Reklama

Reklama

Chodit do práce o den dřív se nevyplácí, zvlášť když jste vězeňský dozorce. Může se stát, že skončíte na špatné straně mříží. Mladý vězeňský dozorce Juan Oliver chce v nové práci udělat dobrý dojem, do věznice se tedy dostaví o den dříve. Během prohlídky nejpřísněji střeženého oddělení se však nešťastnou náhodou zraní a ocitne na momentálně nepoužívané cele 211, zatímco kolegové jdou shánět pomoc. Když se dezorientovaný Juan probere, je všechno jinak. Ve věznici zuří vzpoura a chovanci lační po krvi. Juan má jedinou naději: vězni ho zatím neznají. Jedinou šancí je tedy splynout s prostředím a předstírat, že je jedním z nich. Je ale jen otázkou času, kdy jeho lest vyjde najevo... (Česká televize)

(více)

Recenze (441)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Strhující vězeňské akční drama. O ději jsem dopředu nic nevěděl, stačilo mi vysoké hodnocení a země původu, aby mě film zaujal a rychle si jej bez dalších otázek sehnal. A opravdu, Celda 211 je velká paráda s dobrým příběhem, vysokým tempem a vynikajícími hereckými výkony, působí velmi autenticky. Celkem adrenalin, doporučuju. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

KOMENTÁŘ OBSAHUJE ÚDAJNĚ SPOILER !! Film má v sobě neskutečnej tah na bránu, působí realisticky a mou pozornost si pronajal po celou dobu svého působení na obrazovce. Jediný s čím mám problém je věrohodnost, nemyslím s prostředím vězení či chování jak muků tak fízlů, to působilo věrohodně, ale nevěřím, že ženská v pokročilé fázi těhotenství po té, co si uvědomí, že jde do tuhého intuitivně nehledá bezpečí a tady jsem viděl jak se chovala naprosto pitomě a jelikož to byla dost klíčová scéna, tak to samozřejmě ovlivnilo můj náhled na celek, navíc na mě nepůsobila moc důvěryhodně ani váhavost státu a první "akce-neakce" zasáhovky. Ovšem připoutat diváka tenhle film umí o tom žádná. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $5,7miliónaTržby Celosvetovo $18,732,834║ silný námet, zručná réžia, skvelý herci, zapôsobilo /90%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

