Diktátoři (TV seriál)

• Velká Británie

Red Masters, The

Dokumentární / Historický / Válečný

Velká Británie, 2000, 5x55 min

Hodnotenie iba za Lenina.(25.1.2012)

Hodnotím pouze díl o Castrovi, protože jiné jsem zatím neviděl. Každopádně mi nějak nesedí zdejší info, protože na začátku dokumentu bylo řečeno, že se jedná o francouzský cyklus (nikoli britský), měl pouze 55 minut (nikoli 115) a rok výroby je v titulcích uveden jako 2000 (ne 1998)... takže pokud tu všichni hodnotíme tu sérii The Red Masters, potom na ni zdejší popis vůbec nepasuje (shoduje se pouze český název a počet dílů).(23.5.2010)

• Danula13

Zcela nevyvážená a také chvílemi dost neobjektivní dokumentární série. Co lze dnes považovat za svobodu a demokracii ? Způsob, jakým se mne o tom snažila tato série poučovat, se mi vůbec nelíbil. Lenin tam dle mého nemá vůbec co dělat, měl tam když tak být Stalin. Propagační materiály uvádějí : "Všechny uvedené muže dle tvůrců spojovala určitá idea uspořádání světa, kterou chtěli naplnit i za cenu lidských životů." Musím tedy říci, že takových mužů (i žen) by se našlo daleko daleko víc, ale proč ukazovat do vlastních řad, že ? Kvůli absenci několika amerických prezidentů nemohu dát více než 2*.(25.12.2009)

Dokument o Hitlerovi je velmi dobre a relativne podrobne zpracovan ( 95% ). Take nechapu proc na ukor Stalina je v kolekci Lenin. Z pochopitelnych duvodu, ze vsech diktatoru jsou zde nejmene zastoupeny autenticke videonahravky ( 65% ). Mao ve svem dokumentu temer vubec neni a film pojednava hlavne o cinskych reformach. Zajimave to je, ale trochu mimo misu ( 48% ). Pol Pot je jednoznacne nejprijemnejsi prekvapeni cele serie, velice dobry dokument ( 87% ). Castro, jelikoz jeste zije je zasazen nejvice zapadni propagandou ( 72% ).(11.2.2010)

v originále sa seriál Volá "The Red Masters" (v češtine "Rudí vládcové"). To iba tak na okraj komentára Danula 13 a jeho "obligátnej" narážky na US prezidentov..... obsahuje 5 časti (aspoň čo viem) o Hitlerovi, Mao Ce-tungovi (kde je skôr dokumentovaný život jeho spolupracovníka a neskoršieho strojcu "čínskeho hospodárskeho zázraku" Teng Siao Pchinga - mimochodom, touto časťou nás sprevádzajú takmer výlučne ruskí historici), Pol Pota, Lenina Uljanova a samozrejme Castra..... zatiaľ som videl časti o Maovi (Teng Siao Pchingovi) ktorá bola skôr iba priemerná, a o Pol Potovi, ktorá sa mi zdala vynikajúca (a s ohľadom na kritiku Danula13 aj veľmi objektívna, spomínajúca viaceré chyby - vyplývajúce zo zlého odhadu a neschopnosti pochopiť tamojšie reálie - aj Američanov) .... teším sa na ďalšie diely, najmä na Lenina(25.2.2010)

Viděl jsem pouze jeden díl a to o Adolfu Hitlerovi. Podrobný,zajímavý a velice povedený dokument.(14.12.2009)

• hlavsene

Séria poskytuje niekoľko zaujímavých informácií, ale nádych anti-ľavicovej propagandy je neprehliadnuteľný, hlavne v častiach o Leninovi a Castrovi. Jediný pozitívne vyzdvihovaný fakt, na ktorý si spomeniem, je z dielu o Mao Tse-tungovi (ktorý vlastne nebol o ňom, ale o Teng Siao-pchingovi), a to vytvorenie podmienok pre sweatshopy. Na druhú stranu, Pol Pot sa vydaril. Podľa štruktúry a kvality jednotlivých častí mám však dojem ako by každú z nich spracovával iný autor, dokument na mňa pôsobí nevyrovnane. Tiež som si spočiatku myslel, že "red" v názve symbolizuje ideológiu, ale Hitler mi tieto fantázie rýchlo udupal...žeby farba krvi?(10.1.2011)

Diktátoři setrvájí na názorech, které již dávno všichni opustili. :-) 79%(29.12.2011)