Reklama

Reklama

Co dokáže hrstka statečných, když se odmítne podřídit tyranii. 300 Sparťanů proti obrovské přesile perské armády... Bitva u Thermopyl představuje jednu z nejslavnějších událostí řecko-perských válek, která se zapsala do dějin díky mýtu o nevšedním zvratu, kdy 300 spartských válečníků obětovalo svůj život při obraně Thermopylské soutěsky za svobodu celého řeckého národa. Stejnojmenný historický snímek z roku 1962 se odehrává roku 480 př. n. l., kdy perský král Xerxés I. zahajuje jednu z nejrozsáhlejších vojenských operací starověku, jejímž cílem bylo potrestat Athéňany a Sparťany za jejich vzdor vůči moci perské říše. Vládce obrovské otrokářské říše se vydává se svou nespočetnou armádou na válečné tažení s cílem zcela zničit řecké nezávislé státy, které představovaly jediné ostrovy svobody v tehdejším světě. Xerxés si předsevzal, že naplní sen svého otce o jednom světě a jediném vladaři. Právě v ohromném početní převaze jeho barbarské armády by měla spočívat síla, které běžní smrtelníci nedokáží vzdorovat. Mezi zástupci jednotlivých řeckých měst nepanuje shoda, jak této drtivé nepřátelské síle vzdorovat. Spartský král Leónidás (Richard Egan) vnímá, že ve vážném ohrožení je samotná existence Řeků jako svébytného národa a vybízí k rychlé obraně země před perským králem. Musí se však podřídit rozhodnutí spartské rady, která odmítá válčit během náboženských slavností. Statečný Leónidás proto neztrácí čas a vyráží se svou osobní stráží čítající 300 mužů zaujmout obranné pozice v úzkém průsmyku u Thermopyl, který byl vybrán jako nejvhodnější místo ke střetu s perskou armádou. Tímto odvážným vojenským manévrem se navždy zapíše do dějin a mýtů jako ten nejslavnější a nejstatečnější řecký král. (Česká televize)

(více)

Recenze (72)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľký film 300 vyhráva na efekty, no jasne prehráva na historickú presnosť. V šesťdesiatych rokoch sa aspoň snažili, nech tie postavy vyzerajú autenticky a tak Xerxesa neoholili ani mu neprivodili predčasné vypadávanie hustoiránskych vlasov. Tu sa samozrejme tlačí na boj za slobodu, avšak sloboda v tomto prípade bolo pre väčšinu obyvateľstva gréckych mestských štátov otroctvo. Aj preto sa na to síce dobre pozerá, ale človek sa pousmeje, keď Sparta je vykresľovaná ako krajina slobodných ľudí, pritom pomer slobodných občanov tam bol minimálne 1 k 20 a bežne sa tam konali zábavky typu zavražď si svojho otroka, nech sa vycvičíš v tomto olympijskom športe. ()

Knuckless 

všechny recenze uživatele

Co si budem nalhávat, je to nuda. Richard Egan jako Král Leonidas neotevře pusu aniž by mu z ní nevypadlo klišé. No těšil jsem se i na velkolepé bitvy, ale bohužel taky zklamání. (styl "heleťte, tak na tuhle stranu pujdou ty s těma kartáčema na hlavách... noo, ty v tom červenym noo... a tady budou ty s těma špičatejma helmama... jo jo, asi taak- no a kluci, až dám povel- tak se proti sobě rozeběhnete, a dáte řežbu, ok? faaain") Já vim, že je to rok 62, ale třeba tohle je z roku 60... ()

Reklama

kitano 

všechny recenze uživatele

Dalsi starsi historicky kusok, ktory ma prijemne prekvapil svojim prepracovanym dejom, spadom, ale aj hereckymi vykonmi. Popravde, tento snimok ma prilakal, ked som zhliadol Snyderove 300. Pokial sa radite k ludom ktori stare filmy prilis v laske nemaju, nebude sa vam pacit ani tento. Pokial vsak ste filmovy fanuskovia, ktori sa zo zvedavostou obzeraju aj po starsich kuskoch, budete spokojny. Je to hlavne pribeh, co chybalo Snyderovej 300, avsak v tomto filme je to prvok, ktory uz aj dlho pred stretom armad navodzuje atmosferu a drzi divakovu pozornost. Spartania niesu len skvely bojovnici - su to hlavne slobodny ludia, ktory chcu branit svoju vlast, a cele Grecko. Prave tento prvok je vo filme naozaj vyzdvihovany a aj bez vsetkych tych bombastickych efektov a svalnatych borcov som sympatyzoval s Leonidasom hadam este viac ako s jeho novou "zarastenou" verziou. (8/10) ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle počin se nemohl líbit už ani v době svého vzniku. Na hromadné scény, které to chce prezentovat, byla výprava přeci jen skromná. Některé scény, zejména soubojové, jsou pak až skoro k smíchu. A zatímco první půlka se docela vleče, druhá pro změnu zase tak zvláštně kvapí. Prostě na rozdíl třeba od takové nesmrtelné Kleopatry toto nestárne dobře. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s Divočákem, že je to sandálovka, jakých ve své době bylo natočeno hodně. Souhlasím i s podivnými proutěnými štíty Immortals. Přilby Spartanů mi ale přijdou v pořádku, protože velkovýroba továrních pásů se přeci jen rozjela až o pár století později. Musím ale bohužel souhlasit i s Knucklessem- ten film je děsně utahaný, odvolávání se na dobu jeho vzniku neobstojí, dávno před tím se točily jinačí akční parády. V Řecku jsem nebyl, takže autenticitu prostředí posuzovat nemůžu. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (13)

  • Mezi zástupy nadšených kluků, kteří v mládí shlédli 300 Sparťanů, byl i budoucí comicsový autor Frank Miller. Film ho nadchl natolik, že se podle něj rozhodl napsat jedno ze svých nejslavnějších děl - "300". (Divočák)
  • Hlavná ženská herečka Diane Baker v roku 1974 spomínala, že počas natáčania tohto filmu sa do Grécka tak silno zamilovala, že sa tam vrátila neskôr desaťkrát. (Arsenal83)
  • Komiksový umelec Frank Miller o tomto filme povedal: „Zmenilo to smer môjho tvorivého života.“ (Arsenal83)

Reklama

Reklama