho pro jeho statičnost a divadelnost s ochotnickými výkony tak do období 1908 až 1910... pro tohle období by byla příhodná i délka 17 min. Jedná se ale o první indický film, takže na rok 1913 je svou kvalitou odpovídající. Nadhodnocovat ho pro to ale nehodlám... a nemyslím si, že by jeho výslednou kvalitu chybějících 20 minut posunulo někam výš. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Chybí dva kotouče, což je celkem škoda, jelikož to vůbec nevypadalo špatně. Opět to bylo celkem zajímavé, pár scén bylo zajímavých, jen škoda že se toho nedochovalo víc. V podstatě se to nese v podobném duchu The Chilhood of Krishna, ale to se mi líbilo o něco víc. Jinak teda nechápu, co to mám za verzi, jelikož já tam mám v prvních deseti minutách mám jakýsi dokument o prvních indických filmech, kde se objeví i úryvek z mnou zmiňovaného The Chilhood of Krishna a až potom začne tohle. 3* ()

Reklama

Douglas 

všechny recenze uživatele

Spíš věřím, že dochovaný materiál je z roku 1913 než onoho dohadovaného 1917 - na raný film z roku 1913 je to sice na tak "národnostně raný film" překvapivě sofistikované (návaznosti záběrů, pohyblivé rámy v různých směrech), ovšem na rok 1917 by to bylo nevysvětlitelně zastaralé (tendence k dlouhým a staticky rámovaným tableau inscenacím "neputovních" scén, pouze uvozující mezititulky, vztahování se figur ke kameře). Škoda, že chybí ty dva kotouče, no... ()

Zajímavosti (3)

  • Film byl na čtyřech cívkách, v indickém Národním Filmovém Archivu však mají pouze první a poslední cívku. Podle některých historiků navíc možná patří stejnomennému remaku z roku 1917. (Raztubyl)
  • Protože se tvůrcům nepodařilo sehnat žádné herečky, hrají všechny ženské role ve filmu muži. (Raztubyl)

Reklama

Reklama