Reklama

Reklama

Čaj u královny

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

Eliška Balzerová v hlavní roli příběhu o setkání dvou největších osobností své doby: královny Alžběty I. a Williama Shakespeara. Záznam inscenace Divadla Na Fidlovačce. Ačkoli neexistují žádné důkazy, že by Shakespeare kdy napsal hru o své královně, tedy Alžbětě I., objevují se čas od času spekulace o tom, že hra napsána byla, ale posléze samotným Shakespearem z nejrůznějších důvodů zničena. Je totiž s podivem, že by Shakespeare, který ve svých historických hrách učinil nesmrtelnými řadu anglických panovníků, nenapsal hru o královně, které vděčil za svůj úspěch. Z této spekulace, která se vine dějinami divadla jako červená niť, vychází i Esther Vilarová ve své hře Čaj v Richmondu, kterou v české premiéře a pod názvem Čaj u královny uvedlo v roce 2007 Divadlo Na Fidlovačce s Eliškou Balzerovou v roli královny Alžběty. Hra líčí fiktivní setkání Williama Shakespeara a jeho královny, která ho pozvala do richmondského sídla na čaj. Toto společenské pozvání je však pouze záminka. Alžběta je v předtuše blížící se smrti rozhodnuta přimět nejlepšího dramatika své doby, aby o ní napsal hru. Jako znalkyně a milovnice umění je přesvědčena, že jedině jako titulní postava Shakespearovy hry přežije staletí. Alžběta je zkušená panovnice, a tím pádem i velmi zdatná herečka a dramatička nejen svého života, takže samozřejmě přesně ví, jaký obraz o sobě hodlá Shakespearovým prostřednictvím budoucnosti zanechat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Anka1597 

všechny recenze uživatele

Na záznam jsem se musela podívat dvakrát abych vůbec pochopila, oč jde. Scénář mi přišel trochu moc komplikovaný. Pak mi došlo, že stačí pozorovat pouze Elišku Balzerovou, která se pro mě po této divadelní inscenaci stala PANÍ herečkou. ()

Reklama

pupidup 

všechny recenze uživatele

ano, hra pro jednoho herce, ale pro toho nejlepšího! A to Eliška Balzerová bezpochyby je. Její "rychlospádový" výkon je obdivuhodný. Ale ani Ctirad Götz jako Shakespeare není k zahození...předvádí totiž v podstatě skvělou pantomimu....ale bohužel stále ve stínu Elišky...krásné představení. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Prakticky hra pro jedonoho herce. Nezískalo si mě to. Text se neustále otírá o Shakespeara, ovšem má do něj daleko. Uměl bych si představit, že by to dokázal dobře napsat Oldřich Daněk. A Eliška Balzerová sice má optimální formu, ale zdá se mi to pro ni přece jen velký krajíc. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama