Reklama

Reklama

Babička aneb Jak to bylo doopravdy

všechny plakáty
Trailer 2

Obsahy(1)

Božena Němcová společně s vydavatelem píší román „Babička“. Důvod je více než zřejmý – Němcová se nachází ve finanční tísni a vydavatel cítí příležitost, jak na národním obrození vydělat. Ve filmu se Němcová vrací do svého dětství (druhá linie) a odhaluje divákovi skutečnou pravdu. Na Staré Bělidlo přijíždí po 20. letech babička. Není to ale Marie Novotná, nýbrž její soused Mareš. Díky své povaze si postupně získává přízeň rodiny Proškovic i samotné kněžny Zaháňské. Vydavateli se však tento příběh podaný B.Němcovou nelíbí a provádí nekompromisní korekci celého díla. Nakonec přepíše celou knihu sám. Proto se originální rukopis do dnešních dnů nedochoval. Situace ještě graduje příjezdem opravdové babičky a dochází k nečekanému odhalení. Celá rodina řeší velké dilema... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

JFL 

všechny recenze uživatele

Dva vtipy (babička je chlap a Němcovou nutí vydavatel psát absurdity) rozvedené na celovečerní film, který místy uhrane výjimečnou bizaritou a nápaditostí, ale jindy otravuje zdlouhavým dojením jednoho nápadu. Pro českou kotlinu potřebný podvratný projekt, který ovšem stojí a padá se známostí Babičky, takže nejen že neřekne nic nikomu za hranicemi, ale ani mnohým mladším ročníkům. Škoda, že to nebylo víc absurdní a nemělo to více schopných komiků jako Martin Procházka, jehož mimické eskapády představují živou vodu do každé uondané scény. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Zvláštní projekt, který podle mého názoru nezaslouží zatracení. Dělat si šoufky z nenáviděné národní klasiky je náhodou záslužný čin. Přes rozpaky budící scény jsou tu i vysloveně silné momenty, například když "babička" znalecky ochutnává pečínky. Souhlasím s tím, že Martin Procházka film zachraňuje, podle mě ale odklon od románu mohl být ještě výraznější a "babičkovy" hlášky mohly být hutnější. Jenom jsem nepochopil, proč filmová kněžna a její dcera jsou od sebe asi tři roky.... ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

Jako velký fanoušek českého amatérského filmu jsem byla z Babičky nadšená. Vtipy byly skutečně povedené a mělo to spád. Vymazlené kostýmy a výprava, sympatické postavy a celkově zábavný děj. Jediné, co mě na filmu zamrzelo, bylo to, že byl černobílý - s takovými kostými a výpravou by mohl být klidně barevný! ()

Magyar 

všechny recenze uživatele

Když v Německu začínali Einstürzende Neubauten, patřili k volnýmu hnutí Die Geniale Dilettanten. Pro Pjeer van Ecka je tento film vrcholem jeho tvorby, ale zařadila bych ho stejně. Obvzlášť oceňuju střih. A ještě bych si vzala tyhle pěkné hodiny. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

s přihlédnutím k tomu, že se jedná o amatérský film to nebylo špatné a vlastně i lepší než většina českých "profesionálních". Děj je jasný - zparodovat Babičku a zkusit do toho vnést i něco nového, což se povedlo. Humor to mělo, herci se snažili a ostatní filmaři to zvládali docela dobře. Rozhodně je to lepší než filmy od Trošky, který z peněz na film udělá frašku - toto byla přiměřená fraška. Jako amatérskému filmu se dá odpustit i nějaká ta chyba - třeba nevyváženost a závěr do prázdna. Proto lepší 3* a nechám se překvapit, jak bude vypadat další Vaňkův film. ()

Kamkon 

všechny recenze uživatele

Na první pohled je vidět amatérština a zároveň obrovské nadšení pro věc všech lidí kolem. Skvěle ztvárněná "Babička" táhne film dopředu, ale i směšně cudná Barunka a další postavy do filmu perfektně pasují. Některé nesmyslně dlouhé pasáže (jak babička stále cestuje, ochutnávání obsahů hrnců atd.) by se mohly zkrátit, ale stejně i tak divák stále netrpělivě čeká, co dalšího filmaři v čele s Pjérem Van Eckem alias Čechem Petrem Vaňkem (viz http://www.ceskatelevize.cz/porady/10095526463-film-2010/210452801420046/video/) vymyslí. Příjemně potěší i škrobená kněžňa a její schovanka-tanečnice. Trochu rozplizlý závěr a některé zbytečné okecávačky dojem kazí, ale i tak je to grandiózní zábava. Nenechte si to ujít ()

Belbo 

všechny recenze uživatele

Nebýt posledních cca zbytečně rozvleklých 15ti minut, dávám jasných 5. Kurde, to je parodie, kterou český film potřebuje. Nesejdi z cesty Pjeera!!!!!!!!! ()

anli 

všechny recenze uživatele

Dalsi zpracovani ceske klasiky,tentokrat v poloze recesisticke komedie.Co k tomu vedlo cizince Pjeera van Ecka by me opravdu zajimalo.Nejvic me zaujao,s jakym rozpoctem se da natocit film(i tedy videofilm) a to je na celem dile nejpozoruhodnejsi,i kdyz urcity napad vtipu misty probleskava,tomuhle dilu myslim proste parodie nesedi.To,ze babicka je chlap u me proste nezabralo a navic scenar tvori podivne stripky,jak tvurci jednotlive sceny vymyslely,ktere k sobe jsou spis prilepeny,nez by na sebe plynule navazovaly.Za ten rozopcet a asi dvoji zasmani davam opravdickych 40%. ()

