Reklama

Reklama

Studio Marvel uvádí film Doctor Strange o světoznámém neurochirurgovi Dr. Stephenu Strangovi, jehož život se změní po strašlivé dopravní nehodě, která mu znemožnila používat ruce. Když ho tradiční medicína zklame, je Strange nucen hledat uzdravení a naději jinde. A tak se vypraví na mystické, odloučené místo známé jako Kamar-Taj. Brzy zjistí, že Kamar-Taj není jen chrámem uzdravení, ale i základnou pro boj s temnými silami, jež chtějí zničit naši realitu. Zanedlouho si musí Strange – vybavený novými magickými schopnostmi – vybrat, zda se vrátí k původnímu životu plnému bohatství a slávy, anebo se všeho vzdá a bude bránit svět jako nejmocnější kouzelník ve vesmíru. (Falcon)

(více)

Recenze (1 260)

kiddo 

všechny recenze uživatele

V sále žasnu, jak kupodivu nejde o kopírku Tonyho Starka v sherlockovském hávu, minimum klišé navzdory hollywoodskému schématu, fajn motiv času, uvěřitelný charakterový vývoj i křivka učení, vynalézavé použití scenáristických kliček i triků a lá Počátek na steroidech, vtipné tumory, vychcaná výmluva v podobě "ne všechno musí dávat smysl". Na záchodě zapomenu, že jsem vůbec něco viděla. Holt prokletí marvelovek. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

No já úplné nadšení sdílet nemohu. Název filmu Strange dokonale vystihuje i celý film. Film mi přišel příliš přeplácaný a působilo to na mě dojmem, že si tvůrci řekli, narveme tam toho, co nejvíc a uvidíme, co vznikne. Time Loop, Space Loop, Dimensional Loop, Astral Travelling- je toho na jeden film zkrátka moc. Záporák je tradičně špatný, možná ještě horší než je zvykem, Mikkelsen se do záporné role absolutně nehodí, nejde z něj respekt a prostoru také neměl příliš. Potěšil v malém fightu alespoň Scott Adkins. Vizuálně je film slušný i akce na tom není nejhůř, celé je to pojato originálně a suverénně, což byl nejspíš i záměr, ale tenhle styl mi zřejmě příliš nelahodí. Finální mind fuck trip byl na mě už moc. Silnější trojec.70% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Tolik informací, tolik kouzel - a tak málo času. Z každé scény je vidět, jak moc Derrickson (a koneckonců i celé Marvel Studios) novou součást svého vesmíru milují a vesele se rochní ve všech magických udělátkách, prostorech a kličkách. Klidně by nám ale v tomhle zlatém dole mohli nechat víc času, protože dvě hodinky jsou chvílemi zoufale málo. Bavil jsem se náramně a Cumberbatch se Strangem narodil, ale abych se došplhal k nejvyššímu hodnocení (a že k němu není zrovna daleko), budu si muset celé dobrodružství přechroupat ještě několikrát a konečně se už spřátelit s mnohokrát odkládanou předlohou. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Bojuj ako keby ti šlo o život. Raz pôjde.“ Po druhom Thorovi a prvom Captainovi America najslabšia marvelovka. Až príliš vidno, že ide o remake Iron Mana alias o striedanie starnúceho resp. vyhoreného Starka/Downeyho. Film je nedôveryhodný (Strange kričí, že zložil prísahu o zachraňovaní ľudských životov, ale predtým bez jediného etického problému odmietal pacientov len preto, aby mu ich "nevyriešiteľné" diagnózy nepokazili dokonalú kariéru), plný klišé (z najlepšieho priateľa úhlavný nepriateľ, koľkokrát to tu už bolo?) a aby toho nebolo málo, aj veľmi triviálny (arogantný hajzlik si po nehode siahne na dno, porazí svoje ego a začne byť užitočný pre spoločnosť). Tildu Swinton pokladám za jednu z najnesympatickejších herečiek Hollywoodu, tu sa síce prekvapivo dala, ale viac podobných plusov by som hľadal ťažko (a určite by medzi ne nepatril tradične marvelácky nudný zlosyn, netradične stvárnený prekvapivo nudným Madsom Mikkelsenom). Vizuálna stránka bola originálna, Cumberbatch relatívne znesiteľný (viac sa do úlohy ponoril až v ďalších rokoch) a niektoré nápady fajn (spôsob, akým Strange porazí Dormammu). Hoci má film až dve hodiny, je skratkovitý (hrdina nevie čarovať, je ponechaný na vrchole Everestu - ! – a „zrazu“ sa z neho stane len o čosi menší kúzelník, ako Prastará). Nefunguje komický element Wong. „Pravidlám“ nie je možné pochopiť (kúzelníci majú zakázané narúšať čas a ísť proti fyzikálnym zákonom, no pri spätnej výstavbe hongkonskej svätyne to už ale nie je problém. OK, tak ale potom prečo čas nevracali aj predtým resp. prečo ho nevracal zloduch vo svoj prospech?). Čo teda funguje? Tilda Swilton, Tibet, audiovizuálna stránka (najmä teda rôzne kúzla s meniacimi sa mestami), Rachel McAdams, civilné pasáže (t.j. najmä tie s Rachel McAdams), drobné napojenie na univerzum (Avengers, Thor), značne svojrázny plášť a občas fajn hláška („To je moja mantra?“ – „Heslo na wifi.“). No... je toho málo, čo vám budem hovoriť. Strangeov potenciál vidím hlavne v tímovkách. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Prijemny prekvapeni. Film vizualne i pribehove pripomina mix mezi Pocatkem a Batman zacina, coz ale vubec neni na skodu, vzhledem k tomu, ze oboje jsou skvely filmy. Tohle je proste v ramci MCU jeden z nejvice se lisicich filmu, jasne, mame tu nejake narazky na ostatni superhrdiny, nemuze tu chybet zaporak, ale proste celkove funguje film sam o sobe a funguje skvele. Nechci zase tvrdit, ze by se jednalo o neco, z ceho by si clovek sednul na prdel, ale mame tu fajn pribeh, skvelou vizualni stranku, pohodovou hudbu, super triky a hlavne spoustu skvelejch a sympatickejch hercu, ktery zvladaj jak vazny sceny, tak i nejaky odlehcenejsi. Za me proste spokojenost, po opruzech typu Obcanska valka nebo Homecoming jsem zase zacal chovat drobnou nadeji, ze nejde MCU do kopru. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já mám u sci fi problém, jestli mám sledovat dějovou linku a nebo kvantum filmových triků, protože v některých případech to prostě nejde skloubit. Tak jsem se jen tetelila z přítomnosti Béni, Tildy, kterou jsem pomalu ani nepoznala, z Madse, který má poslední dobou spíš záporácké role (tedy až na Sherlocka +- ještě něco) a pochopitelně z hezoučké Rachel, ale to měli spíš uživatelé mužského rodu. Škoda, moc prostoru tam neměla. Pro mě to bylo spíš vizuální pošušňání a s dějem jsem si tedy moc hlavu nelámala. U takových filmů to snad ani nelze. Já jsem spíš na sci fi, které mě nějak osloví, jako je Moon nebo Her, ale Doctor Strange jako oddechoka, proč ne? ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Sračkoidní příběh zabalenej do krásnýho vizuálu nám dává skrz naskrz průjemnou podívanou. Černoch s krásným jménem Morda by měl zavřít mordu jelikož to jeho moralizování se fakt nedá poslouchat plus jasně dokazuje, že ten kdo nejvíc moralizuje je nakonec největší kokot, dle mého to tady platí na 100% . Samotnej Dr. Strange je dobrej týpek jelikož já tyhle maníky, co většině lidem svou arogancí a velkým Kví Kvé lezou krkem, žeru. Záporák má jedno jediné plus a to je fakt, že ho hraje Mads, jinak bohužel opět záporák kterýho má divák totálně u prdele. Film z hlavy vyšumí dřív než stihnou skončit titulky a celé kino začlo hromadně dumat, o čem že to vlastně bylo. No a samosebou Boyka opět absolutně nevyužitej, ale to už nepřekvapí asi nikoho. Ponaučení z filmu - Když se brutááálně vysekám v autě a budu domrdaná jako píča po grupáči, tak můžu začít jásat, je zde možnost, že díky tomu zachráním později celej svět. ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Jakožto zdejší hororový expert jsem z volné vstupenky na snímek Doctor Strange neměl zrovna dvakrát velkou radost. Prostoduché akční zábavě se snažím za každou cenu vyhýbat a pozvání na palubu její vlajkové lodi jsem tak zamýšlel s díky odmítnout. Filmová studia bohužel již mnoho let zaznamenávají úspěch díky konceptu neustálé recyklace jednoho scénáře, v rámci něhož stačí pozměnit jména hlavních postav a popkornový divák vzápětí nadšeně jásá nad existencí nového superhrdinského snímku. Předpremiéru Doctor Strange jsem nakonec přeci jen navštívil, jelikož ve mě zůstávala malá dušička naděje, že budu svědkem zázraku a tento v pořadí již cca. 1421. superhrdinský snímek konečně přijde se zábleskem originality. Naděje zemřela po pár minutách a já se tak dočkal staré známé plytké šablony o superhrdinovi, který s vypětím všech sil zvítězí nad superpadouchem a zachrání tak svět před zničením. Těžko zde něco pochválit. Možná tak vizuální stránku snímku, která však Doctora Strange od výsledného odpadu v žádném případě neuchrání. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Měli to varování napsat před to kouzlo." Egomaniakální doktor v astrálním těle určitě měl ambice pobavit mě lépe, ale našlapaný vizuál mu k tomu nedal pořádnou šanci. Já jsem si z toho nakonec odnesl celkem dost poučení, takže až mě někdo zapomene na Everestu, tak vím úplně přesně, co mám dělat. Taky už umím otevřít dimenziální portál v kumbálu, asistovat při své vlastní operaci či udělat z jablka ohryzek. To jsem vlastně uměl už předtím. ale méně efektně. Hlavně si musím zapamatovat, že nemám ztrácet dvouprsten a musím si sehnat ten kus hadru, co umí mlátit padouchy. Pak můžu zachránit svět, ale do té doby se musíte spolehnout na pana doktora a jeho poměrně zábavné smlouvání. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Jako jsou tam pěkný místa a Cumberbitch je tradičně boží, neříkám, ale originové schéma je ubíjející. Ale do artrocku trochu hozený soundtrack bych si asi pustil. 70% ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Těch 15 minut, které pouštěli před pár dny, mě velmi navnadilo, ale fakt je, že v nich bylo doslova vše, co je na Strangeovi zajímavé, a ještě tomu hodně pomohl rychlejší střih. Celý film je velmi mdlý a je vidět, že se tvůrci perou s nepříjemným nadbytkem nutné expozice. Co je ale největší problém, postava Strange mě nezačala lidsky zajímat, je to jen protivný chlápek, který umí nějak podezřele rychle podezřele moc věcí a jeho vtípky vyznívají většinou do prázdna. Mads Mikkelsen zůstal zcela nevyužit a všudypřítomné podkuřování Číně už člověku taky leze krkem. Nebudu urážet Marvel uznáním, že je to pořád lepší než cokoliv od DC, to je asi jasné, ale nevím... Už mě to neba. A potenciál byl tak vysoko! ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Bavilo mě to, užívala jsem si sledování, asi jsem zamilovaná do Madse Mikkelsena (zase) a místy se mi obraz zdál krásný, což se mi u marvelovského filmu stalo poprvé. Protože jakkoliv mám pro dobrodružství Avengers a přidružených kamarádů slabost, tak po obrazové stránce, z čistě estetického hlediska, mi ty filmy vždycky připadaly šedivě průměrné až digitálně ohavné. Například z barevné palety většiny MCU filmů se mi dělá nevolno, třeba Strážci Galaxie jsou toho dokonalým příkladem. Oproti tomu Doctor Strange zavádí alespoň nějaké ty pastelové odstíny (ačkoliv barevnost Stephenova kostýmu už mě zase tříská do očí) a jeho působivé scenérie na mě opravdu působí. A i po takové pokloně musím říct, že ve výsledném dojmu se film zdá jenom jako další sterilní dílek do skládačky. Zdá se hnán hlavně povinností. Benedict platí za jednoho z nejtalentovanějších a nejcharismatičtějších herců současnosti a já si troufnu tvrdit, že z tohoto filmu by to nezasvěcenec nepoznal. Viděla jsem film, kde hrál jenom manžela, který se bojí, a jeho postava tam byla určitě alespoň dvakrát šťavnatější než ten bojovník tady. V Pokání mu stačí krátká věta ("You have to bite it."), aby z toho udělal jeden z nejzářivějších momentů filmu, který vlastně vůbec není o něm, a přitom ona věta nemá ani žádný přímý dopad na dějovou linku, jenom je v jeho podání prostě skvostná. Doctor Strange jeho magický herecký potenciál pohřbívá pod digitálně vyrobené zbraně a nejzákladnější schémata scenáristických příruček. Od přehnané počáteční arogance přes zrychlené prozření po smrt mentora a nutnost zachránit svět před údajně všemocnou a nezastavitelnou hrozbou. Žádná vášeň, žádné překvapení, žádná osobitost. Jen ten občasný jednoduchý humor. Nejsilnější moment je pro mě spojen s monologem "Není to pan Strange, není to mistr Strange, je to doktor Strange, složil jsem přísahu zachraňovat životy a právě jsem zabil člověka." ()

gudaulin odpad!

všechny recenze uživatele

Nebohý Strange je v tom v podstatě nevinně. Derrickson se v rámci svých možností snaží a přítomní herci - a že těch hvězd není málo - si chtějí zasloužit honorář. Produkce Marvelu se ale nachází na samém chvostu mých filmových preferencí, je to zkrátka příliš pitomé a dětinské, bombastické a umělé. V podstatě u tohohle studia neexistuje titul, kterému bych nadělil víc než jednu hvězdičku, a Doctor Strange doplácí na to, že se v něm v nezdravé míře kumulují další mé neoblíbené prvky, jako je východní mystika a obecně magie. Jediným titulem, který se mi svým civilním stylem a příjemným nadhledem strefil aspoň částečně do vkusu, byla série Spiderman, ale je příznačné, že ta vznikla pod hlavičkou Columbia Pictures a Marvel Movies pouze participoval. Na tenhle kousek jsem narazil v televizi náhodou a chtěl jsem si jen udělat obrázek, co marvelovský fenomén obnáší. Potvrdil jsem si jen všechny staré předsudky. Celkový dojem: 10 % za herecké obsazení. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Spirituálno s astrálními rovinami, časohrátkami a oživlým pláštěm meets komiksový blockbuster se spoustou legračního pobíhání, mlácení se s padouchy a digibordelu. Scénář je jedno velké klišé a na můj vkus se v něm nadužívá věta "Nemáš tušení...", příjemně překvapí jen scéna vyjednávání s Dormammu, a silná skvadra kvalitních herců tak nemá co hrát. A hrátky s městem jsou fajn, škoda jen, že už jsme je viděli v INCEPTION. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Když v Inception (Počátek) smýkali s herci o stěny hotelových chodeb, bylo to úplné prd proti tomu, co se dalo vidět v bijáku Doktor Strenč. Strenč byl mnohem okázalejší. Až zrak přecházel... Příběh je jednoduchý jako úkol z přírodovědy v cikánské třídě chomutovské zvláštní školy. Samozřejmě, to je v pořádku. Takový film by složitý příběh zabil a 99% cílové skupiny diváků, by rozhořčeně psalo na své facebooky ukrutné statusy jako "WTF. OMG. SHIT. Why, doctor, why? Anebo Fuck You Scott Erikson!" Příjemná byla i vazba Tildy Swinton a Cumberbutche, zachraňovalo to ty pasáže, kdy se čekalo na čáry máry - prsten fuč. Osobně se mi taky velmi líbilo celkové grafické zpracování, nejen ten kaleidoskop z domů a ulic, ale i to mělo svá slabá místa. Kosmický padouch podle mě filmově příliš nefungoval. Šel z něj strach asi jako z babičina štrůdlu. Scény zobrazující vracení času silně evokovaly vzpomínku na barovou bitku v Červeném trpaslíkovi, díl Pozpátku, takže jsem sotva vydržel být vážný/seriozní divák. Vyloženou chybou bylo jistě ne nejlevnější obsazení jinak schopného herce Mikkelsena. Jeho roli by mohl zastoupit vskutku kdokoliv. Nechápu, nerozumím. Co tam probůh dělal? Větší prostor tam měl jakýsi vrátný z knihovny v Kundapálí a toho hrál nějaký neznámý Číňan. Tak třeba zrovna této role se mohl zhostit věhlasný Donnie Yen například. Aspoň mohl mít jednu solidní bitku. Ten obézní čínský naturščik nepředvedl ani hovno. A našlo by se spousta dalších nedotažků. V tak našlápnutém snímku, v blokbástru, je to pak tím spíš velká chyba. Hodnocení jde tedy dolů jak Dow Jonesův index po zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Doktor Stephen Strange. Zjevně vystudoval stejnou fakultu arogance a přebujelého ega jako kolega House a jeho jediný nedostatek je asi jen to, že v případě vážnějšího zranění nemůže operovat sám sebe. Ale nebojme se o něj, určitě projde vývojem a stane se z něj báječný Bratr zpátečník, co u té operace bude alespoň asistovat a ač stomatologie není jeho oborem, podívá se v jistém časovém horizontu i na zoubek pana Thanose.. Zkušený představitel sebestřednosti Cumberbatch se jeví jako ideální, stejně jako Prastará Tilda se zlořádem Madsem a co považuji za neméně důležité, jistota kvalitně odvedené práce jménem Derrickson dokáže nad marvelovské poměry bavit (no, spíš řekněme nenudit) i svou „Inception-Ghostbusters“ akcí. Nebohý Scottie Adkins určitě nepředpokládal, že mu jednu z největších nakládaček kariéry uštědří módní doplněk.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Scott Derrickson, tvůrce pro mě jedněch z nejlepších hororů posledních let, přináší na plátna adaptaci Marvelovského komiksu. It works, obviously:) Ben Cumberbatch coby Stephen Strange má ego a slabost pro rychlá auta jako Tony Stark, lékařské schopnosti Dr. House a břitký jazyk, dedukce a styl humoru a mluvy jako jeho nejslavnější postava, Sherlock. Obsazení špička. V jednom filmu tak máte možnost vidět Sherlocka Holmese, Hannibala Lectera a Irene Adler:) Stan Lee si opět střihne své povinné cameo, coby muž v autobuse a nakonec se objeví i Thor. Scénář zcela jiný, než jsem zvyklá třeba z Avengers, či Kapitána Ameriky. Tam, kde tyto filmy vynikají scénářem, který nezná výrazy jako "šustit papírem či "hrdinský patos" a dialogy superhrdinských postav jsou zasazeny do reálné mluvy, tam má Doktor Strange docela opačný postup. Spousta filozofických a moudrých promluv o životě, smrti, pomíjivosti času a jiných světech je jako vystřižená z učebnice žánrových hrdinských mouder:) Vlastně tak odpovídá zpracování příběhu. Doctor Strange přináší vizuálně zcela úchvatnou a odzbrojující podívanou, v níž tu nejúžasnější část tvoří ohýbaná a převrácená realita měst ála Inception. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Jé, já chci taky otevřít astrální oko! ........................... Nepřestává mě překapovat jistý nešvar, často viděný ve filmech, kde se zachraňují životy, a to je furt totok. V tomto případě i taková lékařská kapacita s egem větším než planeta neví, na co přesně slouží defibrilátor. Ten se použije pouze v případě, když srdce fibriluje, pak má jeho použití smysl a ne, když je na monitoru rovná čára ... achjo. Za co berou prachy poradci? ;-) ()

Související novinky

Černý telefon, ideální hororové mrazení

Černý telefon, ideální hororové mrazení

13.07.2022

Třináctiletý kluk uvězněný sadistickým vrahem ve zvukotěsném sklepě. Na jeho stěně visí odpojený černý telefon. Ten však jednoho dne zazvoní. Ve sluchátku se ozývají předchozí vrahovy oběti, které… (více)

Čtvrtý John Wick nabírá další hvězdu

Čtvrtý John Wick nabírá další hvězdu

01.07.2021

Obsazení čtyřky Johna Wicka nepřestává bobtnat. Mimo představitele titulního hrdiny Keanu Reevese se tak ve filmu dočkáme například i Donnieho Yena, Billa Skarsgårda či Hirojuki Sanady. A teď se k… (více)

Scenárista Lokiho napíše nové Star Wars

Scenárista Lokiho napíše nové Star Wars

08.01.2021

Po napsání scénáře k pokračování Doctora Strange s podtitulem In The Multiverse of Madness a roli hlavního scenáristy a jednoho z producentů na seriálu Loki od streamovací služby Disney+ se Michael… (více)

Scott Derrickson zpátky u hororu

Scott Derrickson zpátky u hororu

02.11.2020

Režisér Scott Derrickson před pár měsíci opustil pokračování Doctora Strange kvůli kreativním neshodám, a nyní se zdá, že se místo toho vrátí ke svému milovanému žánru – plnokrevnému hororu.… (více)

Reklama

Reklama