Ahiru to kamo no koinrokkâ

Foreign Duck, the Native Duck and God, The

Japonsko, 2007, 110 min

Flashbacky, které na rozdíl od indických filmů obrací postupně příběh vzhůru nohama. Bezva.(27.8.2011)

Mladý a nerouzkoukaný synek se přestěhuje za studiem z Tokya do Sendaie. Setkává se s "mysteriózními" a ne tak úplně vyzpytatelnými lidmi. Neustále není jasné, jak se bude příběh vyvíjet dál, když se tak v polovině začne pomalu rýsovat a vysvětlovat. První půlka byla zajímavější, plná očekávání, ale jako celek to působilo skvěle.(15.2.2010)

Pro mě byla druhá půlka lepší než ta první, protože tam bylo přeci jenom poodhaleno, o co tady vůbec jde. Nepopírám, že šlo o zajímavý snímek, ale je jen pouze lehce nadprůměrný, takže tenhle film hooodně nadhodnocen, na pět hvězd to opravdu není v žádném případě, i když je Bob Dylan skvělý :-) Za mě 60% a to jen za velmi nudnou první polovinu.(21.3.2010)

Já bych zůstal u pohledu na film jako na celek, protože dělit ho na dvě půlky mi přijde škoda. Prolínání různých rovin se mi líbilo a bavilo mě s režisérem tu hru hrát a spolu s Shiinou pátrat, domýšlet si, tázat se sám sebe, jak to vlastně bylo nebo nebylo, co se muselo stát, aby... a tak dál. Zápletka je na filmu to hlavní, takže z ní nemá smysl nic vyzrazovat, ale film se dotýká třeba i otázky problematického začlenění cizinců do uzavřené japonské společnosti. Takže pokud chcete chytrý film a přistoupíte na hru, kterou s vámi chce hrát, troufám si tvrdit, že nebudete zklamáni. "Answer is blowing in the wind" :-).(26.1.2011)