Reklama

Reklama

Babička aneb Jak to bylo doopravdy

všechny plakáty
Trailer 2

Obsahy(1)

Božena Němcová společně s vydavatelem píší román „Babička“. Důvod je více než zřejmý – Němcová se nachází ve finanční tísni a vydavatel cítí příležitost, jak na národním obrození vydělat. Ve filmu se Němcová vrací do svého dětství (druhá linie) a odhaluje divákovi skutečnou pravdu. Na Staré Bělidlo přijíždí po 20. letech babička. Není to ale Marie Novotná, nýbrž její soused Mareš. Díky své povaze si postupně získává přízeň rodiny Proškovic i samotné kněžny Zaháňské. Vydavateli se však tento příběh podaný B.Němcovou nelíbí a provádí nekompromisní korekci celého díla. Nakonec přepíše celou knihu sám. Proto se originální rukopis do dnešních dnů nedochoval. Situace ještě graduje příjezdem opravdové babičky a dochází k nečekanému odhalení. Celá rodina řeší velké dilema... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (28)

JFL 

všechny recenze uživatele

Dva vtipy (babička je chlap a Němcovou nutí vydavatel psát absurdity) rozvedené na celovečerní film, který místy uhrane výjimečnou bizaritou a nápaditostí, ale jindy otravuje zdlouhavým dojením jednoho nápadu. Pro českou kotlinu potřebný podvratný projekt, který ovšem stojí a padá se známostí Babičky, takže nejen že neřekne nic nikomu za hranicemi, ale ani mnohým mladším ročníkům. Škoda, že to nebylo víc absurdní a nemělo to více schopných komiků jako Martin Procházka, jehož mimické eskapády představují živou vodu do každé uondané scény. ()

anli 

všechny recenze uživatele

Dalsi zpracovani ceske klasiky,tentokrat v poloze recesisticke komedie.Co k tomu vedlo cizince Pjeera van Ecka by me opravdu zajimalo.Nejvic me zaujao,s jakym rozpoctem se da natocit film(i tedy videofilm) a to je na celem dile nejpozoruhodnejsi,i kdyz urcity napad vtipu misty probleskava,tomuhle dilu myslim proste parodie nesedi.To,ze babicka je chlap u me proste nezabralo a navic scenar tvori podivne stripky,jak tvurci jednotlive sceny vymyslely,ktere k sobe jsou spis prilepeny,nez by na sebe plynule navazovaly.Za ten rozopcet a asi dvoji zasmani davam opravdickych 40%. ()

Reklama

PaRi odpad!

všechny recenze uživatele

Měl by existovat paragraf na prznění klasiky. Většinou se do takového prznění pouštějí ti, kteří klasikovi nesahají ani po kotníky! Parodii mám velmi rád a je to nelehká filmová disciplína. Vyžaduje velké umění a dokonalou znalost parodovaného žánru a řekl bych i jeho oblibu. Parodie si pak většinou bere na mušku podřadná díla žánru viz např. Limonádový Joe. Tato výsostná parodie se jistě nevysmívá vrcholným dílům westernu, které zastupuje třeba film V pravé poledne, ale utahuje si právě ze šestákových limonád. Babička Petra Vaňka není tedy parodií (je zcestné a nevkusné parodovat vrcholné literární dílo) ale přisprostlou podochotnickou (abych neurazil ochotníky) ubohostí v duchu hospodských bavičů minulé i současné doby! Doufám, že Božena Němcová bude realizační tým, a především režiséra, chodit hodně dlouho strašit. Za tuhle obludnost bych autorovi scénáře a režisérovi přál, aby si prožili tak těžký život, jaký měla Božena Němcová a pak mu přeji, aby ve svém dětství našel něco, co by mu dalo útěchu, jako dávala Němcové vzpomínka na její babičku. (Je přitom lhostejné, zda byla reálná či přikrášlená. Vzpomínky na dětství, zvláště pokud se nám život nevyvede a dětství bylo hezké, jsou vždy přikrášlující.) Nicméně Božena Němcová tímto svým dílem vytvořila něco, co jí přežilo. Nadčasovost zcela jistě nepotká tento paskvil Petra Vaňka. ()

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Velmi zajémavý a v dnešní době stále relevantní film. Hlavní téma tohoto filmu je bez pochyby prznění tvorby Boženy Němcové, je to film o tom, jak chtěla napsat příběh ze života, ale jejím investorům se pořád něco nelíbilo. Stejné věci se dějí i dnes, možná už ne tak často, ale je to problém se kterým se dá jen těžko něco udělat. Herecké výkony byly moc dobré, taky se mi líbilo použití starého českého nářečí. Prezentace byla taky velmi zajímavá, film vypadá, zní a celkově budí dojem, jako by byl natočený někdy v 50. letech minulého století, možná s výjimkou hudby, která zněla dobře, ale její vysoká kvalita mi úplně nesouladila s atmosférou filmu. Střih taky nebyl nejlepší, několik scén bylo podle mě sestříháno moc hekticky. 7/10 ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

Jako velký fanoušek českého amatérského filmu jsem byla z Babičky nadšená. Vtipy byly skutečně povedené a mělo to spád. Vymazlené kostýmy a výprava, sympatické postavy a celkově zábavný děj. Jediné, co mě na filmu zamrzelo, bylo to, že byl černobílý - s takovými kostými a výpravou by mohl být klidně barevný! ()

Galerie (14)

Související novinky

Festival CinemaOpen 2010

Festival CinemaOpen 2010

14.11.2010

Nový festival krátkých hraných filmů CinemaOpen 2010, otevře své pomyslné brány 16. a 17. listopadu v artkině Centrál v Hradci Králové. Představí přes 30 nejlepších krátkých… (více)

Reklama

Reklama