Cargo

Sci-Fi

Švýcarsko, 2009, 120 min

Na poli sci-fi snímků je to poměrně zázračné zjevení. Švýcarský film s hromadou efektů, výpravným příběhem, ale současně s promyšlenou pointou a náznaky filozofie. Rozhodně ne film, který táhne tempo nebo adrenalin, ale spíše pomalé vyprávění, které pomalu nahlodává pochybnosti a odhaluje zvrácenou realitu obrovské iluze. technicky bravurní, emočně trochu slabší, ale ve výsledku převládá pocit zadostiučinění. "Klasické" sci-fi, které se za sebe ani svou vizi nestydí a potěší každého fanouška. jen tak dál kluci švýcarští, takových filmů je potřeba víc. Jen zapracujte na kvalitě slabších částí filmu (scénář, hudba).(11.7.2010)

Vzhledem k tomu, že jsem vždy velmi rád za jakékoli čisté sci-fi (a pokud se odehrává v budoucnosti a ve vesmíru, tak tím lépe), mě Cargo celkem potěšilo. Vizuálně a atmosféricky velmi zajímavej kousek, herci jsou samozřejmě trochu slabší. Největším problémem je bohužel samotný příběh, což je, jak jistě uznáte, celkem zásadní a smutné. Cargo mi prostě za celou tu nekrátkou stopáž nedokázalo jasně vysvětlit, o co tam jde a proč se tam děje to, co se tam děje. Scénář je zkrátka neskutečně děravej a kdybych se v něm někdo chtěl rýpat (jakože já nechci), našel by spostu nesrovnalostí a nesmyslů. Hodnotím sympatiemi obdařenými třemi hvězdami, ale mohlo to být mnohem lepší.(19.6.2010)

• LIVINGDEAD

CARGO je STUPIDNÍ SRAČKA !!!!(3.4.2010)

• Shushika

Vizuály, atmosféra bezva, ale jinak nepříliš srozumitelný spletenec asi 10 sci-fi s kupou nakousnutých, ale nedotažených motivů.(3.9.2010)

• paascha

Vizuálně zajímavé, i přes nižší rozpočet poměrně zručně odvedená prácička, kterou trochu kazí slabší děj a poněkud amatérské výkony. Výsledek je lepší, než většina jiných filmů, ale pořád jde jen o slabší průměr, až podprůměr.(9.4.2010)

Nic převratného pod Sluncem. Jediné, co by pro sci-fi fandy mohla být nová informace - ve 23. století pofrčí retro styl přelomu 20. a 21.století. Chvílema mi to ani jako sci-fi nepřišlo, takový popis současného stavu věcí posunutý v čase.(4.4.2010)

asi bych jen napsal, ze diky nejake spatne konstelaci hvezd me Cargo nedostal tak, jak sem ocekaval.. Zas nastesti ocekavani nebylo az tak vysoke, takze ani zklamani neni tak velke (ale po traileru sem cekal vic, i kdyz sem tusil ze Sunshine 2 se konat nebude, a ty nemecke hlasy me docela iritovaly..) Nemel bych to psat, ale pro vetsinu lidi by to byla opravdova ztrata casu, nejaka atmosfera tam je, ale nic, co by nebylo (a mnohem lepsi) nekde jinde.. ende. takove prumerne 3 PS: rozhodne ale od Nemcu je to jedna z tech povedenejsich praci, a existuji i horsi filmy tohoto zanru(4.4.2010)

• Hunter2222

Tak od tohoto scifi som očakával oveľa viac. No bohužiaľ všetky moje očakávania padli na nudných pasážiach a niektorých trápnych efektoch. Svoje atmosféru, dá sa povedať, že hororovú to má, ale všetko to ničí pridlhá stopáž. Koniec sa mi páčil, bol absolútne neočakávaný, ale ináč to bola nuda.(2.5.2010)

Před jednatřiceti lety přišel Alien se svým "In space, no one can hear you scream"... a změnil filmový svět od základů. Teď přichází Cargo s heslem "Space is cold"... a nemění vůbec nic. Naopak cíleně staví na všem co už přišlo před ním a remixuje ty největší perly zlatého fondu sci-fi filmů do slepence, který sice naprosto pozbývá originalitu, ale jako snaživému kompilátu mu nechybí velice slušná technická vyspělost a solidní intenzita s jakou dokáže na diváka přenést pocit chladu a opuštění uprostřed oceánu ocelových chodeb. Ze srovnání s ostatními sci-fi filmy nevychází Cargo příliš dobře... ale při přihlédnutí k tomu jak a kde vzniklo (je to historicky první Švýcarský sci-fi film) si minimálně uznalé pokývání hlavou zaslouží. 6/10(18.6.2010)

Vítejte v budoucnosti: lidstvo přežívá ve stísněných podmínkách vesmírných stanic, protože matičku Zemi už největší škůdce stihnul učinit neobyvatelnou. Ale kdo má peníze nebo štěstí, toho čeká Rhea, vzdálený ráj kdesi v hlubinách kosmu. A možná je to celé úplně jinak, podstatné však je, že nesympatická dorota, pardon - doktorka, se chce dostat do onoho ráje a tak se nechá najmout na dlouhou cestu nákladní lodí. Prostor sdílí s několika málo dalšími nevábnými existencemi, ovšem osmiměsíční směny musí jednotliví členové posádky z nějakého záhadného důvodu odhákovat sami, zatímco zbytek osazenstva kryodříme. Divák se nesmí nechat mýlit vybavením lodi i posádky, co vypadá a funguje jako za krále Klacka I., dokladem technické vyspělosti je normální gravitace na celé palubě (co si budem povídat, přinejmenším kapitánovi nákladní kocábky by stav beztíže určitě docela vyhovoval;-)). Děj nepřináší nic nového, tempo příběhu je škobrtavé, pro sblížení s postavami bylo učiněno naprosté minimum (tedy lautr nic), logika byla rovněž uložena do slizu kryonádrže, přesto musím hodnotit lehkým nadprůměrem. Důvod je prostý: klasických scifáren se točí tragicky málo a každá, i ne zcela dobře zvládnutá kapička potěší. 61%(12.9.2011)

Velká nákladní loď, daleká cesta vesmírem a záhadné události na palubě. Toto téma mě snad nikdy neomrzí.(27.5.2010)

Herecké výkony chladné a neprívetivé ako samotný interiér lode a aby toho nebolo málo, tak ešte aj chladná a neprívetivá nemčina. To sú mínusy, ktoré však prevýšil jeden veľký plus, a síce ten, že som nemal dve hodiny nič poriadneho na práci.(23.9.2010)

Na to, že je to švýcarská sci-fi, je vizuál úžasný. Podobně dobře působí i minimalistická hudba. Horší je to s příběhem a hereckými výkony. děj je natahovaný jako seriál Ulice nebo Ordinace, postavy jsou poněkud nesympatické a samotný děj na lodi je šablonka, žádný v podstatě originální nápad. Být to kratší, hodnotím i výš. MOŽNÉ SPOILERY: Nepochopil jsem dvě věci: 1. Proč měli potřebu fyzicky někam cestovat 4 roky, když šlo o simulaci, a tu mohli mít třeba na Jupiteru. 2. Jak by ta holčička mohla být důkaz, když už není v cryoboxu s napojením na simulaci?(10.9.2010)

Slušné sci-fi, ale s horšími hereckými výkonmi, a poslabšou atmosférou. Postavám ako keby bolo jedno čo sa bude diať, na môj vkus primálo emócii, a primálo strachu. Ale za zvládnutú vizuálnu stránku, a vzhľadom na to, že sa jedná o čisto európsku produkciu s menším rozpočtom dávam s privretými očami tri...(5.4.2010)

Svycarske Sunshine, ale dej je o necem jinem nez Boyleovo britske sci-fi, i kdyz vyznivaji stejne. Posadka nakladni lodi zjisti, ze v nakladovem prostoru neni to, co tam melo byt a jeste cestuje nekdo navic, takze mix sci-fi a thrilleru. Musim rict, ze se to fakt Svycarum povedlo natocit vesmirnou sci-fi bez trikarskym magu z ILM za zady. Velmi slusne sci-fi. Film je o 15 minut kratsi, ma jen 105 minut.(2.4.2010)

Sakramentsky temné sfici, které mě ale nijak výrazně neobohatilo. Zápletka byla sice dobrá, nechci říct předvídatelná, protože bych ji křivdil, ale tak nějak jsem něco podobného očekával. Každopádně na Švýcarské sci-fi hodně dobré a určitě se na to někdy kouknu znova.(2.2.2011)

Vizuálně úchvatné sci-fi v ryzím slova smyslu – ano, TAKHLE vypadá vědecko-fantastický film, přičemž ono „vědečno“ (v mnoha jiných, daleko slavnějších titulech zcela opomíjené) tady zahřeje na srdci každého fanouška clarkovsky koncipované sci-fi. Ostatně v těch vesmírných pasážích nechává film vzpomenout i na takovou klasiku žánru, jakou je Kubrickova Vesmírná odysea natočená podle literární předlohy právě samotného Arthura C. Clarka. Tyto dechberoucí pohledy do vesmíru jsou skutečně velkolepé a i kdyby nic jiného, jen kvůli nim stojí za to film vidět. Přestože se nejedná o hollywoodský kasovní trhák, toto dílo dokazuje, že i na evropské půdě se dá natočit zajímavé sci-fi, byť by se mu dalo ledacos vytknout. Kromě oněch náhledů do tváře vesmíru, kterých zase není tolik, je totiž film po obsahové stránce docela prázdný a hlavně zbytečně dlouhý – ke konci už jsem se trošku nudil. Rozhodně se nejedná o film pro široké masy – člověk prostě musí být fanda žánru a a vychutnat si to jako celek, protože samotný děj ubíhá velmi pomalu a až na pár výjimek zcela poklidně, takže se o žádnou akční řežbu rozhodně nejedná. Mě osobně tenhle snímek ale zaujal, protože obdobných filmů se točí pohříchu velmi málo a žánr jako takový je v podstatě na vymření. Proto jen houšť a větší kapky!(3.9.2011)

Ďalší prípad nevyužitého potenciálu...(6/10)(26.4.2010)

Sci-fi z vesmírné lodi, takových filmů je jako šafránu. Tady - a to je SPOILER - sice nejde o žádné vetřelce, ale i tak zde není o napětí nouzi. Pro milovníky žánru povinnost, i když film je sám o sobě skutečně průměrný. Na druhou stranu, je to možná můj první švýcarský film, první setkání tedy solidní.(4.7.2011)

Já bych řekl, že tady kluci švýcarský odvedli slušný kus práce. Vesmírné stanice i lodě mají klasický sci-fi vzhled i atmosféru jako to známe z nejlepších snímků v tomhle žánru. Příjemné evropské překvapení. No tak, fanoušci sci-fi, šup s tím do červených čísel.(28.12.2011)

<< předchozí 1 2 3