Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vzostup a pád jedného gangstra. Caesare Enrico Bandella je drobný provinčný zlodej, ktorého všetci volajú Rico. Nevyniká schopnosťami, intelektom ani výzorom, zato jeho ambície sú výnimočné. Chce sa stať veľkým bossom, a to za každú cenu. Spolu s priateľom, hudobníkom Joeom Massarom, sa presťahujú z vidieka do veľkomesta. Tu sa Rico pridá k bande Sama Vettoriho, čoskoro ho vystrieda na čele gangu a podarí sa mu dostať bližšie k šéfovi podvetia Petovi Montanovi. Ricova ctižiadosť stále rastie a preto si vyslúži prezývku Malý Cézar. Aby získal v mafiánskej komunite rešpekt, nezastaví sa ani pred vraždou policajta. Jeho túžba po moci je taká silná, že si dokonca znepriatelí i okolie a aj vlastní kumpáni sa od neho postupne odvracajú. Začína sa hon na Malého Cézara a je len otázkou času, kedy padne do policajnej pasce. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (43)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Z trojice tých najznámejších gangsteriek 30. rokov Zjazvená tvár, Verejný nepriateľ a Malý cézar je ten posledne menovaný rohodne najslabší. Ale je aj najstarší a tým pádom pokladá základy a kreslí pôdorysy príbehom, ktoré pretrvávajú dodnes či už ako overené klasiky, alebo ako novinky v kinách. Edward Robinson je správny sliz, ktorému by ste neverili ani zbraň pod kabátom, ale to je to jediné, čím si môžete byť u neho istí. Lenže stále to nie je Paul Muni, stále sú dialógy slabšie, ako v spomínaných snímkach a stále je oproti nim tempo slabšie. Máme tu však prelínačky pri prepadoch, natočených formou filmových skratiek, čo bola asi v novom žánri žhavá novinka, takže pokiaľ sa budete na Malého Cézara pozerať optikou diváka, tešiaceho sa zo spoznávania dejín kinematografie, môžete byť spokojní. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

V době, kdy se na plátně nesměl objevit polibek, dámský kotník ani vyslovit slova jako touha nebo Bůh, bylo možná vzrušující mít za hlavního hrdinu drsného gangstera. Ale po všech těch Kmotrech a Zjizvených tvářích je těžké se spokojit s dějem podle šablony ,,vzestup -> pád". Dost konvenční a zastaralá gangsterka. Po hodině od zhlédnutí si těžko vybavíte byť jedinou scénu. ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Jeden z otcov žánru. Oproti Public enemy nejde o strihaný sled rôznych scénok zo života vagabundov ani o polovične previazané puto s "rodinnou hierarchiou" ale o bezprostrednú a rovnako drsňácku výpoveď. Aj charakterovo uvidíte omnoho viac než by sa zdalo. Celé to ťahá (ako obvykle) strhujúci výkon G. Robinsona, ktorý v mojich očiach býva dominantnejším hercom vo svojich úlohách než Cagney. V období tesne po prohibičných zverstvách a vysoko cenzurovanej filmovej kritiky, Little Caesar má určite čo ponúknuť. A to aj bez väčšieho využitia hudby (ako v ostatných dobových filmoch). ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Film z tzv. předkodexového období (množství filmů tak mohlo obsahovat zobrazení násilí, zmínky o drogách či promiskuitě, sexuální narážky apod. Na snímku se mi líbilo dokonale vycizelované retro, které dnes umí napodobit jen filmy s velkými rozpočty. Na tomto filmu je vidět, jak se tvůrci snažili obejít technická zvuková omezení. Jsou zde dialogy ii mimo obraz i akční scény se zvukem auta. ()

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

Z dnešního pohledu plné klišé (vzestup a pád zakomplexovaného skrčka, střelba před kostelem, nábožensky orientovaná italoamerická matinka...). Při druhém pohledu film, který v mnohém definoval žánr gangsterského filmu a zmíněná klišé se staly spíše stylotvornými symboly, ikonickými obrazy. "Malý Caesar" v mnohém zestárnul, někteří herci jakoby stále viseli v éře němého filmu, ale co. Klasika, která stále funguje a úhelný kámen žánru (společně se Zjizvenou tváří). ()

Galerie (30)

Zajímavosti (7)

  • Charakter Cesare Enrico Bandello není, jak se všeobecně předpokládá, založený na životopise Al Capona. Předloha byl gangster Salvatore "Sam" Cardinella, který působil v dobách prohibice (Monco)
  • Režisér filmu původně do hlavní role nechtěl Edward G. Robinsona, ale Clarka Gabla. (Monco)
  • Snímek se v roce 2008 podle Amerického filmového institutu umístil v žebříčku nejlepších gangsterských filmů na 9. příčce. (TheDude)

Reklama

Reklama