V subžánru vězeňských dramat se rodí skutečně hodně povedených snímků a Cela 211 patří bezesporu k těm nejlepším. Silný většinou dosti naturalistický náboj, syrové podání a ryze maskulinní svět se svými vlastními pravidly, specifickou morálkou s důrazem na čest a charisma (jazykem filmu ,,koule") hlavních postav. Cela 211 má navíc velmi umně vystavěnou originální zápletku, jejíž dějová rámec rozehrává hodně zajímavé paralely mezi světem venku a uvnitř za mřížemi - který svět je vlastně čestnější, ten ryzí živočišný nebo ten politicky korektní, v němž praxe a teorie morálních zásad nejsou vždy zcela v harmonii? Režisér Daniel Monzón navíc dokázal udržet svůj snímek po celou dobu jeho trvání mimo obvyklé neduhy podobných filmů - žádné sentimentální pasáže v závěru, žádné moralizující soudy, žádné zbytečně akční efekty rvaček, žádné exhibování trestaneckých muskulatur, tady jde čistě o silný a neotřelý příběh (vzdáleně podobný Redfordovu Brubakerovi) a fyzické herectví zúčastněných herců - každému jsem jeho roli bezezbytku uvěřil... Vězeňské snímky jsou zpravidla hodně sociálně kritické a ani ten Monzónův není výjimkou ve své reflexi toho, jak zkostnatělý je systém nejen španělského vězeňství, ale důležité jsou i přesahy do politické situace a reflexe autonomních pnutí uvnitř Španělska, konkrétně Basků (ETA) či ve filmu přímo nezmíněných Katalánců. Evropské pojetí subžánru je navíc trochu odlišné od zaoceánského, v tom je snímku hodně blízký skvělý francouzský Prorok, který oplývá podobnou atmosférou, tady ovšem chybí občasné poetické scény, což je ku prospěchu věci. Cela 211 je mimořádně napínavý snímek, jehož přednosti shrnují dva body - originální dějová zápletka a herci, kteří mají skutečně ony ,,koule"... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Tihle grázlové se nakonec dostanou ven, ale my tady musíme strávit celej život. Nikdy nevěř nikomu z nich. NEZAPOMÍNEJ, KDE JSI ..... Juan to šel do práce omrknout o den dřív. Aby udělal dojem. Povedlo se mu to! Věci se vymykají kontrole od samýho začátku a je zajímavý sledovat chování a reakce všech na celkem originální vývoj událostí. Hustý vězeňský drama, který má lepší zápletku než jen obyčejný požadavky vězňů. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Nevím, jak se podříznout vajglem. 2.) Chystám se nastoupit jako bachař. 3.) Připravuju ve vězení vzpouru. 4.) Jsem přesvědčenej, že bych nikdy nikoho nezabil. PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Realistická a silná Zápletka vězeňského prostředí! Perfektně zahraná a zrežírovaná, skvělé zvraty, super Atmosféra! K dokonalosti mi snad chyběla pouze nějaká Akce či Rvačka a bylo by to za plnéj počet! Gran película and bravo to Spain! ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Dříve se na evropské filmy skoro nedalo koukat. Dnes? Nakopávají prdel přeslazenému Hollywoodu a to i ve vězenských dramatech, které doposud nejlépe uměli právě za mořem. Cela 211 po celou stopáž popisuje konflikt ve věznici, přesto nenudí ani na vteřinu. Postavy jsou skvělé! Kolumbiec, Malamadre i samotný Juan. Skvělé herecké výkony, lidské poselství a hlavně, dokonalé drama. Jeden z nejlepších filmů letoška. 90% 14.08. 2010 ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Opět silný zážitek z vězeňského prostředí, ve kterém se tvůrci soustředí na oblibu svého záporáka (hlavního hrdinu), kterým byl, Alberto Ammann (zajímavé bylo sledovat vývoj postavy). Solidní drama s dynamickou režií a výbornými hereckými výkony (Luis Tosar, Alberto Ammann). Velice originální a další kvalitní evropský film, který se kvalitou velmi silně přibližuje k "nedotčenému" Hollywoodu. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Sežeň tomu klukovi čistý slipy, ať mu neofouknou koule." Lézt nadřízeným do zádele a nastoupit do zaměstnání o den dřív se většinou nevyplácí. Juan alias Slipy se tak nechtěně dostal do prostředí, kde si doktoři pletou rakovinu s průjmem, vězni mají běžně k dispozici telefon a na samotce nají radost z toho, když jim někdo přijde rozbít hubu. To jsou ty zábavnější aspekty tohoto snímku, který se mi dost líbil svou syrovostí a zároveň mne svou syrovostí celkem odpuzoval. A co se týká věrohodnosti vězeňského prostředí, tak to si netroufám hodnotit, protože tohle místo znám jen z bezpečnější strany mříže a hodlám u toho zůstat. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Nevim, čim to je, že vězeňský filmy jsou vždycky skvělý, do čehož zapadá i Cela 211, kde se příběh zaměřuje na snahu nováčkovskýho bachaře, kterej ještě ani pořádně nenastoupil do služby a už uvíz při vzpouře v bloku s těma největšíma hrdlořezama široko daleko, přesvědčit všechny, že je taky vězeň a je s nima. Je to naínavý, má to skvělý zvraty, je to i trochu akční a hlavně je to komplet výborný ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

První den ve vězení bývá těžký. Nedíváte se do očí, žvýkáte žvýkačku, staráte se o své a pak se stejně dostanete na celu ke stopadesátikilovému chlupatému Hispánci, co vám oznámí, že vás za chvíli zbaví análního panenství a protože o sobě tvrdí, že je ohleduplný, zeptá se, jestli to chcete s Krémem nebo bez. Pak je otázka, jestli je horší, že Krém je přezdívka jeho spoluvězně s kapavkou a nebo že ve věznici vypukla vzpoura a vy jste vlastně nový dozorce, co se ocitl v nepravý čas na nepravém místě. Nastává čas rozehrát partii s cílem přežít, ale to nakonec možná nebude to nejobtížnější.. Herecky obstojné, hlavně Luis Tosar v roli kápa Malamadreho, navíc obvyklé klišé vězeňských dramat zůstalo pěkně pod zámkem na samotce, ale hlavně v druhé půli mi scházelo přesvědčivější režisérské vedení, které by mě více vtáhlo do děje a pomohlo uvěřit pohnutkám hlavních postav. Jinak další důkaz toho, že se do práce nemá chodit dřív a už vůbec ne o den. Vždyť ona není zajíc, aby někam utekla.. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Poslyš, Juane. Nezapomínej, kde jsi a dívej se jim přímo do očí. Nenech je, aby poznali, že máš strach. Do očí, ale sleduj jejich ruce. Mají rádi kouzelníky.“ A milý Juan bude muset hodně kouzlit, aby přežil a zároveň při tomto nedobrovolném pobytu neudělal něco, co už nepůjde vzít zpět…Uvíznout jako čerstvě nastoupivší bachař v cele zrovna během vzpoury vězňů je zatraceně velká smůla. Taková, která se může rovnat nekompromisnímu lynči a následné jisté smrti. Pokud chce člověk v takové situaci přežít, nezbývá mu než rozehrát riskantní vězeňskou partii a doufat, že mu ji ti myslitelé neprokouknou…Od úvodní anarchistické vzpoury jde o velmi intenzivní, napínavou podívanou s mnoha zvraty, při které plně fandíte hlavnímu hrdinovi. Ten se pořád pohybuje na tenkém ledě a divák trne, jaká další informace „z venku“ prosákne. A k Juanově činu…opravdu se dá tak snadno odsoudit? To už je na divákově posouzení. S výjimkou té někdy skoro až naivní důvěry v „nováčka“, která byla místy dost na hraně, nemám s filmem jiný problém. Silné 4*. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Filmy z vězeňského prostředí mám ráda, stejně jako španělskou kinematografii. Byla jsem docela překvapena, že tak vysoce hodnocený a ještě ke všemu neamerický film budou vysílat na Primě Cool. Jediné, čeho jsem se obávala, byl dabing. Kinematografie španělsky hovořících zemí má natolik osobitý feeling, atmosféru i styl, že dabing dokáže velmi účelně srážet celkový zážitek z filmu. To se potvrdilo i v případě Cely 211. Nejvíce mi zážitek znepříjemňoval hlas Libora Terše, který mluvil Luise Tosara. Má dost specifický hlasový projev a zjistila jsem, že ho dokážu nejvíce ocenit pouze, když dabuje v Dr. Houseovi:) Naštěstí samotný děj, charaktery postav i herecké výkony byly tím pravým vězeňským syrovým dramatem, takže dokázaly po většinu času docela účelně mé nevalné dojmy z dabingu přebíjet. Gangy drsných a nebezpečných "machos" versus jeden nový dozorce. Stačí jedna zdánlivě banální nehoda, nepozornost dozorce a zručnost jednoho vězně a nevinná obchůzka po novém pracovišti se pro Juana změní v boj o přežití mezi těmi, kteří stojí na té druhé straně zákona. Situace i vztahy se začnou vyostřovat a postupně celá vzpoura směřuje k nevratným a tragickým následkům. Juan už pomalu přestává hrát svou "roli" a začíná se stávat skutečným vězněm. Aneb dobrá rada pro všechny, kdo by se chtěli ucházet o práci dozorce ve vězení: Nikdy nechoďte do práce o den dřív!:) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ďalší nenápadný európsky film, ktorý dokazuje, že aj väzenské filmy sa stále dajú točiť originálnym štýlom. Určite je toho dôkazom aj fakt, že scenár nejde v šľapajách hollywoodskych príbehov, príbeh je veľmi silný a natočený pomerne realisticky. Príbeh v určitých pasážach zasiahne diváka priamo do špiku kosti. Je naozaj dosť surový, ale presne o to tvorcom išlo a presne to som od začiatku očakával. Zaujímavé je z pohľadu diváka otáčanie vnímania "tých zlých" a "tých dobrých" postáv. Herecky podporil snímok každý zúčastnený a už teraz je zrejmé, že tento film sa mi tak rýchlo z pamäti nevymaže. 85%. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Jak může jedno rozhodnutí, jednoho nového zaměstnance věznice ze dne na den změnit úplně všechno co doposud měl. Nebýt jeho aktivity, tak se ze sluncem zalitého, nádherného vztahu s vidinou šťastného rodinného života nedostal do vězeňského pekla a to na samotné jeho dno. Toto špatné rozhodnutí následovalo další, tentokrát jeho kolegy a následný běh událostí na sebe nenechal dlouho čekat. Přehnanou aktivitou zřejmě netrpěl jenom Juan, ale také jeho těhotná žena, která neudržela hormony na uzdě a jela se osobně přesvědčit, že její choť není na seznamu obětí vězeňské vzpoury. Velmi silný a strhující příběh člověka, jenž se snažil přežít díky své duchapřítomnosti a pohotovosti. Je plný jak osobní převahy, emocí, násilí, šílené bezmoci, tak i nečekaně pevného přátelství. A poučení? - nebýt zbytečně aktivní, jen abyste na někoho zapůsobili... rozhodně se to nemusí vyplatit! ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

