Kdoví, kdy začne svítat (TV film)
Československo, 1988, 68 min
Ludvík RážaHrají:
Věra Galatíková, Luděk Munzar, Magda Reifová, Jakub Štěpán, Milena Dvorská, Jana Štěpánková, Jaroslav Satoranský, Jan Pohan, Václav Knop, Miroslav Středa, Zdeněk Dolanský, Lubomír Bryg, Jaroslav Moučka, Robert Vrchota, Vladimír Krška, Jiří Němeček, Miloslav Štibich, Dana Hlaváčová, Monika Hladová, Ferdinand Krůta, Zora Ulla Keslerová, Jan Cmíral st.Obsah
Původní televizní hra je volným pokračováním inscenace Zatmění všech sluncí.
Po odpykání trestu v nápravně výchovném zařízení se Jarmila Honcová vrací zpět ke své rodině. Stín jejího provinění poznamenává vztahy s nejbližšími i veškeré její počínání. Ve svém očistném zápasu má ale naději na odpuštění, na poznání, že její děti ji potřebují a znovu musí být matkou se vším všudy, co k tomu patří. Hlavní roli věrohodně ztělesnila Věra Galatíková. (oficiální text distributora)
LiVentura
Skvělá herečka paní Galatíková ve své nejlepší kondici.(29.9.2009)
triatlet
Přirozeně navazující pokračování na Zatmění všech sluncí. Sledování návratu hlavní hrdinky do života z pohledu všech zúčastněných – děti, manžel, kamarádka, spolupracovníci, kurátorka. Nejzajímavější jsou občasné vzpomínky hlavní hrdinky na vězení, které ji pronásledují.(24.10.2009)
honajz
Vzhledem k nesevřenosti příběhu o něco horší než první díl, i jednotlivé postavy a jejich příběhy nejsou občas až tak uvěřitelné. Přesto v rámci psychologických filmů stále nadstandard.(29.1.2012)
kingik
V ničem překvapivá tahle původní televizní hra ani tak není. Příběh ženy, která se vrací z vězení, aby se začlenila zpět do života a přitom čelí nepřízni svého okolí, nabídnul velkou hereckou příležitost dobré herečce Galatíkové. Ta se jí chopila se ctí a její výkon tak nějak ční nad ostatními, ačkoliv ani ostatní herci nehráli špatně, zaujme i Munzar. Jenže pomalé tempo z inscenace dělá rozvleklou podívanou ve které je jen málo prostoru pro dramatické okamžiky a konverzační příběhy přece jen nevyhledávám a navíc konec byl dost odfláklý. Zkrátka se jedná o kvalitní televizní tvorbu, která měla kdysi hojné zastoupení, ale u mě naplno nezabodovala. 60%(29.1.2012)
blackrain
Chápu, že hlavní postava v podání výborně Věry Galatíkové, chtěla za vším udělat tlustou čáru, na vše zapomenout a konečně žít, tak jako před tím. Vadilo mi, že všichni nenazývali vězení pravým jménem, ale říkali "tam" a že si to všechno otevřeně nevyřikali. Samozřejmě tenkrát byla jiná doba a kriminál byl tabu. Sama moc dobře vím, že se musí o složitých věcech mluvit a mluvit, i když někdy je to opravdu těžké. Ale, když spolu přestane rodina mluvit, tak to potom může dopadnout mnohem hůř, protože se všichni tak nějak bloknout a vytvoří si nepropustnou hráz, kterou se jakoby chrání před tím druhým. Mě se to samozřejmě hezky mluví, ale já opravdu řeším věci "face to face."(30.1.2012)
Rhed
Další varianta remarquovské "Cesty zpátky", tentokrát v podmínkách reálného socialismu.(15.4.2012)
sator
Díky obrovské vlně kladných reakcí diváků, se autorský tým rozhodl napsat volné pokračování: Kdoví, kdy začne svítat.. Tato druhá čest je silnější než první...(15.3.2012)
Kovaja
První díl byl výborný!!!Volné pokračování bylo naprosto úžasné.Těžké časy musela prožít celá rodina po návratu matky z kriminálu.Galatíková a Munzar jsou herci s velkým R.Smekám.Takové filmy se dnes už prostě netočííí.A to je velká škoda!!!:-((1.2.2012)
W_Parmalee
Rozhodně lepší, než-li první díl! 65%(29.9.2009)
jopal
Poctive 3 *, velmi dojimavy a realisticky film, ale na jednotku nemal. Dlho zo zaciatku to bolo take nijake a lepsi koniec to na viac nevytiahol. Ale treba si to pozriet, doporucujem.(23.4.2012)
Chlo0opek
TV inscenace o návratu jedné ženy z vězení aneb jak to tak chodilo v dobách komunismu. Co víc lze k tomu napsat...(29.9.2009)
bohemia_regent
V titulcích filmu uvedeno: název Kdoví kdy začne svítat...?(10.2.2012)
EddieIron
Stejně kvalitní jako první díl.A Věra Galatíková je snad ještě lepší.(29.1.2012)
Související
- Zatmění všech sluncí (TV film) (1987)