Reklama

Reklama

Muž na Jawě

  • Francie L'Homme a la Jawa
všechny plakáty
Francie, 2006, 50 min

Obsahy(1)

V padesátých a šedesátých letech 20. století byly ve Francii, a nejen tam, velmi populární motocykly Jawa. A i dnes se o ně francouzští sběratelé a motorkářští fandové zajímají. To byl důvod, proč motocyklistický nadšenec Phillipe Jean inicioval dokumentární film věnovaný histori jedné z nejznámějších a nejúspěšnějších československých průmyslových značek. V roce 1929 si Jawu nechal zaregistrovat úspěšný podnikatel a vynálezce Ing. František Janeček (1878-1941). Koncem dvacátých let zanechal výroby pro armádu a orientoval se na produkci motocyklů a částečně také aut. Hlavně relativně levné a kvalitní motocykly jeho firmu proslavily. V roce 1945 byla Jawa znárodněna a po roce 1948 továrna v Týnci nad Sázavou (nově postavená v roce 1937) vyráběla pouze motocykly. Robustní a spolehlivé stroje byly výhodným vývozním artiklem a prodávaly se na všech kontinentech. Slávu značky šíříli také českoslovenští závodníci, kteří se na Jawách zúčastňovali mezinárodních soutěží. Od padesátých do sedmdesátých let dominovali Šestidenní, pozornost vzbuzovali i na silničních okruzích. V sedmdesátcýh letech nastoupil trend masové výroby pro Sovětský svaz a státy RVHP. Poněkud se při zajištěném odbytu zapomnělo na vývoj jako takový, a to se Jawě po roce 1989 nevyplatilo. Konkurence se dostala daleko před ní - technicky i obchodně. V současnosti se v Týnci nad Sázavou motocykly stále vyrábějí, ale budoucnost firmy je v oněch příslovečných "hvězdách". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

LionelHuts 

všechny recenze uživatele

Né tak záživné, jak sem čekal. Spíše z historie fabriky a značky, málo prostoru věnováno samotným mašinám. Ale pěkně sem si přitom zavzpomínal na časy již minulé, kdy jsme taky s naši 350kou (i když zrovna california to nebyla) něco zažili. JAWA NAVŽDY. 70% ()

Krastom 

všechny recenze uživatele

Je moc hezké a jsem pyšný na to, že máme tak dobrý odkaz v historii výroby motocyklů. Celý svět se od nás učil, jak se dělají motorky. Francouzi s velkou pokorou natočili dokument o značce Jawa a byla to hezká podívaná. ()

Reklama

Reklama