To takhle ke mně přijde jeden kámoš a říká, jestli jsem viděl nějakou Celu 211. Já mu říkám, že ne, on na to, že to si musím sehnat. Poté, co mi to za pár dnů vychválil i další kámoš, jsem si tenhle film sehnal a výsledek předčil má očekávání. Tenhle film se zpočátku zdá pomalý, ale to je jen pár minut a pak se to začne kupit. Jedna událost stíhá druhou a vše vede k jednomu neodvratnému konci. V některých momentech mi to připomnělo další skvělý film, Unthinkable, ale opravdu jen v několika, jinak si tento snímek jede ve vlastních, nezajetých a poměrně originálních kolejích. Věřím, že tohle nebylo naposledy, co jsem tento skvělý film viděl. 100 %. P. S. A Luise Tosara a Alberta Ammanna bych chtěl vídat častěji, kdyby tihle herci "zdrhli" do Hollywoodu, vůbec bych se nezlobil… ()

castor 

všechny recenze uživatele

Chtěl se v novém zaměstnání vytáhnout a ukázat, že ho nehodlá brát jen jako nutné zlo odkroucených hodin. Jenže Juan je budoucím vězeňským strážcem a vinou vzpoury se s násilníky a vrahy potká nedobrovolně tváří tvář. Bez mříží, bez obušku, jen s jednou zoufalou lží, že je jedním z nich. To, že je nově dopraveným vězněm, samozřejmě nějakou dobu zabírá, jenže postupem děje je jasné, že scénárista i divák si přál, aby se vše začalo zamotávat. Syrové podání maskulinního světa má slušné koule, není to navíc jen o tom „hele, rozsekáme pár cel a budeme čekat, než nám sem nahází slzný plyn“. Scénárista moc dobře věděl, jak proplést několik osudů, jak spustit poměrně originální vývoj situací. Poukazuje na zkostnatělý vězeňský systém i přesahy do politiky (trumfy vězňů jsou cenění kolegové z ETY), v druhé polovině mu ale (přiznejme si) viditelně dochází dech. V tu chvíli měl přijít režisér a otěže vzít pevněji do rukou. Nestalo se. Pohnutky několika ústředních postav jsou už hůře uvěřitelné, chování hlavního hrdiny „z dozorce vězněm“ dostává trhliny, což mrzí především!! Jinak ale velmi razantní dramatický zástupce z Evropy s kvalitními herci a bez výrazně hluchých míst!! ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Dost napínavé a plné zvratů. Hlavní hrdina působí inteligentě a je velice přizpůsobivý. Ovšem po určitém incidentu ztratí veškeré zábrany a člověk neví, co od něj může čekat. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Podobné filmy: Felon (2008), Animal Factory (2000), The Shawshank Redemption (1994). Na rozdiel od klasík sa hlavný hrdina “dostáva“ do väzenia naozaj neprávom, resp vďaka zhode istých náhod. Jeho infiltrácia je nutná vzhľadom na jeho prežitie a veľkosť prezradenia, že je v skutočnosti nastupujúcim bacharom v obkľúčení vzbúrených väzňov je dostatočným katalyzátorom nepredvídateľných udalostí. ()

Reklama

Reklama