Koryntos 

všechny recenze uživatele

Na začátku to mělo opravdu dobře našlápnuto, nebudu tady zbytečně moralizovat jestli je to prznění klasické babičky, protože jsem si to opravdu chtěla užít jako komedii. Ke klasickým filmům Babička, jsem jako malá při některých sledováních měla odpor, protože mi to vždy přišlo všechno tak nějak strojené, jak babičku všichni měli rádi a ta její čestnost a až těžko uvěřitelné dobráctví a rady mi někdy opravdu lezly krkem. Po letech mě to, ale chytlo za srdíčko a zůstala už jen nostalgie, proto jsem uvítala, že tady od začátku bylo všechno jinak. Babička nebyla ta skoro svatá, kterou měli od začátku všichni rádi. Degustace masa u sousedů, u toho jsme prskala smíchy a babiččin skok pro pírko, tak to bylo excelentní a i bych spíše věřila tomu, že to tak mohlo být i ve skutečnosti, protože tam krásně byla vidět česká povaha. No, ale pak se ukázalo co je to promarněný potenciál a že v Čechách prostě už nějakých min. 15 let neumíme natočit dobrou komedii, která by nepůsobila strojeně a vydržela být vtipná, od začátku do konce, bez toho, aby ji v prostředku došel dech, jako tady. Viktorka ,, na houbách" to hodně zazdila, tam se dalo vymyslet něco, co by tam pasovalo lépe a závěr, už byla také čistá zhovadilost, až to mlátilo dveřmi. Nápad skvělý, ale někde v půlce tomu ujel vlak. ()

Savel 

všechny recenze uživatele

Zasloužená parodie na Babičku ve stylu České sody a Cimmrmana. Bohužel kvality ani jednoho nedosahly. Škoda, téma je to suprové. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Nic proti nabourávání národních mýtů a legend, spíše naopak. I ti amatéři jsou roztomilí. Ale pokud je použit suchý humor bez vtipu - suchý jako písek na Sahaře v 13.05 hodin súdánského času, začnu se nudit už po 20 minutách. Kolik "fórů" je zde prezentováno v souvislosti se žraním... Skoro se dá říci - iritující zážitek. ()

PaRi odpad!

všechny recenze uživatele

Měl by existovat paragraf na prznění klasiky. Většinou se do takového prznění pouštějí ti, kteří klasikovi nesahají ani po kotníky! Parodii mám velmi rád a je to nelehká filmová disciplína. Vyžaduje velké umění a dokonalou znalost parodovaného žánru a řekl bych i jeho oblibu. Parodie si pak většinou bere na mušku podřadná díla žánru viz např. Limonádový Joe. Tato výsostná parodie se jistě nevysmívá vrcholným dílům westernu, které zastupuje třeba film V pravé poledne, ale utahuje si právě ze šestákových limonád. Babička Petra Vaňka není tedy parodií (je zcestné a nevkusné parodovat vrcholné literární dílo) ale přisprostlou podochotnickou (abych neurazil ochotníky) ubohostí v duchu hospodských bavičů minulé i současné doby! Doufám, že Božena Němcová bude realizační tým, a především režiséra, chodit hodně dlouho strašit. Za tuhle obludnost bych autorovi scénáře a režisérovi přál, aby si prožili tak těžký život, jaký měla Božena Němcová a pak mu přeji, aby ve svém dětství našel něco, co by mu dalo útěchu, jako dávala Němcové vzpomínka na její babičku. (Je přitom lhostejné, zda byla reálná či přikrášlená. Vzpomínky na dětství, zvláště pokud se nám život nevyvede a dětství bylo hezké, jsou vždy přikrášlující.) Nicméně Božena Němcová tímto svým dílem vytvořila něco, co jí přežilo. Nadčasovost zcela jistě nepotká tento paskvil Petra Vaňka. ()

Pavew 

všechny recenze uživatele

Místy hodně vtipné, místy slabší, konec jaksi nedomyšlený. Tři hvězdičky za to, že i s omezeným rozpočtem se dá natočit zajímavý a "koukatelný" film. ()

habertek 

všechny recenze uživatele

Myslím, že starý školy by se na tohle dívat neměli protože pak akorát kazí procentuální průměr odpadama. Náhodou je to dobrá komedie s dobrýma hláškama. U mě 3½*... ()

Související novinky

Festival CinemaOpen 2010

Festival CinemaOpen 2010

14.11.2010

Nový festival krátkých hraných filmů CinemaOpen 2010, otevře své pomyslné brány 16. a 17. listopadu v artkině Centrál v Hradci Králové. Představí přes 30 nejlepších krátkých… (více)

Reklama

Reklama