Reklama

Reklama

Osmiletá anorektička

  • Velká Británie Dana: The 8 Year Old Anorexic
Velká Británie, 2008, 50 min

Obsahy(1)

Příběh osmileté dívky, která trpí stravovací poruchou. (oficiální text distributora)

Recenze (9)

MissKim 

všechny recenze uživatele

No tak se mi asi podařilo posunout tento snímek mezi "červené".. a to jistě právem. Anorexie a bulimie nejsou nové nemoci moderního světa, ba naopak už tu byly mnohem dříve.. Jen s nástupem nové éry Twiggy se jaksi rozeběhl maratón s jasným cílem - být co nejhubenější. Homosexuální návrháři si mnou ruce - konečně mohou šít šaty na klukovská těla.. Tlak, který na stále mladší děti začala vyvíjet společnost a média se stal nesnesitelným. Heslo zní, kdo je hubený, je přece i krásný. Proto si ta malá holčička v dokumentu myslela, že když z ní budou trčet kosti, bude krásná, úspěšná a všichni ji budou obdivovat. Jednou mi kdosi řekl, že tyto nemoci vznikají z nedostatku lásky. Nemocný, ať už chlapec nebo dívka chtějí být milováni a tak dělají vše pro to, aby zhubli. Aby si jich ostatní všimli a konečně je "viděli" s nově získanou krásou. Bohužel, i když se v dnešní době snaží všemožné organizace dělat kroky zpět, jež by vedly k novému cíli, a to krásné ženské postavě, není to nic moc platné..Počty nemocných postupně stále narůstají..Odsoudit je snadné, pochopit je možná těžší než se zdá. Snad nám tento dokument může být nápomocen nahlédnout do duší zoufalých životů, které prahnou po pochopení, objetí a lásce. ()

oje 

všechny recenze uživatele

Kdyby se dokument věnoval jen 8leté Daně, na 50 minut by to asi vystačilo jen stěží. Je tak dobře, že nás seznámí i s podobnými případy, s neštastnými rodiči, programem klinik pro anorektičky a zkušenostmi jejich zaměstnanců. Zapomeňtě na to, že by se při léčbě holky zmohli jen na triky, jako schovávání jídla a pití vody těsně před vážením. Dívky si jídlo vmazali do vlasů, roztírali ho po talíři a příboru, jen aby ho nemuseli pozřít. Dokument to tak nebyl nezajímavý nebo špatný, ale jeho téma mě zas tolik neoslovuje, takže příliš vysokoho hodnotit nebudu. Další dokument o anorexii je Wasting Away. Alternativa: Wasting Away. ()

Reklama

Lollirot 

všechny recenze uživatele

První co mě k příběhu napadá: smutný pohled na matku, která věří, že když do své dcery narve co nejvíc čokolády a hranolek, zajistí jí tím fyzické i mentální zdraví... Dokument bohužel nevyvrací mé přesvědčení, totiž že obecný náhled na PPP je často zkreslený a málokdy zohledňuje všechny aspekty. Snímek pouze nastiňuje, jak se pacient s anorexií chová a jak vypadá navenek, poukazuje na důsledky takového chování a seznamuje s obecnými fakty o této stále se zvyšující hrozbě i u velmi mladých dívek (i pěti- šestiletých), ale neposkytuje širší souvislosti a schází niternější pohled do patologického smýšlení nemocného. Z čehož usuzuji, že nezasvěcenému divákovi dokument patrně nepřinese žádné odpovědi. Skutečně profesionální přístup k dané problematice zaujímá např. dr. F. Krch ve své knize, kterou lze k širšímu porozumění vřele doporučit. ()

hhannie 

všechny recenze uživatele

Dokument se v prvé řadě zaměřuje na konkrétní dívku (na průběh její léčby), nechce přímo podávat informace o tom, jak léčba ve specializovaných klinikách probíhá. Bohužel není nic překvapujícího na stále menším věku pacientek, ideál krásy je prezentován skoro všude, kam se podíváte (TV, časopisy,...), ale to není jediný důvod, který dívky k anorexii vede. V poslední době zájem rodičů o jejich děti značně upadá, proto se anorexie také projevuje, jak bylo řečeno v dokumentu, jako určitá forma volání o pomoc (opoutání pozornosti na sebe). Kdo si anorexií neprošel, neví jaké to je, proto tady může psát o tom, že by někoho profackoval, že jinde mají hlad, atd. Je důležité si uvědomit, že to není o rozmazlenosti, ale především o psychice, a v takovém případě je snaha o vyléčení o to složitější. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Už pár roků si všímám jak v časopisech, tak i v TV reklamách nového trendu, který nabádá k hubnutí do plavek po zimě, po porodu atd:. a vizáži super-modelek, tento problém není pouze problémem dívek, ale i pánové chtějí vypadat jako Arnold a den co den se trápí v posilovně a berou přehršle prášků jen aby byli blíže svému idolu krásy. Anorexie jako celek, by se dala nazvat módní nemocí této doby, kdy na vás každý den utočí miliony reklam (časopisy, billboardy, reklamy, rozhovory), které vás nutí se cítit špatně a kupovat to co vlastně nepotřebujete a tím i pokřivovat hodnoty společnosti. Celkový problém asi nebude spočívat v jedincích, ale v přístupu společnosti a dané doby, kdy si člověk neumí vytvářet hodnoty, ale jsou mu vsugerovány. (přičemž malé děti ovlivňuje absolutně vše)V dokumentu je ukázka léčby trestem nebo odměnou, místo toho aby dívkám ukázali střední cestu zdravé kvalitní stravy a přirozeného pohybu, je nutí jíst hranolky a čokoládu pro nabrání váhy, zdá se to být v pořádku ? Každá strana má svůj rub i líc, na to se nesmí zapomínat. Společnost anorektičky odsuzuje, ale jen a díky společnosti a jejímu vlivu se z dívek stávají anorektičky. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama